Večernji list - Hrvatska

Klafurić: Čačić danas neće rotirati kao Krznar

- Robert Junaci

Prije godinu dana Dinamo je prekinuo svoju lijepu tradiciju, plavi naime nisu u 30 godina HNL-a izgubili u prvom kolu prvenstva, dotad su imali 25 pobjeda i pet remija. No, došao je Slaven Belupo koji je tada vodio Dean Klafurić i pogocima Krstanović­a i Bogojevića slavio s 2:0. Bio je to šok za Dinamo, pogotovu jer su nakon prolaska islandskog Valura čekali utakmicu s ciparskom Omonijom u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka.

Čačića je teško predvidjet­i

– Očekivali smo da će trener Dinama Damir Krznar puno rotirati zbog tih europskih utakmica. Prije nas Dinamo je igrao s Valurom i reprezenta­tivci su igrali te se potrošili i znali smo da protiv nas neće igrati. Tako smo se i pripremali za utakmicu s Dinamom – kazao nam je tadašnji trener Slavena Belupa Dean Klafurić.

Dinamo i sada ima europske obveze, pogotovu nije lako jer plavi u prvoj utakmici drugog pretkola nisu u Zagrebu pobijedili Shkupi i sad moraju slaviti u Skoplju. Taj se uzvrat igra već u utorak, za to je Dinamo pomaknuo utakmicu u Koprivnicu sa subote na danas (21 sat).

– Ima sličnosti i razlika između te utakmice od prije godinu dana i danas. I tada je Dinamo imao europske ispite, a sad ipak nije prvo kolo HNL-a. Ovaj put plavi su slavili na startu prvenstva protiv Lokomotive, iako su poklonili lokosima dva pogotka za 0:2, po meni su dobro igrali i u prvom poluvremen­u i na kraju zasluženo preokrenul­i. Ona Čačićeva promjena kada je izvadio Bočkaja, a Ljubičića preselio na beka, a u špicu poslao Drmića bila je fenomenaln­a. Ne znam koliko trener Slavena Belupa Zoran Zekić sad može očekivati promjene u momčadi plavih, kod Čačića je to teško predvidjet­i, ali sigurno neće promijenit­i sve kao tada Krznar, možda tek odmori jednog-dva igrača. Krznar je morao puno mijenjati jer su mu se poslije vratili reprezenta­tivci kao Livaković, Oršić, Ademi... – kaže nam Klafurić.

Slaven Belupo dobro je krenuo u novu sezoni iako je igrački kadar Zorana Zekića doživio brojne promjene.

– Koprivniča­ni su i pobijedili, ali su i dobro igrali, u tom 4-4-2 sustavu, s rombom u sredini. Iako taj sustav ostavlja dosta prostora, oni su to dobro pokrivali, Marina kao zadnji i Caimacov kao polušpica. Možda će Zekić sada moći koristiti i Ivana Krstanović­a koji je odličan. Slaven se pokazao u jako dobrom izdanju iako je Varaždin povratnik u ligu, a velika je razlika između prve i druge lige, Varaždinci su bili malo impresioni­rani. No, iako je momčad iz Koprivnice igrala jako dobro, ipak je da nas Dinamo favorit u tom susretu u Koprivnici – zaključio je Dean Klafurić.

– Radili smo neku analizu Dinama, iako mislim da nam neće biti od koristi jer mislim da će Dinamo biti u drukčijem izdanju. Bočkaja, Oršića, Ristovskog su odmarali za nas, očekujem i Ljubičića u vezi, jer je za tu poziciju primarno i doveden i probat ćemo se tome prilagodit­i – rekao je trener Slavena Belupa Zoran Zekić koji se ne uzda puno u činjenicu da plavi u Koprivnicu dolaze između dvije utakmice sa Shkupijem.

– Dinamo ima 25 igrača i svi oni su kandidati za prvi sastav. Koga god staviš, nećeš pogriješit­i. Imaju slatke brige i nadam se da ćemo ih uskoro i mi imati. E sad, dolazi li nam Dinamo u pravom trenutku, vidjet ćemo nakon utakmice. Zbog kiksa protiv Makedonaca doći će puno koncentrir­aniji i nabrijanij­i i tražit će pozitivan rezultat, ali to su sve stvari o kojima treba razmišljat­i. Uglavnom, bit će to jako dobar test za nas – kaže Zekić.

Bit će to još jedan dobar test i za Čačića, podbačaj protiv Shkupija (2:2) nije nikome dobro “sjeo”, a posrtanje u Koprivnici sigurno bi dodatno zakomplici­ralo situaciju, pogotovu pred uzvrat u Skoplju.

Generalna proba za Shkupi

– Nama je ta utakmica jako važna, oni su startali s pobjedom, bit će relaksiran­i i motivirani. Mi moramo biti na pravoj razini iako imamo nekih problema, ostali smo bez dva stopera (J. Šutalo i Théophile, nap. a.), moramo vidjeti kako ćemo energetski sačuvati neke igrače jer nas čeka utakmica u Skoplju već za tri dana, putovanje. No, naglasak je ipak na ovoj utakmici sa Slavenom Belupom – rekao je Ante Čačić uz puno uvažavanje Belupa i njihova trenera Zekića.

– Dosta je teško proniknuti u način na koji će igrati, imaju dosta novih igrača, a sigurno neće igrati isto kao u Varaždinu gdje su pobijedili i sad nemaju pritisak. Ma nemamo ga ni mi, Dinamo u ovakvim utakmicama ne bi trebao imati pritisak jer ima veliku kvalitetu i moramo uvijek imati svoj gard. Naravno da u nogometu nije uvijek 1+1=2, ali maratonu kakvo je prvenstvo ta kvaliteta mora donijeti rezultat. Naš fokus je na Koprivnici i to prenosim igračima iako je ta utakmica na određeni način i generalna proba za Shkupi – kazao je Čačić.

S obzirom na sve, možda će ovo biti prilika i za neke koji su dosad imali manju minutažu na otvaranju sezone Dinama da pokažu kako zaslužuju

• veću pažnju.

Zbog kiksa protiv Makedonaca plavi će doći puno koncentrir­aniji i nabrijanij­i – kaže Zoran Zekić

 ?? ?? IVAN KRSTANOVIĆ ostao je u Slavenu Belupu, mogao bi i danas prijetiti Dinamu kojem je prije godinu dana za bio u 2:0 pobjedi koprivničk­e momčadi nad plavima u Maksimiru
IVAN KRSTANOVIĆ ostao je u Slavenu Belupu, mogao bi i danas prijetiti Dinamu kojem je prije godinu dana za bio u 2:0 pobjedi koprivničk­e momčadi nad plavima u Maksimiru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia