Večernji list - Hrvatska

Horvat: Hrvatski je tenis nepresušno vrelo

Preduvjeti: naše podneblje, talentiran­ost naše djece za tenis, spremnost roditelja da riskiraju puno i da ponekad založe sve što imaju

- Anton Filić

U pravu je, naravno, Goran Ivanišević kad razmatraju­ći potencijal­e naših mladih tenisačica kaže: “Dalek je put do Ive”. Mogli bismo jednako, kad je riječ o muškoj konkurenci­ji, dodati – dalek je put do Gorana i Marina. No, iako smo svjesni toga, ne možemo ne istaknuti činjenicu da Hrvatska ima nekoliko iznimno talentiran­ih mladih tenisača i tenisačica kojima se divi cijeli svijet. A u našoj ćemo analizi još malo suziti taj podmladak, zanemarit ćemo igrače i igračice koji imaju 20 i više godina i posvetiti se samo mlađima, dakle tinejdžeri­ma.

Sve s najboljim plasmanima

Pa, krenimo od djevojaka koje su u tom probranom društvu brojnije, imamo ih tri: Zagrepčank­a Tara Würth i Čakovčanka Antonia Ružić imaju po 19 godina, a Zagrepčank­a Petra Marčinko samo 16. I svaka od njih ima svoje argumente. Najmlađa, Petra, prva je juniorka svijeta i osvajačica juniorskog Australian Opena, Antonia je europska juniorska prvakinja, a Tara? Korona joj je pojela posljednju i najvažniju juniorsku godinu, ali ona se najbolje snašla u profesiona­lnom tenisu. Pa je sad, nakon što je zaredom osvojila dva ITF-ova turnira, iskočila na 158. mjesto WTA liste – Ružić je 264., Marčinko 295. na svijetu – sve s najboljim plasmanima u karijeri.

No pravi potencijal naših djevojaka vidi se kad se istraže njihovi plasmani u konkurenci­ji vršnjakinj­a i mlađih cura. Petra Marčinko tu je peta među igračicama mlađim od 18 godina. Od ovih ispred nje mlađa je samo Čehinja Sara Bejlek, i to dva mjeseca. Würth je među vršnjakinj­ama (i mlađima) 13., a Ružić tek nešto slabija – 21. je na svijetu. Kad su dečki u pitanju, perspektiv­an je, naravno, i Splićanin Duje Ajduković, koji ima 21 godinu, ali mi ćemo se zadržati na njegovim mlađim sugrađanim­a Miliju Poljičku (18) i još mlađem Dini Prižmiću (16). Zavirit ćemo malo na ITF-ovu juniorsku stranicu i vidjeti njihove aktualne plasmane: Poljičak je peti, a Prižmić deseti. Vjerujemo da će Dino u sljedeće dvije godine napredovat­i prema samom vrhu, a što se Milija tiče, za njega je juniorski staž gotov. Osvajanjem juniorskog Wimbledona (kao prvi Hrvat kojemu je to pošlo za rukom) on je svoje juniorske ambicije iscrpio.

Objema nogama sad je u profesiona­lnom tenisu, ozbiljno se priprema za umaški turnir, za koji je dobio pozivnicu, ali i već sad ne stoji loše: 538. je na svijetu; među vršnjacima i mlađima deseti. Prižmić, s obzirom na to da je mlađi, stoji još bolje: peti je među igračima mlađima od 18 godina. Ispred njega je od mlađih samo Francuz Gabriel Debru.

Recimo da su na pola puta

– Malo koja se zemlja može pohvaliti tolikim talentima kao Hrvatska. Iznova dolaze novi valovi mladih igrača i igračica, tako da možemo reći da je Hrvatska nepresušno vrelo. Teško je reći zbog čega je to tako. Neću kao Goran govoriti o putu koji počinje u rodilištu i o splitskom ludilu, iako nečega ima i u tome, nego ću spomenuti neke druge važne značajke koje nam komparativ­no daju prednost: naše podneblje, talentiran­ost naših dječaka i djevojčica za tenis, spremnost roditelja da riskiraju puno i da ponekad založe sve što imaju da bi sinu ili kćeri omogućili što bolje uvjete za razvoj, a sada je tu i podrška Hrvatskog teniskog saveza – objašnjava taj fenomen Branimir Horvat, bivši tenisač, trener i direktor mnogih turnira, i sam otac tenisača Roka, koji upravo u slovenskom Radomlju skuplja bodove za ulazak u Top 1000 svjetskog tenisa.

– Spomenuta petorka morat će još puno raditi, ali ima sve preduvjete za uspjeh. Recimo da su na pola puta do toga da postanu vrhunski igrači – zaključuje Horvat. Ali, kako rekosmo, dug je put

• do Ive i Gorana...

(Israel-Premier Tech) pobjednik je 16. etape biciklisti­čke utrke Tour de France, vožene od Carcassonn­ea do Foixa u dužini od 178,5 kilometara, dok je Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijed­u.

TENIS

ITF turnir tenisačica u Darmstadtu, parovi, 1. kolo: Bošković/Würth (Hrv) – R. Saigo/Y. Saigo (Jap) 4:6, 6:2, 7:6 (4).

VATERPOLO

Aljoša Kunac vodit će hrvatsku žensku reprezenta­ciju na EP-u u Splitu, odlučeno je u HVS-u, koji je tako uvažio činjenicu da će Mia Šimunić biti posvećena juniorskoj reprezenta­ciji do 18 godina koja će od 30. srpnja do 8. kolovoza nastupiti na SP-u u Beogradu. (af)

SPORTSKA GIMNASTIKA

Filip Ude osvojio je zlatnu medalju na konju s hvataljkam­a na Otvorenom prvenstvu Izraela (u sklopu Maccabiah Games)! Na svojoj posljednjo­j provjeri pred odlazak na Europsko prvenstvo u Münchenu (kolovoz), Ude je slavio s ocjenom 14.067.

ODBOJKA

Počela je posljednja faza priprema odbojkašic­a Hrvatske pred početak FIVB Challenger Cupa koji se na ŠC-u Višnjik u Zadru igra od 28. srpnja do 31. srpnja. Hrvatska će u četvrtfina­lu igrati protiv Kazahstana, 28. srpnja s početkom u 20 sati.

EUROPSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL MLADIH

Hrvatska će sudjelovat­i sa 76 sportašica i sportaša, a nastupit će u osam sportova (atletika, badminton, biciklizam, gimnastika, judo, košarka, plivanje i rukomet). Stručna služba HOO-a odlučila je da će stjegonoše na svečanosti otvorenja EYOF-a biti atletičark­a Jana Koščak i rukometaš Petar Šprem.

Tinejdžeri: Marčinko i Prižmić peti su u društvu do 18 godina, Poljičak 10. do 19, Würth 13. a Ružić 21. među 19-godišnjaci­ma

 ?? ?? TARA WÜRTH I PETRA MARČINKO već su važne članice naše reprezenta­cije u Kupu Billie Jean King; na turniru u Antalyi zajedno su zaigrale u paru i protiv Austrijank­i ostvarile pobjedu
TARA WÜRTH I PETRA MARČINKO već su važne članice naše reprezenta­cije u Kupu Billie Jean King; na turniru u Antalyi zajedno su zaigrale u paru i protiv Austrijank­i ostvarile pobjedu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia