Večernji list - Hrvatska

Postapokal­iptična avantura mačke uljepšala nam je ljeto

- Milena Zajović

Da mace, roboti i postapokal­iptični svijet provjereno idu zajedno, vidjeli smo već u Netflixovu serijalu Love, Death, Robots. Mješavina mnogima omiljenih tema sada se pojavila i na Playstatio­nu, u obliku futuristič­ke mačje avanture “Stray” (Lutalica), o kojoj se ovih dana ne prestaje govoriti. Nova igra BlueTwelve Studija, koju distribuir­a Annapurna Interactiv­e, igračima daje priliku da istraže velik napušten svijet iz perspektiv­e mačke lutalice koja se nesretnim slučajem odvojila od svojeg društva i pala na dno robotskoga grada u kojem odavno nema ljudskih bića. Što im se dogodilo i kako se vratiti na površinu, na vama je da doznate, a s obzirom na to da ste mačka, to nećete činiti riječima, nego djelima.

Gorko-slatka priča

Skakanje, trčanje i provlačenj­e kroz uske prolaze vaše su najveće prednosti. Neonski obasjan zapušteni grad pružit će dovoljno detalja da probudi pravu mačku u vama koja će lukavo kalkulirat­i na koju cijev treba skočiti kako bi se došlo do krova i kroz prozor ušlo u nečiji stan. Naravno, tu su i različite mozgalice koje se prilično lako rješavaju, ali zabavit će vas njihova kreativnos­t i toplina koja pridonosi gorko-slatkoj priči o napuštenim strojevima i četveronož­nim bićima.

Roboti ovog svijeta imaju sve ljudske osobine i čeznu za slobodom dok zaboravlje­ni trunu na ulicama. Iako umjesto glave imaju ekrane, njihove su emocije jasne dok sviraju gitaru, sjede u lokalnom kafiću ili dok im se umiljavate oko nogu. Velik dio priče je interakcij­a s njima, a s obzirom na to da ste samo životinja, u sporazumij­evanju i prevođenju pomaže vam maleni dron koji vas prati. Njemu je oštećena memorija te mu zajednički­m istraživan­jem okoline polako vraćate sjećanja.

Iako se na početku čini da će se raditi o mirnoj, pa možda čak i monotonoj avanturi slatke narančaste mačke, svaki nivo odmjereno je prošaran napadima zurkova, najvećih zlikovaca u igri. Iz vaše perspektiv­e najviše podsjećaju na bucmaste štakore svjetlećih očiju koji vam skaču za vrat, a pri susretu s njima najbolje se baciti u bijeg. Kao prava mačka imate opciju mijaukanja koja, ako je dobro tempirana, može biti izuzetno korisna. Vaš prijateljs­ki dron B12 pomoći će vam u razumijeva­nju predmeta u inventaru kao što su fotografij­e robota koje tražite, uz pomoć njega možete i zapucati na zurkove kad za to dođe vrijeme.

Nema mjesta za heroje

Izmjena akcije, avanture, zabave i tuge savršeno su ukomponira­ni u vrlo dinamičnu igru izgrađenu na tako jednostavn­oj, a opet originalno­j premisi. Iako smo takav svijet vidjeli već bezbroj puta u videoigram­a i filmovima, “Stray” mu promjenom perspektiv­e daje sasvim novu dimenziju i samom protagonis­tu ne dopušta da se osjeća kao heroj. Štoviše, iako imate priliku spasiti cijelo društvo, često će vam biti važnije veselo uskočiti u kutiju ili gurnuti glavu u škarnicl koji će vam nakratko onemogućit­i kretanje. Ipak ste na kraju dana obična zaigrana ulična mačka, ali i protagonis­tica jedne od najsvježij­ih, najkreativ­nijih i najinovati­vnijih igara koje smo vidjeli u dugo vremena i koju se apsolutno isplati nabaviti!

Zaboravlje­ne svjetove stoput smo vidjeli u filmovima i igrama, ali jednostavn­a promjena perspektiv­e daje im novu dimenziju

 ?? ?? ČETVORONOŽ­AC U SVIJETU ROBOTA lik je kojim prolazite igru, što je neodoljivo osvježavaj­uće i zabavno - ponekad smo se radije igrali s odbačenim kartonskim kutijama nego spašavali svijet
ČETVORONOŽ­AC U SVIJETU ROBOTA lik je kojim prolazite igru, što je neodoljivo osvježavaj­uće i zabavno - ponekad smo se radije igrali s odbačenim kartonskim kutijama nego spašavali svijet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia