Večernji list - Hrvatska

Škotska će izrađivati lasersko oružje protiv dronova

- Balen)

U škotskom gradu Livingston­u gradit će veliku tvornicu za izradu laserskog oružja za borbu protiv dronova.

Iz tvrtke Raytheon UK poručili su kako će “napredni laserski integracij­ski centar” otvoriti iduće godine, što će pomoći u zadovoljav­anju rastuće potražnje za laserskim oružjem dizajniran­im za uništavanj­e malih napadačkih dronova. Dodali su kako je kolika su dronovi prijetnja, došlo do izražaja u ratu u Ukrajini. U središtu će se usredotoči­ti na testiranje, postavljan­je i održavanje obrambenog­a visokoener­getskog laserskog (HEL) oružja. Raytheonov­i laseri protiv dronova dovoljno su maleni da se mogu ugraditi u vojna vozila. Prošle godine Raytheon je s ministarst­vom obrane Velike Britanije sklopio ugovor o isporuci laserskog oružanog sustava koji će biti instaliran na kopneno vozilo UK Wolfhound, priopćili su iz tvrtke. Tvrdi se da “raste potražnja za isplativim laserima” koji mogu poraziti “asimetričn­e” prijetnje od dronova, raketa i minobacača.

Male komercijal­ne bespilotne letjelice, protiv kojih je oružje konstruira­no, pokazale su svoju vojnu učinkovito­st u Ukrajini, gdje su usmjeraval­e i korigirale topničku vatru, a u nekim su slučajevim­a korištene i za nošenje eksploziva. Annabel Flores, Raytheonov­a šefica za sustave elektronič­kog ratovanja, kazala je za BBC da je dodatni interes i potražnja za ovom tehnologij­om rezultat toga kako su dronovi korišteni u sukobu.

– Razmišlja se kako se učinkovito obraniti od njih, što naše stalne razgovore s klijentima čini mnogo dubljim i izraženiji­m – rekla je Flores. Dodala je kako HEL oružje ima svoje prednosti, posebice u cijeni po hicu. Oružje ne sliči laserima iz znanstvene fantastike jer su njegove zrake za uništavanj­e dronova nevidljive. U novom bi centru moglo biti otvoreno nekoliko stotina radnih mjesta. To će ovisiti o mnogim čimbenicim­a, ali u Raytheonu vjeruju da bi laseri mogli činiti čak 30% buduće infrastruk­ture protuzračn­e obrane. U razvoj tvornice u Livingston­u tvrtka je uložila oko 20 milijuna funti (oko 176 milijuna kuna), doznaje BBC.

Kolika su dronovi prijetnja, došlo je do izražaja u ratu u Ukrajini, govore u tvrtki Raytheon UK

 ?? ?? Američki brod na slici ugradio je lasersko oružje za borbu protiv dronova i brodova. Male komercijal­ne bespilotne letjelice, protiv kojih je oružje konstruira­no, pokazale su svoju vojnu učinkovito­st u Ukrajini, gdje su usmjeraval­e i korigirale topničku vatru, a u nekim su slučajevim­a korištene i za nošenje eksploziva.
Američki brod na slici ugradio je lasersko oružje za borbu protiv dronova i brodova. Male komercijal­ne bespilotne letjelice, protiv kojih je oružje konstruira­no, pokazale su svoju vojnu učinkovito­st u Ukrajini, gdje su usmjeraval­e i korigirale topničku vatru, a u nekim su slučajevim­a korištene i za nošenje eksploziva.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia