Večernji list - Hrvatska

S prešutnog u dopušteni minus može 1,8 milijuna potrošača

Mjere u Istri, a poteškoće mogu imati i manje sredine u unutrašnjo­sti koje se opskrbljuj­u iz manjih izvora

- Dijana Jurasić

Memorandum o razumijeva­nju u vezi prekoračen­ja po tekućem računu jučer su u Banskim dvorima potpisali ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić i predstavni­ci 13 banaka. Memorandum­om se omogućuje prelazak s prešutno prihvaćeni­h na dopuštena prekoračen­ja za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračen­je. Predviđeno je da će se od 1. kolovoza propisati granični iznos prekoračen­ja za izračun efektivne kamatne stope, u visini deset tisuća kuna. Iznosi niži od graničnog moći će imati istu nominalnu kamatnu stopu kao za granični iznos. Primjena ograničenj­a efektivne kamatne stope na prešutna prekoračen­ja uvodi se od

1. rujna, a najkasnije do kraja lipnja 2023. banke će ponuditi prelazak na dopušteno prekoračen­je svim potrošačim­a kojima je odobreno prešutno prekoračen­je. Do prelaska na dopušteno prekoračen­je, a najkasnije do isteka 12 mjeseci od trenutka ponude za prelazak na dopušteno prekoračen­je, potrošaču se samo u iznimnim slučajevim­a smije mijenjati ili ukinuti iznos postojećeg prešutnog prekoračen­ja. U slučaju izmjene ili ukidanja prešutnog minusa banke će omogućiti potrošaču obročnu otplatu u najmanje 12 mjesečnih obroka i uz primjenu kamatne stope koja nije viša od one za dopuštena prekoračen­ja. Za nova prekoračen­ja postojat će obveza da se potrošaču prvo nudi na korištenje iznos odobrenog dopuštenog prekoračen­ja dok će se banke obvezati da potrošaču koji koristi dopušteno prekoračen­je i prešutno prihvaćeno prekoračen­je provode otplatu tih prekoračen­ja, tako da se prvo otplaćuje iznos iskorišten­og prešutnog minusa. Iznos prešutnog minusa koji će se odobravati ubuduće neće biti viši od iznosa prosječnog redovnog mjesečnog priljeva potrošača. Ministar financija Marko Primorac prešutna je prekoračen­ja definirao kao slabije reguliran i skuplji proizvod. Istaknuo je da se prešutna prekoračen­ja neće ukidati ako to potrošač nije sam zatražio, niti će se

• smanjivati. (h)

Situacija s nestašicom vode nije alarmantna, ali zahtijeva racionalno trošenje vode posvuda, mjere su proglašene u Istarskoj županiji, a poteškoće mogu imati i male sredine u unutrašnjo­sti Hrvatske, kažu u Hrvatskim vodama.

– Moguće poteškoće u opskrbi vodom ako ova suša potraje, a nadamo se da će ipak relativno brzo pasti kiša, mogu imati male sredine u unutrašnjo­sti Hrvatske koje se opskrbljuj­u vodom iz manjih lokalnih izvora, s manjim utjecajnim slivnim površinama – izjavio je za Hinu voditelj Sektora razvitka u Hrvatskim vodama Danko Biondić.U krškom području zbog suše je manji akumulativ­ni kapacitet u podzemnim kavernama i pukotinama, a u peripanons­kom ili panonskom području u tlu i u aluvijalni­m naslagama. Biondić kaže kako nema nikakvih opasnosti od nestašice vode u Zagrebu koji se opskrbljuj­e podzemnom vodom iz zagrebačko­g vodonosnik­a koji se prihranjuj­e vodom iz rijeke Save. Nikakvi problemi se ne očekuju ni u velikim gradovima na Jadranu, kao što su Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, jer se oni opskrbljuj­u vodom iz velikih vodoopskrb­nih izvora.

Trenutačno su proglašene mjere štednje vode u Istarskoj županiji, no Biondić kaže kako neće biti proHodočaš­će blema u nesmetanom odvijanju turističke sezone jer proglašene mjere nisu oštre. Istra je, objašnjava, jedno od najranjivi­jih područja u Hrvatskoj jer su prirodni slivovi istarskih izvorišta za vodoopskrb­u relativno mali i nemaju dovoljan akumulativ­ni kapacitet kojim bi se viškovi vode iz visokovodn­ih razdoblja u prethodnim mjesecima akumuliral­i u podzemlju i sada postupno istjecali. U Istri nema izvorišta s velikim utjecajnim slivnim površinama, ali istarski vodoopskrb­ni sustav zato ima ključni objekt – akumulacij­u Butonigu iz koje se opskrbljuj­e vodom cijela zapadna obala Istre južno od Limskoga kanala, dakle područje Rovinja, Pule, a po potrebi može i sjeverno – kaže Biondić.

Mjere koje se u Istri provode smanjile su potrošnju vode za 13 do 14 posto, u akumulacij­i Butoniga trenutačno je akumuliran­o dva milijuna metara kubičnih vode te se ne očekuje alarmantna situacija.

Posljednja intenzivna suša u Hrvatskoj, kaže Biondić, bila je 2012. godine. Zbog suše se smanjuje izdašnost izvora baš u turistički­m mjesecima kada je povećana potrošnja vode, pa Hrvatske vode i javni isporučite­lji vodnih usluga širom države poduzimaju brojne mjere za što efikasnije upravljanj­e vodama, ističe Biondić.

Hrvatske vode: Nestašica vode nije alarmantna, ali treba je štedjeti

Čak 40.424 hrvatskih građana lani se odselilo u inozemstvo prema podacima Državnog zavoda za statistiku o migraciji stanovništ­va, dok se istodobno lani u Hrvatsku iz inozemstva doselilo 35.912 građana. To je gotovo 2500 tisuće više doseljenih nego 2020., ali manje nego 2019. kada smo imali 37.726 doseljenih iz inozemstva.

Iz Azije 4288 doseljenik­a

Kad je riječ o doseljavan­ju u Hrvatskoj u 2021., iz inozemstva se doselilo 29,6% hrvatskih državljana i 70,4% stranaca, a odselilo se 64,2% hrvatskih državljana i 35,8% stranaca. I dalje se nastavlja trend da se iz Hrvatske više iseljavaju hrvatski državljani, a doseljavaj­u pretežno stranci. Kao i prethodnih godina, u ukupnom broju doseljenih znatan je udio stranaca koji su se u Hrvatsku doselili kao radna snaga, odnosno kojima su izdane dozvole za boravak i rad.

I dalje imamo iz inozemstva najviše doseljenih državljana BiH, i to 6269 stranaca iz te zemlje, te 1786 hrvatskih državljana, zatim iz Srbije se doselilo 3166 srpskih državljana i 577 hrvatskih, s Kosova 1779 stranaca, iz Azije se doselilo 4288 stranaca, iz cijele EU 4503 stranih državljana. Među doseljenic­ima u Hrvatsku prevladava­li su muškarci (72,7%), kao i među odseljenim­a iz Hrvatske (63,5%). Najveći broj doseljenik­a u Hrvatsku došao je u Zagreb (23,4%), te njih 10% u Splitsko-dalmatinsk­u županiju. Istodobno, Zagreb je imao i najviše odseljenih u inozemstvo (18,3%). Od ukupnog broja odseljenih iz Hrvatske njih trećina odselila se u Njemačku. Tako je u tu zemlju iz Hrvatske otišlo 12.906 hrvatskih državljana i 171 stranac. Na drugom mjestu kao odredište hrvatskih iseljenika je Austrija u koju je otišlo 3364 hrvatskih državljana. Od ostalih europskih zemalja u BiH je otišlo 1978 hrvatskih državljana.

Najviše odlaze iz Slavonije

Najveći broj odseljenih osoba u inozemstvo bio je u najprodukt­ivnijoj dobi od 20 do 39 godina (45,9%). Inače, Hrvatska je lani imala najveći broj iseljenih od 2017. kada su službeno zabilježen­a rekordna 47.352 iseljenika. Kada je započela pandemija u 2020., imali smo manje iseljenih, njih 34.046, no lani je broj građana koji su spakirali kofere i otišli u inozemstvo opet najveći u protekle četiri godine, ali i od ulaska Hrvatske u EU izuzev 2017. koja je bila rekordna po iseljavanj­u. Kada se gleda i vanjska i unutarnja migracija, najveći pozitivan saldo ukupne migracije stanovništ­va u 2021. (razlika između ukupnog broja doseljenih iz druge županije i inozemstva te ukupnog broja odseljenih u drugu županiju i inozemstvo) imala je Zagrebačka županija (1746 osoba). Najveći negativan saldo ukupne migracije stanovništ­va imale su Brodsko-posavska županija (-1268 osoba), Vukovarsko-srijemska županija (-1261 osoba) i Osječko-baranjska županija (-1222 osobe).

 ?? ?? MEMORANDUM O RAZUMIJEVA­NJU potpisali su ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić i predstavni­ci 13 banaka
MEMORANDUM O RAZUMIJEVA­NJU potpisali su ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić i predstavni­ci 13 banaka
 ?? ?? Lani je broj građana koji su spakirali kofere i otišli u inozemstvo najveći u protekle četiri godine
Lani je broj građana koji su spakirali kofere i otišli u inozemstvo najveći u protekle četiri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia