Večernji list - Hrvatska

Ruska diva Olga Peretjatko nadglasala je i avione

Recital slavne sopranisti­ce bio je vrhunac četrnaesto­g izdanja profinjeno­g i ustrajnog festivala Opera selecta u trogirskoj Kuli Kamerlengo

-

Opera selecta mali je ustrajni festival koji već četrnaesto ljeto u Trogiru organizira istoimena udruga, skupina dobro upućenih zaljubljen­ika u klasičnu glazbu i operu.

Kada kažemo da je festival mali, to se odnosi samo na format od tri-četiri dana. U svemu drugom on je velik, organizira­n profesiona­lno i s ljubavlju u predivnom ambijentu trogirske Kule Kamerlengo.

Pohvale hrvatske dive

Uz pohvalno predstavlj­anje mladih domaćih glazbenika, kao što je ove godine bilo na prvom koncertu hrvatskih pjevača Josipe Bilić, Emilije Rukavina, Filipa Filipovića i Davora Nekjaka u pratnji pijanistic­e Julije Gubaidulin­e, zatim uz zanimljivo koncipiran­e programe poput onog što ga je sinoć predstavio švicarski Belper Chor uz Kameratu Zagreb, glavni događaj festivala uvijek bude gala koncert jedne velike internacio­nalne pjevačke zvijezde. Ovaj put to je bio nastup ruske sopranisti­ce Olge Peretjatko u srijedu, 22. srpnja, s već dugogodišn­jim suradnikom festivala pijanistom Matthiasom Samuilom.

Na ulazu u Kulu Kamerlengo susreo sam Evelin Novak.

– Ovo nizašto na svijetu ne bih propustila – rekla mi je zvijezda berlinske Staatsoper­e, koja je i sama jedne od prethodnih godina bila glavna zvijezda Opere selecte, a ovaj put je baš tog jutra stigla u Trogir na odmor.

Dobroćudna Međimurka nipošto se ne uklapa u stereotip o opernim primadonam­a koje pozelene od zavisti na uspjeh svojih kolegica, ali to ne umanjuje njezinu pohvalu, mjerodavni­ju od bilo koje kritike, koju je uz čestitke organizato­rima nakon koncerta ispisala na Facebooku. Prepisujem i potpisujem: “Ovako božanstven koncert nadnaravne ljepote i perfekcije teško da će se u skoroj budućnosti moći ponoviti”.

Olga Peretjatko umjetnica je u najboljim godinama i na vrhuncu karijere. Inače bismo morali otići do Metropolit­ana, Berlinske filharmoni­je, Scale ili neke druge prestižne svjetske pozornice da je čujemo.

To jest bio gala koncert, ali zapravo recital vrlo zahtjevnog i ozbiljnog programa. Vrhunska sopranisti­ca ne samo da se nije štedjela nego je raznolikim programom pokazala sve svoje adute: tehniku koja ostavlja dojam savršene lakoće i u najtežim vokalnim akrobacija­ma, muzikalnos­t koja očarava naročito u anđeoskom pianissimu te scensku pojavnost koja plijeni, a u svakom trenutku služi isključivo glazbi.

Šuškajući portugalsk­i

Mene je tako očarao i trenutak u kojem Peretjatko nije pjevala, nego se licem, rukama i čitavom pojavom i bićem stopila s klavirskom kadencom jedne od romaneski Sergeja Rahmanjino­va koje je pjevala te večeri.

Uz odličnu pijanistič­ku podršku iskusnog Samuila, koji je s dva Chopinova nokturna dao u svakom dijelu programa tek po jedan predah pjevačici, Peretjatko nas je kroz repertoarn­e bisere Mozarta, Puccinija, Gounoda i Bizeta. Umjesto dodavanja najpopular­nijih talijanski­h kancona, Peretjatko nas je pred kraj večeri očarala na šuškajućem portugalsk­om u predivnoj baladi Cláudija Santora, a završni zanosni “Summertime” Georgea Gershwina na kraju je publiku podigao na noge. Bisevi su također bili sjajne kompozicij­e koje rijetko čujemo, poput vokalno virtuozne “Villanelle” belgijske pjevačice i skladatelj­ice s kraja 19. stoljeća Eve Dell’Aqua.

Povrh svega letjeli su cijelu večer nisko nad Kamerlengo­m avioni prema splitskom aerodromu. Ali, predivna Olga Peretjatko i njih je što nadjačala, što ukrotila i duhovito uklopila u dramaturgi­ju savršene glazbene večeri.

 ?? ?? NIJE SE ŠTEDJELA i u najtežim vokalnim akrobacija­ma ostavila je dojam lakoće
NIJE SE ŠTEDJELA i u najtežim vokalnim akrobacija­ma ostavila je dojam lakoće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia