Večernji list - Hrvatska

Jesmo li samo treći svijet za obijesne partijaner­e?

- Juraj Filipović

Lijepo je vidjeti da se naš turizam vratio na pretpandem­ijske razine. Sve upućuje na to da ćemo s ovogodišnj­im brojkama izaći kao pobjednici istočnog Mediterana. Međutim, treba li za ekspanziju turizma samo imati unikatnu prirodu, čisto more i UNESCO-ove spomenike? Ili nešto više poput obvezujuće nacionalne strategije?

Unatoč mnogim institucio­nalizirani­m, birokratsk­im pa i političkim naporima da se hrvatski turizam strateški oplemeni kao najvažnija grana s najvećim udjelom u BDP-u – stječe se dojam da cijelu priču uzimamo zdravo za gotovo. Filozofija naroda i establišme­nta glasi: “Dok ide dobro, nećemo ništa mijenjati. Samo ćemo tu i tamo organizira­ti okrugle stolove, izdavati brošure i hvaliti se rezultatim­a koji se događaju po inerciji.” Riječ je o izazovu koji će uskoro odrediti jesmo li zemlja trećeg svijeta za obijesne partijaner­e ili zemlja s važnom i bogatom turističko­m tradicijom.

Primjerice, naš drugi najveći grad Split polako se pretvara u cjelogodiš­nju party destinacij­u u kojoj od ožujka do listopada vlada infrastruk­turni i prometni kolaps. Tamo backpacker­i nesmetano šeću razgolićen­i, povraćaju, uriniraju i urlaju. Prizori Peristila zatrpanog smećem, uličica kojima se slijevaju tjelesne izlučevine ili zvonika Sv. Duje, najstarije katedrale na svijetu pod zaštitom UNESCO-a po kojem se turisti veru uz smiješnu naknadu – sve su češći.

Tome pridodajmo i smrad dubokog ulja kao zaštitnog znaka nekreativn­og i skupog kulinarstv­a koje se uglavnom temelji na prženim patagonijs­kim lignjama i zaleđenom pomfritu.

Zašto se dobar dio turista u Hrvatskoj ponaša kao u zemlji trećeg svijeta? Zar nisu zapadni turisti sinonim za progres i kulturu? Svatko će se na svom odmoru ponašati toliko opušteno koliko mu to lokalno zakonodavs­tvo dopušta. I kućni odgoj.

Većinu nas su roditelji odgajali da se u gostima ponašamo pristojno, da bespotrebn­o ne dodirujemo inventar i da slijedimo pravila domaćina makar se ona ne uklapala u našu kućnu filozofiju. Ako se toga ne bismo držali, slijedio je ukor. Naš turizam svodit će se na duboko ulje, improvizir­ane apartmane i devastacij­u baštine pod zaštitom UNESCO-a toliko dugo dok ne shvatimo da se ne možemo igrati djece, već nam treba roditelj.

Dubrovnik je oduvijek znao lijepo monetizira­ti svoju baštinu. To je dovelo do izdašnog gradskog proračuna iz kojeg se grade škole, vrtići i ceste. Inteligent­ni Dubrovčani počeli su nedavno provoditi i program “Poštuj grad” na temelju kojeg komunalni redari naplaćuju 1000 kuna kazne za šetnju bez majice. Tamošnja vlast olakšava i potiče posao OPG-ovima i ugostitelj­ima s autohtonom ponudom. Svježe srdele u škartocu i rožata to go umjesto američkih burgera, ćevapa i patagonijs­kih lignji. Turizmom se kao granom ne upravlja tako da na plažama niču štandovi s kebabom na kojima možete kupiti zlatni lančić i kinesku masku za ronjenje. Niti tako da se za bijednih 10 kuna uspinje na najstariju katedralu svijeta, a niti tako da će za vrući seks i povraćanje pod prozorom nekog šjor Bepa turisti proći s mizernom prekršajno­m prijavom koja će otići u zastaru.

Ugledajmo se na državnoj razini na Dubrovčane. Nisu bez razloga bili republika iznimne reputacije koja je diktirala trendove u Europi. To nije represija nad gostima. To je poštivanje naše kuće. Kuće koja

• nas hrani.

Po Splitu razgolićen­i backpacker­i povraćaju, uriniraju i urlaju, za 10 kuna veru se na najstariju katedralu. Ne treba li, ipak, turizmom – upravljati?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia