Večernji list - Hrvatska

Muškarci prešutno uživaju u beneficija­ma koje ženama nisu dane

Filipa Riđičkog publika se sjeća kao Kipa u “Crno-bijelom svijetu”, no on je i glazbenik koji je s bendom Lika Kolorado predstavio videospot “Kontur”, u kojemu kritiziraj­u lošu poziciju žena u društvu

- Samir Milla

Domaći bend Lika Kolorado nedavno je predstavio videospot “Kontur”, u kojem se osvrće na aktualnu temu – plastični standard ženske ljepote. Frontmen grupe Filip Riđički dobro je poznat domaćoj javnosti zahvaljuju­ći ulozi Kipa u “Crno-bijelom svijetu”, a svakog jutra slušamo ga i u programu Top radija.

Kako je nastala pjesma? Rekli ste da je povod i odluka Vrhovnog suda SAD-a vezana za pobačaj?

Pjesma je napisana mnogo prije odluke Vrhovnog suda, no bilo je jezivo kako se izlazak pjesme gotovo pa sudario s tom odlukom. Taman smo radili na spotu kada je vijest objavljena. I ništa, idemo napraviti spot koji jasno prikazuje odnos društva prema ženi. Sredi je, našminkaj, obuci, tjeraj je da radi stvari, za tebe, za društvo, za proizvod, za ideju, za državu, za Crkvu, za ideologiju, za tebe, za mene, radi, radi, radi i ne zaboravi biti lijepa i fit dok nam ispunjavaš očekivanja. To smo znali. To svi znamo. Ono što sam pjesmom htio napomenuti, podcrtati, jest da sam i sam dio tog sustava, dio društvenog poretka, taj sam i sam, koji suptilno, prešućujuć­i, podržavam taj poredak. I ja očekujem, i ja šminkam, oblačim, sređujem i očekujem, ako ništa – time što o tome ne govorim, nego se bogatim svojom pozicijom muškarca u društvu, pozicijom od koje se puno manje očekuje. Mene se ne tjera ni na što. Kad je zadnji put izašao zakon ili skandal ili politički entitet koji je na ikoji način isključivo ugrozio slobodu muškarca? Kad je zadnji put nešto nekako ugrozilo moju slobodu nad vlastitim tijelom? I tako šutim, čučim i dobro mi je. O tome više-manje govori pjesma. Kako prešutno uživam u beneficija­ma koje ženi nisu dane.

Kako gledate na mizoginiju u hrvatskom društvu, može li se tu što popraviti? Nedavno smo imali i mizogini ispad u Saboru, dakle to je itekako prisutno u našem javnom prostoru?

To što se dogodilo u Saboru iluzorni je primjer, hvala na voleju – pazi, bio je tu instinktiv­ni poriv da se ženi prosuđuje izgled. Neki dan na cesti posvjedoči­o sam sudaru pješakinje i biciklista, nešto mu je zasmetala (nije bio na biciklisti­čkoj stazi, vozio je po nogostupu i zasmetala mu je pješakinja, je l’?) i nešto mu je uzviknula i prvo što joj je tip, neki krezubi klinac, doviknuo bilo je da je debela. Odmah izgled. Instinktiv­no muškarci imaju upisanu crtu, ma zapravo i žene, kako žena mora izgledati, to nije izgovoreno, to nije zapisano na kamenu, to nije u Ustavu, nije u molitvi, ali svima je nama u koži vrlo jasno upisano da žena mora biti privlačna i raditi sve što je u njezinoj mogućnosti da bude privlačna. Inače je nakaza. I sad, kada neki “random” tip u Saboru baca takve subliminal­ne uzice, mediji to prenose, onaj krezubi klinac na biciklu i svi mu slični, slični u još friškoj nedefinira­nosti, spremni upiti društvenu metodologi­ju i leksik, čuju, prihvate i evo ga, aha – ospori joj ljepotu.

Paralelno gradite glumačku, glazbenu, ali i voditeljsk­u karijeru. Gdje se najbolje snalazite?

Teško mi je reći što mi najspretni­je ide jer sam žestoki kritičar vlastitog rada i ima perioda kad mi ništa ne valja, a onda dođe period kada mi je sve super. Sve volim raditi, baš jako. Imam sreću, koju svima priželjkuj­em, da rade ono što ih usrećuje, jer zaista nema ljepšeg rada od onoga koji voliš. Mnogo toga još moram naučiti u svakom području.

Brojni gledatelji htjeli bi vidjeti barem još jednu sezonu “Crno-bijelog svijeta”. Mislite li da ima ikakve šanse za to?

Ne želim zacoprati, a ne znam, iskreno. Ljudi na puno višim instancija­ma od mene imaju moć nad tom odlukom.

Godinama vodite jutarnji program, najprije na Goldu, a sad na Top radiju. Jeste li se privikli na ranojutarn­ja ustajanja? Kako inače izgleda vaš radni dan?

Ustajem u pola pet svako radno jutro. To samo po sebi nije neki problem, na to se navikneš. Ono gdje te to najviše grize jest to što navečer nemaš više energije nizašto. Ništa izlasci, ništa cuga, ništa ekipa, ništa upoznavanj­e novih ljudi. Samo želiš spavati, a i da ne želiš, moraš jer rano ustaješ. Kada napokon dođe vikend, imaš dvije noći da se pošteno naspavaš i ne želiš ih kompromiti­rati, jer probudiš se u 6 ili 7, htio to ili ne. Unatoč tome, obožavam taj posao, obožavam ekipu Top radija, obožavam svoju kolegicu Tamaru Loos i sve naše slušatelje koji se bude s nama.

Kako ćete provesti ljeto, kamo idete na odmor?

Samo planine. More će me možda vidjeti kada svi turisti odu doma.

 ?? ?? GLUMA ILI PJEVANJE Teško mi je reći što mi najspretni­je ide jer sam žestoki kritičar vlastitog rada i ima perioda kad mi ništa ne valja, a onda dođe period kada mi je sve super, kaže
GLUMA ILI PJEVANJE Teško mi je reći što mi najspretni­je ide jer sam žestoki kritičar vlastitog rada i ima perioda kad mi ništa ne valja, a onda dođe period kada mi je sve super, kaže
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia