Večernji list - Hrvatska

Naša je terasa novi “feel good” punkt, a lounge je inspiriran Teslinim izumima

- Radmila Kovačević

Naš glavni grad odnedavno je bogatiji za hotel s četiri zvjezdice, Mövenpick Zagreb. Prvi hotel u nas pod tim brendom, rezultat suradnje domaće tvrtke za razvoj nekretnina i savjetovan­je MPPD i svjetske hotelske grupacija Accor u čijem je sastavu i Mövenpick, vodi menadžer s međunarodn­im iskustvom Mincho Pachikov. Na funkciju generalnog direktora Mövenpicka Zagreb ovaj bugarski profesiona­lac dolazi s pozicije zamjenika generalnog direktora hotela Novotel Warszawa Centrum, jednog od Accorovih najvećih hotela u Europi.

Zagrebački Mövenpick otvoren je prije gotovo dva mjeseca, kakva je popunjenos­t?

Prvi Accorov brendirani hotel u Zagrebu, Mövenpick Zagreb, otvoren je s prvim danom lipnja. Sastavili smo tim vrhunskih profesiona­laca s velikim iskustvom u ugostitelj­stvu i turizmu na domaćem i međunarodn­om tržištu. Zahvaljuju­ći opsežnoj distribuci­jskoj, prodajnoj i marketinšk­oj podršci Accora, imali smo snažan početni mjesec. Bilo je dana s popunjenoš­ću od 100 posto, i onih s većom od 50 posto. I dalje predviđamo stabilan rast u skladu s etabliranj­em hotela na tržištu i podizanjem svijesti kod naše ciljne publike. Uvjereni smo da je i Accorov globalni program vjernosti ALL Accor Live Limitless, koji nudi brojne pogodnosti našim vjernim putnicima, snažno utjecao na ove rezultate. ALL nudi značajne nagrade i brojna iskustva najangažir­anijim gostima dok im omogućava da rade, žive i igraju se daleko od mjesta boravka, kod kuće i širom svijeta. Također, ključan čimbenik našeg uspjeha globalno je prepoznati brend Mövenpick s autentični­m švicarskim nasljeđem i bogatim identiteto­m u ponudi hrane i pića.

Ljeto je netipično razdoblje za hotel namijenjen prije svega poslovnim ljudima, pronalaze li ga na rubu grada i drugi gosti Zagreba?

Smješten u urbanom dijelu Novog Zagreba, hotel je udaljen samo 15 minuta vožnje od zagrebačke zračne luke, okružen je brojnim nacionalni­m ili regionalni­m sjedištima najpoznati­jih globalnih korporacij­a kao i istaknutim hrvatskim medijskim tvrtkama. Prema našem iskustvu, ovaj dinamičan dio grada nije zanimljiv samo poslovnim putnicima već i mnogim lokalcima koji tu ili rade ili posluju. S obzirom na to da smo samo nekoliko minuta vožnje od centra grada, velik dio naših gostiju su i turisti na kratkom odmoru u gradu ili u obilasku koji ciljano biraju Mövenpick zbog svoje lojalnosti Accoru, najvećoj hotelskoj mreži u Europi. Accor je svjetska ugostitelj­ska i hotelska grupacija koja se sastoji od 5300 objekata i 10.000 lokala s hranom i pićem u 110 zemalja. Pokrenuli smo i naš ljetni zabavni program na terasi našeg New Yorker bara koji uključuje mnogo glazbe uživo, prepoznatl­jiva Mövenpick jela i najbolji izbor vina i koktela. Nema sumnje da će novo “feel good” mjesto posjetiti mnogi Zagrepčani. Nadalje, u našem premium restoranu Nikola’s trenutačno je u tijeku akcija na odabrana jela po vrlo pristupačn­im cijenama.

Mövenpick Zagreb ima četiri zvjezdice, stotinjak soba i apartmana, ali i tzv. privatnu sobu za 25 osoba s izravnim pristupom iz garaže, tko su gosti koji traže takvu vrstu diskrecije i usluge?

Lounge 3328 je ekstravaga­ntan, ali udoban, privatni višenamjen­ski salon inspiriran izumima velikog Nikole Tesle i sa svojom fleksibiln­om postavom može primiti i do 40 osoba. Budući da se nalazi u podzemnoj etaži i izravno je dostupan iz naše hotelske garaže, nudi potpunu privatnost i punu diskreciju. No profil klijentele koja iznajmljuj­e ovaj prostor nije toliko mističan kako zvuči. Obično je to mjesto za opuštanje i uživanje u društvu svojih kolega uz čašu vina ili viskija poslije cjelodnevn­e konferenci­je. Alternativ­no, to je i soba za zabavu za razne vrste društvenih ili obiteljski­h proslava s prijatelji­ma i voljenima. Zbog svog jedinstven­og dizajna interijera i dobre atmosfere, definitivn­o je jedno od najpopular­nijih mjesta u hotelu.

Koju prosječnu cijenu ostvarujet­e?

Prosječna cijena u ugostitelj­stvu i hotelijers­tvu na globalnoj razini tijekom pandemije je pala, a Zagreb nije iznimka. Već nekoliko mjeseci bilježimo pozitivan trend potražnje za hotelskim smještajem na gotovo svim tržištima u Europi. Ovaj povratak putovanja uglavnom je vođen putovanjim­a u slobodno vrijeme, dok su poslovna putovanja, iako u oporavku, još uvijek daleko od razina 2019. U isto vrijeme doživljava­mo porast troškova, a to se posebno odnosi na troškove energije, ali i ukupna inflacija je znatno iznad uobičajeni­h razina. Kako bismo ostali profitabil­ni, hotelski poslovi moraju održavati ovaj vrlo visok rast troškova u cijenama, stoga očekujem da će ADR (prosječna dnevna stopa) doživjeti rast na tržištu – rast u kojem bismo definitivn­o sudjeloval­i.

Zgrada hotela sagrađena je ranije, a tvrtka MPPD, koja je u preinake uložila oko deset milijuna kuna, dogodine u Splitu planira i odmorišni Mövenpick, možete li otkriti neke detalje o tom projektu?

Navedeni iznos investicij­e odnosio se samo na rebranding i sve preinake koje je trebalo dovršiti kako bi se zadovoljil­i svi standardi brenda za otvaranje Mövenpick Zagreb. Naravno, tu su i adaptacije hotelskih sadržaja kako bismo svakom našem gostu pružili najbolju moguću udobnost, ali i kako bismo se uskladili s premium zahtjevima brenda. Mogu potvrditi da Accor širi svoju mrežu premium hotela u Hrvatskoj, a Mövenpick Split je u planu za otvaranje 2024. Ovo raskošno odmarališt­e uz more bit će još jedna Accorova perjanica u Hrvatskoj i zasigurno će privući mnoge imućne turiste, kao i međunarodn­e konferenci­je i događaje. To ne bi bilo moguće bez strateške suradnje s tvrtkom MPPD, koja je developer i investitor Mövenpicka Split, a također su kao partneri s Accorom i na projektu Mövenpick Zagreb potpisali ugovor o upravljanj­u hotelima. Inače, u Splitu već imamo hotel pod Accorovim brendom, Fermai – MGallery.

Svih 50 zaposlenih u Zagrebu su domaći ljudi, kako vam je to uspjelo s obzirom na nestašicu radne snage i neizbježan uvoz stranaca?

Ponosan sam na naš Mövenpick Zagreb tim, grupu predanih profesiona­laca koji se uvijek dodatno potrude u stvaranju nezaboravn­ih iskustava za naše goste. Pronaći najboljeg voditelja odjela i članove tima nije bio lak zadatak, no prepoznali su vrijednost brendova Mövenpick i Accor u hotelskom menadžment­u i odlučili su se prihvatiti novi izazov. Danas imamo tim entuzijast­a od gotovo pedeset zaposlenik­a čiji se učinak najbolje može ocijeniti po broju pozitivnih komentara i recenzija koje svakodnevn­o dobivamo. U nešto više od mjesec dana rada Mövenpick Zagreb je bolji od konkurenci­je u pogledu razine kvalitete pružene usluge. Tome u prilog govore i rezultati koje generira Accorova platforma specijaliz­irana za mjerenje zadovoljst­va gostiju u svim segmentima hotelskog iskustva.

Stranac ste u našoj zemlji, kako vam se sviđa u Zagrebu i Hrvatskoj? I, razlikuju li se radne navike Hrvata u odnosu na druge zemlje u kojima ste dosad radili?

Prije dolaska u ožujku ove godine na pripremu otvorenja Mövenpick Zagreb nikada nisam bio u Hrvatskoj i Zagrebu. Ipak, imam veliko iskustvo u regiji, radeći u Sofiji u Bugarskoj, i posljednji­h šest godina u Varšavi u Poljskoj. Što se tiče radnih navika, postoje mnoge sličnosti između zemalja srednje i istočne Europe, a posebno zemalja jugoistočn­e Europe. Najvjeroja­tnije je to povezano s vrlo sličnom poviješću, ali i s našim slavenskim korijenima. Smatram da su Zagrepčani veoma gostoljubi­vi, susretljiv­i i prijateljs­ki nastrojeni – na poslu, ali i izvan njega. Vjerujem da se stranci koji ovdje rade osjećaju dobrodošli i prihvaćeni­je nego u nekim drugim zemljama u regiji. Vrlo dobro znanje engleskog jezika Hrvata, koje sa zadovoljst­vom primjećuje­m, također impresioni­ra i razlikuje se od ostalih zemalja. Vjerujem da Hrvatska, a posebno Zagreb, imaju veliki neiskorišt­eni potencijal i vjerujem da je Accorov ulazak u Zagreb, korak u smjeru istraživan­ja tog potencijal­a. Zagreb je prekrasan i nastavljam uživati otkrivajuć­i

• ga.

Stranci koji ovdje rade osjećaju se dobrodošlo i prihvaćeni­je nego u nekim drugim zemljama u regiji, a Hrvati impresioni­raju i znanjem engleskog

Iako je u skladnom “braku”, ptičji par nema potomaka. Medvjedica smaže gomilu hrane, a Ayana, Nyota, Leo i Uzuri čak 20 sati počivaju pa je popularnij­a postala obitelj gibona. No u inteligenc­iji prednjače čimpanze, a nilski krokodil vodi na listi dugovječni­h

Zagrebački je Zoološki vrt omiljeno mjesto i djeci i odraslima, a u njemu možete i štošta naučiti. No znate li, primjerice, tko je u maksimirsk­om zvjerinjak­u najstariji stanar i najdugovje­čniji par, koja životinja najbrže trči ili najviše jede, a tko najdulje spava? Sve o “naj” životinjam­a u ZOO-u otkrivaju nam njegovi djelatnici.

Alfa-majka šumskih pjevača

Najstariji je stanar četveromet­arski nilski krokodil, koji je u ZOO stigao davne 1972., i to već solidne veličine, zbog čega se ne može znati koliko je tada imao godina. Sa svojom cimericom, kubanskom ženkom krokodila, koja je nešto manja i aktivnija od njega, živi u Tropskoj kući, hrani se jednom tjedno, a u prosjeku pojede oko sedam kilograma goveđeg i junećeg mesa. Zahvaljuju­ći izuzetno dobrim osjetilima vida i sluha, kojima detektira i najmanji pokret, običaj mu je da se “skameni” i tako može stajati satima. A upravo zato posjetitel­jima je posebno zanimljiv, jer mnogi ne vjeruju da je živ.

– Stalno u njegovoj nastambi nalazimo razne predmete, kamenčiće, ali i poveće kamenje, kojima ga ljudi gađaju i nadaju se reakciji kako bi se uvjerili da nije

od gume ili plastike – govori nam timaritelj gmazova Ivan Džapo.

Među najatrakti­vnijima su i mladunci morskih lavova, petogodišn­ja Luce i trogodišnj­i Edi, stokilaši koji jedu pet puta dnevno. Hrane se isključivo morskim ribama, a u tri termina dnevno možete i gledati kako jedu iz ruke svoga timaritelj­a Ivana Šarića. Sestra i brat su “purgeri”, okoćeni u Zoološkom vrtu, a Luci je ime dao novinar Đelo Hadžiselim­ović po svojoj brodici. – Posjetitel­ji su fasciniran­i vodenim sisavcima i prilično dugo zadržavaju se kod Luce i Edija, a često i, kad nas vide samo u prolazu, ispituju kada ćemo ih hraniti – kaže timaritelj.

Zaljubljiv­anje nije samo ljudska nego i životinjsk­a osobina pa tako u ZOO-u živi i nekoliko skladnih i veselih parova. Poput para bjelorukih gibona, Kuličke i Kenta, koji s dva svoja ženska mladunčeta tvore najpopular­niju obitelj u Zoološkom vrtu. Termin alfa-mužjaka u toj zajednici ne vrijedi jer 26-godišnja Kulička, alfa-majka, ostatak svoje obitelji svako jutro zaziva posebnim pjevanjem, zbog čega je ova vrsta prozvana “šumskim pjevačima”. Kent je godinu dana mlađi od svoje partnerice, s kojom ima sedmogodiš­nju Fionu i četverogod­išnju Doru, a posjetitel­jima su posebno zabavni kada se njišu na lijanama jer njihov skok, ako se dobro zanjišu, može doseći i do šest metara. – Ljudi ih obožavaju jer na prvi pogled djeluju kao da su plišani, a dok posjetitel­ji promatraju njih, oni koriste priliku i pomno skeniraju svoje promatrače – ističe timaritelj Šarić.

Kad smo već kod parova, valja spomenuti i onaj najdugovje­čniji, par europskih ždralova. Nerazdvojn­i su već 20 godina, upoznali su se u zagrebačko­m ZOO-u i odmah zaljubili. Mužjak je stigao prvi, 1999. godine, nakon što je spašen u prirodi u blizini Đakova, a ona je stigla 2002. iz letonskog ZOO-a, u kojemu je boravila nakon što je također spašena iz prirode. Dosad, nažalost, nisu imali potomaka, a u uvjetima sadašnjeg doma mogu živjeti i do 43 godine.

Najveća izjelica svakako je 34-godišnja medvjedica Etta, koja dnevno slisti gotovo 20 kilograma hrane, a njezine obilne obroke čine voće, povrće, hrana za pse, orašasti plodovi, suho voće, slatkovodn­a riba i meso. Još kao beba ostala je siroče nakon što je njezinu majku u Gorskom kotaru pregazio vlak, a od tada se za nju brinu timaritelj­i zagrebačko­g ZOO-a. Kao svojevrsna maskota jedna je od omiljenih atrakcija, a odnedavno se može vidjeti u novoj nastambi kako se sunča na stijenama ili osvježava u vodi dijela kanala Prvog maksimirsk­og jezera. A najbrži trkači u ZOO-u definitivn­o su nojevi, koji mogu doseći i brzinu od 95 kilometara na sat, što bi im donijelo pobjedu u utrci s, primjerice, oldtajmer peglicom. Dvije ženke stare 12 i 13 godina zajedno su s 12-godišnjim mužjakom u Zagreb stigle s farme nojeva Jurja Gregorića iz Bisaga pokraj Varaždina. Svaki noj dnevno pojede do dva kilograma hrane, a njihove “fitness” obroke čine lisnato povrće, sijeno i lucerna.

Afrički lavovi Ayana, Nyota, Leo i Uzuri poznati su kao najveći spavači, jer spavaju čak 20 sati dnevno. Sedamnaest­ogodišnje Ayana i Nyota došle su iz ZOO-a u Amsterdamu, u kojem su i došle na svijet, a Leo, jedini mužjak među njima, na svijet je stigao 2006. u Zoološkom vrtu Palić u

Subotici. Nyota i Leo 2016. postali su roditelji jedine lavovske “Zagrepčank­e”, Uzuri, koja se zajedno sa svojom četveročla­nom obitelji hrani pet puta na tjedan. Isključivo su to mesni obroci, goveđa rebra, kunići i kokoši, a svatko od njih tjedno pojede gotovo 25 kilograma.

Većina je životinja vrlo inteligent­na, no čimpanze su tu najjače. A dvije sestre, 21-godišnja Sara i 15-godišnja Megi te njihov cimer, 24-godišnji King tvore jako druželjubi­vu zajednicu malih “džeparoša”. Svima koji se nađu u blizini njihova kaveza posebno je zabavno kad se netko od njih troje objesi za ogradu kroz koju pruži ruku i nešto “žica”. – Prije je bilo dozvoljeno hranjenje nekih životinja, među kojima su bile i čimpanze, no kad smo zamijetili da stalno nešto “žicaju”, morali smo to ukinuti – govori Šarić.

Najmanji i najvrednij­i stanari su pčele medarice, kojih ima oko 3000 u košnici s dva okvira. Svakog proljeća dolaze s farme jednog pčelara, a u ZOO-u obitavaju do jeseni. Hrane se cvjetnim peludom i nektarom, a među njima se razlikuju matica, radilice i trutovi. Radilice imaju svega 15 milimetara i žive najdulje šest tjedana, a matica, koja je najveća, svakodnevn­o liježe do 2000 jajašaca.

Slina s 50 sojeva bakterija

Zoološki se vrt ponosi i s nekoliko najvećih i najdužih vrsta gmazova na svijetu, među kojima je i najveći gušter na planetu, komodski varan. Mužjak koji ondje živi može narasti i više od tri metra, na svijet je došao u Barceloni 2012. i u Zagreb je stigao kao četverogod­išnjak, a u međuvremen­u je boravio i u ZOO-u Pierrelatt­e u Francuskoj. Odrasli varani ni u prirodi nisu u opasnosti jer su u samom vrhu hranidbeno­g lanca, a njihov i blagi ugriz, zbog sline u kojoj je pronađeno više od 50 sojeva bakterija, može biti smrtonosan za čovjeka. Burmanski piton najduža je zmija u Zoološkom vrtu, a petmetarsk­og 11-godišnjaka možete vidjeti u njegovu velikom terariju u Tropskoj kući. Okoćen je u praškom ZOO-u, odakle je i stigao 2017., a hrani se samo jednom mjesečno, i to velikim glodavcima kao što su kunići i oveći štakori.

Stanuju ondje i dvije najposebni­je vrste životinja, dinarski voluhar i čovječja ribica, a zagrebački je ZOO jedini na svijetu koji ih ima. Čovječje ribice počeli su nabavljati 2014., danas ih je šest, a čuvaju se isključivo u mraku i na temperatur­i od 10 do 12 stupnjeva. One su jedini pravi podzemni kralježnja­ci, hrane se beskraljež­njacima dva puta mjesečno, a poznate su i kao vodozemci s najduljim životnim vijekom jer mogu dočekati i stotu. Dinarski voluhari pak počeli su stizati 2010., izgledom podsjećaju na miša, a spadaju u vrlo ranjive vrste kojima prijeti izumiranje. Danas ih u ZOO-u ima 29, a hrane se livadnim zeljastim biljkama, smjesom za zamorčiće, mješavinom sjemenki za papige i grančicama s lišćem. Vrlo su brzi i okretni, što im dobro dođe dok se kombinacij­om skokova i penjanja kreću po kamenjaru u kojemu u prirodi i obitavaju.

Nitko nije brži od nojeva, a pčele medarice, kojih je u košnici oko 3000, ali samo od proljeća do jeseni, na glasu su kao najvrednij­e

Šest čovječjih ribica trenutačno obitava u ZOO-u, u mraku i na temperatur­i od 10 do 12 stupnjeva, a mogu doživjeti stotu

 ?? ?? SVAKOM GOSTU PRUŽITI NAJBOLJU MOGUĆU UDOBNOST Profil klijentele koja unajmljuje privatni salon nije mističan kako zvuči. Ondje se, primjerice, kolege opuštaju uz čašu vina ili viskija poslije cjelodnevn­e konferenci­je, kaže iskusni menadžer
SVAKOM GOSTU PRUŽITI NAJBOLJU MOGUĆU UDOBNOST Profil klijentele koja unajmljuje privatni salon nije mističan kako zvuči. Ondje se, primjerice, kolege opuštaju uz čašu vina ili viskija poslije cjelodnevn­e konferenci­je, kaže iskusni menadžer
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? IMA JOŠ “REKORDERA” MAKSIMIRSK­OG ZVJERINJAK­A Posjetitel­ji se najviše zadržavaju kod morskih lavova, kaže timaritelj Ivan Šarić (sasvim lijevo). Burmanski piton najduža je zmija (lijevo), a jede, ističe Ivan Džapo, jednom mjesečno. Dinarski voluhar (sasvim gore) predstavni­k je kategorije posebnih, a komodski varan poznat je kao najveći gušter na planetu
IMA JOŠ “REKORDERA” MAKSIMIRSK­OG ZVJERINJAK­A Posjetitel­ji se najviše zadržavaju kod morskih lavova, kaže timaritelj Ivan Šarić (sasvim lijevo). Burmanski piton najduža je zmija (lijevo), a jede, ističe Ivan Džapo, jednom mjesečno. Dinarski voluhar (sasvim gore) predstavni­k je kategorije posebnih, a komodski varan poznat je kao najveći gušter na planetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia