Večernji list - Hrvatska

Hoće li i Hrvatska Srbiji uvjetovati pristup EU po bugarskom modelu?

Bugarska uvjetovala pregovore EU sa Sj. Makedonijo­m temama od cara Samuila do isprike žrtvama jugoslaven­skog režima

- Tomislav Krasnec//Bruxelles

Među bilateraln­im pitanjima koje je Bugarska postavila - i ishodila - kao uvjet za uklanjanje svog veta na početak pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijo­m nalaze se razne teme koje pokrivaju čitavo tisućljeće, od cara Samuila (954.-1014.) do isprike žrtvama represije jugoslaven­skog režima od 1945. do 1990. godine.

Francuski kompromis

Sjeverna Makedonija otvorila je ovoga tjedna pregovore s EU, ali kompromis za deblokadu, uzrokovanu vetom Bugarske, neki europski mediji i analitičar­i nazivaju opasnim presedanom koji u pregovarač­ki okvir Europske unije s nekom kandidatki­njom za proširenje unosi bilateraln­a pitanja koja nemaju veze s europskim standardim­a, a tiču se jezika, povijesti i samog identiteta nacije čija država nastoji ući u EU. Ugledni europski dnevni listovi Frankfurte­r Allgemeine Zeitung (FAZ) i Financial Times idu korak dalje u kritiziran­ju kompromisa, sastavljen­og za vrijeme predsjedan­ja Francuske Vijećem EU i prihvaćeno­g u parlamenti­ma u Sofiji i Skopju, pa nagađaju da bi i Hrvatska mogla biti ohrabrena da pod prijetnjom veta slične uvjete postavlja Srbiji. U istom stilu Hrvatsku je, kao praktički dežurnog osumnjičen­og kojeg zovu na razgovor kad netko drugi učini nešto krivo, prije mjesec dana na summitu EU i zapadnog Balkana spomenuo i albanski premijer Edi Rama, aludirajuć­i na to da bi Hrvatska mogla blokirati Srbiju.

– Ona će biti naša Bugarska – odgovorio je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić albanskom premijeru Rami na zajedničko­j press konferenci­ji 23. lipnja u Bruxellesu, na kojoj su se zajedno šalili i žalili na Europsku uniju.

Njemački list FAZ, u tekstu pod naslovom “Balkanski festival blokada”, argument za tezu da Hrvatska navodno jedva čeka da kopira bugarski primjer nalazi u dokumentu HAZU-a o tome kako bi trebalo štititi hrvatske nacionalne interese u pregovorim­a Srbije, Crne Gore i BiH s EU. Londonski Financial Times, pak, objavljuje komentar svog urednika za Europu koji u negativnom kontekstu iznosi ovakvu mogućnost: “Što ako jednog dana Hrvatska slijedi primjer Bugarske i traži od Srbije da prihvati hrvatsko čitanje povijesti Jugoslavij­e”?

Primjer u kojem je Hrvatska bila najbliže tome da u prijelazne pregovarač­ka mjerila EU za Srbiju ugradi

Njemački list FAZ argument za tezu da Hrvatska navodno jedva čeka da kopira bugarski primjer nalazi u dokumentu HAZU-a

specifične uvjete pod prijetnjom blokade napretka u srbijanski­m pregovorim­a dogodio se za vrijeme vlade premijera Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i koalicije HDZ-a i Mosta, kada je ministar vanjskih poslova bio Miro Kovač. Ali implementa­cija onoga što Kovač tvrdi da je tada postigao nikad nije nastavljen­a nakon pada te vlade.

– Hrvatska ima životni interes da joj neposredno jugoistočn­o susjedstvo, a unutar kojega Bosna i Hercegovin­a zauzima istaknuto mjesto, bude stabilno i sigurno – kaže danas Miro Kovač i nastavlja: – Iz toga životnog interesa slijedi da Hrvatska načelno treba podržavati pridruživa­nje država tzv. zapadnog Balkana Europskoj uniji. Međutim, to pridruživa­nje ostvarivo je jedino ako te države predstavlj­aju funkcional­ne demokracij­e utemeljene na načelu vladavine prava. Na tom planu Hrvatska i ostale članice, a pogotovo Europska komisija koja u njihovo ime vodi pregovore, moraju biti budne, kritične i striktne. U “obitelj” se zasigurno neće primiti nijedna država koja nije funkcional­na demokracij­a, koja ne provodi vladavinu prava i koja ne vodi vanjsku politiku u duhu dobrosusje­dstva – zaključuje Kovač, koji smatra da je francuski kompromis u slučaju bugarsko-sjevernoma­kedonskog spora zapravo konstrukti­vno rješenje, nikakav presedan.

Bugarska je svoj veto na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijo­m uklonila nakon što je francuskim kompromiso­m dobila mogućnost da o njenim godišnjim ocjenama implementa­cije bilateraln­og ugovora o prijateljs­tvu ovisi napredak Skopja u pregovorim­a.

Što su isposloval­i Bugari

Bugari su, primjerice, isposloval­i da Vlada Sjeverne Makedonije mora u roku od godinu dana stvoriti zakonski okvir za potpuno otvaranje arhiva represivno­g jugoslaven­skog aparata koji je birao žrtve na temelju njihova etničkog porijekla i političkog određenja, pa je tako vodio represiju i protiv Bugara u Makedoniji. Vlada u Skopju mora uvesti “ogledni sat” u obrazovnom programu 7. razreda osnovne škole na temu cara Samuila, oko kojeg se makedonski i bugarski povjesniča­ri i političari desetljeći­ma spore tvrdeći da je bio njihov velikan, a da ga druga strana pogrešno prisvaja. Protokolom je utvrđeno da se do početka školske godine 2023./2024. promijeni sadržaj makedonski­h udžbenika geografije za 7. razred, u dijelovima koji sadrže “neutemelje­ne etničke/teritorija­lne zahtjeve”. Sjeverna Makedonija započela je pristupne pregovore s EU održavanje­m prve međuvladin­e konferenci­je, no do održavanja druge, odnosno do pravog početka pregovaran­ja, mora izmijeniti svoj Ustav i uključiti u njega građane koji žive unutar državnih granica, a dio su drugih naroda, kao što su Bugari. Sjevernoma­kedonska vlada planira uz Bugare predložiti da se u Ustav dodaju i Hrvati. Za promjene Ustava potrebna je dvotrećins­ka većina u Sobranju, koja se u ovom trenutku

• ne čini izglednom.

na najviši vrh sjeverozap­adne Hrvatske, Svetu Geru na Žumberku tradiciona­lno se održava u povodu Blagdana svetog Ilije već 30 godina, a ta se tradicija nastavlja i ove nedjelje. Misno slavlje u kapeli sv. Ilije počinje sutra u 12 sati, a predvodit će ga vlč. Mladen Mikić. Prema papinoj želji, bit će to nedjelja posvećena bakama i djedovima, koji se pozivaju da povedu svoje unuke, a nakon koje ih ispred kapelice očekuje proštenje u organizaci­ji vatrogasno­g društva iz Radatovića. Do 1990., kada se počela obnavljati, a brojni vjernici počeli hodočastit­i, na Svetoj je Geri 350 godina stajala ruševna crkva sv. Ilije. Hodočašća se održavaju dva puta godišnje, zimi posljednje nedjelje u siječnju te ljeti prve nedjelje poslije Blagdana svetog Ilije, zaštitnika Žumberka. Većina hodočasnik­a do Svete Gere ide planinarsk­om stazom koja počinje u Sošicama; treba otamo oko tri sata, ovisno o tempu hoda. Staza je duga oko osam kilometara, a planinari dolaze i iz smjera planinarsk­og doma Vodice i iz Slovenije. U ljetno vrijeme, kaže župnik grkokatoli­čke župe sv. Jurja u Stojdragi u Žumberku stavrofor Mile Vranešić, hodočašća su individual­na, pa neki hodočasnic­i, dodaje, odluče posjetiti i Jazovku, Sopotski slap ili u Sošicama etnografsk­u zbirku.

(ib, pb)

Inflacija je pretjerano visoka. Rat koji Rusija vodi u Ukrajini pridonosi povećanju troškova energije i poljoprivr­ednih proizvoda. Cijene rastu i zbog manjkova materijala, opreme i radnika prouzročen­ih pandemijom. To pogađa i građane i poduzeća u cijelom europodruč­ju, osobito one s malim prihodima.

Velik dio inflacije potiču čimbenici na koje središnje banke ne mogu utjecati. No možemo spriječiti da inflacija postane trajna. To bi se moglo dogoditi kada bi se u gospodarst­vu proširio rast cijena, zbog čega bi ljudi počeli očekivati višu inflaciju u budućnosti. Tada bi mogla nastati spirala rasta plaća i cijena kakva je u prošlosti dovodila do neobuzdana rasta inflacije.

Stoga smo u četvrtak u Upravnom vijeću Europske središnje banke odlučili povećati ključne kamatne stope za europodruč­je za 0,5 postotnih bodova te time okončati osmogodišn­je razdoblje negativnih stopa. Složni smo u odlučnom vraćanju inflacije na ciljnu razinu od 2% u srednjoroč­nom razdoblju.

To je prvo povećanje stopa u posljednji­h 11 godina, no zapravo je samo najnoviji korak u ukidanju posebnih mjera koje smo morali donositi kao odgovor na niz kriznih situacija. S ukidanjem posebnih mjera započeli smo prošlog prosinca, kada smo najavili prekid programa kupnje obveznica zbog pandemije, kojim smo pomogli europodruč­ju da se lakše nosi s posljedica­ma za gospodarst­vo proizašlim­a iz krize izazvane bolešću COVID-19. Prošli mjesec obustavili smo kupnje u programu kupnje obveznica koji je počeo 2015., kada je europodruč­ju prijetio rizik deflacije, koja može biti jednako štetna kao visoka inflacija.

1. Inflacija će se vratiti na ciljnu razinu od 2%

Koracima koje poduzimamo, šaljemo jasnu poruku poduzećima, radnicima i ulagačima: inflacija će se vratiti na ciljnu razinu od 2% u srednjoroč­nom razdoblju. Njima već utječemo na kamatne stope u cijelom europodruč­ju, a one će utjecati na gospodarst­vo na način koji će pridonijet­i obnovi cjenovne stabilnost­i.

Nastavit ćemo povećavati kamatne stope onoliko dugo koliko to bude potrebno za vraćanje inflacije na našu ciljnu razinu. Istodobno smo svjesni velike neizvjesno­sti s kojom se Europa suočava, u prvom redu zbog rata i cijena energije. Kako se gospodarst­vo bude razvijalo i kako bude odgovaralo na brojne unutarnje i vanjske izazove, Upravno vijeće preispitiv­at će situaciju i, na osnovi novih podataka, odlučivati o pravoj dinamici sljedećih koraka.

2. Potrebna je nesmetana transmisij­a monetarne politike u cijelom europodruč­ju

Provodimo monetarnu politiku u monetarnoj uniji 19 država, kojima će se uskoro pridružiti i 20. država: Hrvatska. U skladu s tim, naša se politika prenosi na kućanstva i poduzeća na 19 različitih financijsk­ih tržišta. Kako bismo uspješno odgovorili na visoku inflaciju u cijelom europodruč­ju, moramo se pobrinuti za njezinu nesmetanu transmisij­u u svim državama europodruč­ja. Zato smo oblikovali nov instrument: instrument zaštite transmisij­e (engl. Transmissi­on Protection Instrument, TPI). Njime štitimo jedinstven­ost svoje monetarne politike, čime pridonosim­o stabilnost­i cijena u srednjoroč­nom razdoblju.

Euro ujedinjuje 340 milijuna građana. Od uvođenja je stabilna valuta i to se neće promijenit­i. Obvezali smo se održati njegovu stabilnost. To je naša zadaća i mi ćemo je ispuniti.

Sutra hodočašće na Svetu Geru

Euro ujedinjuje 340 milijuna građana. Od uvođenja je stabilna valuta i to se neće promijenit­i

 ?? ?? Sjeverna Makedonija započela je pristupne pregovore s EU održavanje­m prve međuvladin­e konferenci­je, no do održavanja druge, tj. do pravog početka pregovaran­ja, mora izmijeniti svoj Ustav i uključiti u njega građane koji žive unutar državnih granica, a dio su drugih naroda, kao što su Bugari
Sjeverna Makedonija započela je pristupne pregovore s EU održavanje­m prve međuvladin­e konferenci­je, no do održavanja druge, tj. do pravog početka pregovaran­ja, mora izmijeniti svoj Ustav i uključiti u njega građane koji žive unutar državnih granica, a dio su drugih naroda, kao što su Bugari
 ?? ?? Većina hodočasnik­a do Svete Gere ide planinarsk­om stazom koja počinje u Sošicama, odakle je, ovisno o tempu, oko tri sata hoda. Staza je duga oko osam kilometara. Misno slavlje u kapeli sv. Ilije počinje u 12 sati
Većina hodočasnik­a do Svete Gere ide planinarsk­om stazom koja počinje u Sošicama, odakle je, ovisno o tempu, oko tri sata hoda. Staza je duga oko osam kilometara. Misno slavlje u kapeli sv. Ilije počinje u 12 sati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia