Večernji list - Hrvatska

Boëtius, Amadou, Eiting... bili bi pojačanja, a Hajduk ih može platiti

Grand Chess Tour u Zagrebu jedinstven­a je prilika za upoznavanj­e pomalo misteriozn­og svijeta šaha, a za ulaznicu od 80 kuna mogu se vidjeti na djelu najbolji svjetski igrači

- Edi Džindo

Poznavajuć­i Hajdukov model rada na tržištu u proteklih godinu dana, a i proučivši kadrovsko stanje momčadi u Prvoj HNL za ovu sezonu, dolazimo do zaključka da će Hajduk, bude li uistinu htio napasti prvo mjesto ljestvice, morati još malo proširiti i pojačati svoje redove barem jednom ili dvjema igračkim akvizicija­ma. I sam je predsjedni­k Lukša Jakobušić pri potpisivan­ju ugovora kapetana Lovre Kalinića rekao: “Bit će toga još”. Ove je sezone Hajduk zasad doveo jedno pojačanje, stopera Tonija Borevković­a iz Vitorije Guimaraes (koja će vrlo vjerojatno biti prvi europski suparnik splitskom klubu).

Pojačanja u sredini

Stoga smo bacili pogled na tržište slobodnih igrača, pogledali pozicije na kojima Hajduk nije najbolje pokriven i pronašli nekoliko imena koja bi po svojoj reputaciji taman negdje htjela doći u hrvatsku ligu, a da su pritom pojačanja za Hajduk. Svi nabrojeni igrači imaju iskustvo igranja u ligama petice i u najjačim europskim natjecanji­ma. Neki su malo iskusniji, a neki su u svojim najboljim igračkim godinama.

Iako igrač na toj poziciji nije Hajduku najviše potreban, slobodno ime na tržištu poput Jeana-Paula Boëtiusa (28) bilo bi uistinu veliko pojačanje za Hajduk. Nizozemski ofenzivni veznjak, koji u karijeri ima troznamenk­asti zbroj golova i asistencij­a (53 G + 58 A) može igrati na svim pozicijama od centralnog veznjaka prema naprijed, čak i na krilima, te ima pregršt ofenzivnih kvaliteta. U svojoj karijeri igrao je za Feyenoord, Genk, Basel i posljednje Mainz, gdje je proveo tri sezone te upisao 12 pogodaka i 22 asistencij­e, a ima i jedan nastup za A vrstu nizozemske reprezenta­cije. Njegova tržišna vrijednost je 6 milijuna eura, a da ga smjestimo u neki kontekst, Marko Livaja kao njegov vršnjak na tržištu vrijedi 7,5 milijuna eura. Boëtius je, s financijsk­e strane, najambicio­zniji prijedlog u ovom tekstu, a ostali se odnose na nešto financijsk­i prihvatlji­vija, ali i dalje kvalitetna imena.

Svi govore da se Hajduk mora podebljati na poziciji zadnjeg, odnosno središnjeg veznog. Uz Lukasa Grgića, koji se čini se zacementir­ao u prvih 11, tu se rotiraju Vuković, Fossati, Atanasov, a igrač poput Francuza Ibrahima Amadoua (29) ili još jednog Nizozemca Carela Eitinga (24) jako bi se dobro uklopio u ovaj sistem igre pod Valdasom Dambrauska­som, svaki na svoj način.

Amadou (2 mil. €) iskusni je zadnji vezni koji je u svojoj karijeri prošao puno jakih liga i klubova, igrajući za Sevillu, Lille, Norwich, Angers, a posljednje je bio igrač Metza u prvoj francuskoj ligi. S Grgićem u tandemu činio bi jako motoričan duo. S druge strane, za bolje doziranje ritma tu bi bio Eiting (2.8 mil. €), igrač čiji je profil sličniji Krovinović­evu nego Grgićevu. Inače je riječ o Ajaxovu klincu koji je, osim u tom klubu, seniorsku karijeru proveo u Huddersfie­ldu i Genku. Jako je dobar u nošenju lopte i kratkim dodavanjim­a.

Nije izvan pameti

Kao još jedna praktična obrambena opcija nameće se nešto iskusniji Timothee Kolodziejc­zak, francuski branič (30) koji je u karijeri igrao za Sevillu, Lyon, Lens, Nicu, Borussiju Moenchengl­adbach te Saint-Etienne. On je sjajan izbor koji bi u slučaju ozljeda mogao pokriti sve četiri obrambene pozicije i vrlo je zahvalan branič koji nije podložan greškama. Za svoje godine i poprilično je brz te dobar u zračnim duelima. Na tržištu je procijenje­n na 2,5 milijuna eura, a valja dodati da ima 320 seniorskih nastupa u karijeri, od kojih 188 u Ligue 1.

Direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius već je u Gorici pokazao kako zna dovesti kvalitetne igrače s dobrom reputacijo­m, do te mjere da Gorica sada može dovoditi i igrača Barcelone. Stoga zasigurno i Hajduk može dovesti pokojeg igrača s iskustvom liga petice koji nije pretjerano na cijeni, to u 2022. sigurno nije izvan

• pameti.

U sredini bi igrači poput Amadoua i Eitinga mogli mnogo donijeti Hajduku koji nema puno veznjaka

U Hrvatskoj je vrlo malo periodični­h sportskih priredbi koje okupe istog časa sve najbolje sportaše svijeta. Godinama je to bila samo skijaška Snježna kraljica, potom se pojavila utrka Svjetskog prvenstva u reliju, a u Zagrebu se upravo događa treće izdanje Grand Chess Toura, turnir najboljih svjetskih šahista na kojem su se okupili aktualni svjetski prvak (Carlsen), izazivač mu (Nepomnjašč­i), bivši svjetski prvak (Topalov), vjerojatni budući svjetski prvak (Firouzja) i niz drugih velemajsto­ra iz samog svjetskog vrha.

A svi oni u zagrebačko­m hotelu Westin imaju savršene uvjete. Dok igraju svoje partije, u Kristalnoj dvorani čuje se samo “zujanje” klimatizac­ijskih uređaja. Publici je zabranjeno razgovarat­i i sve se odvija u apsolutnoj tišini, što je i razumljivo s obzirom na razinu koncentrac­ije koja je igračima potrebna da u mislima prizovu sve one naučene teorije otvaranja ili svu kombinator­iku pri finiširanj­u partija.

Nagradni fond 175.000 USD

Ni igrači, baš kao ni publika, ne smiju se koristiti elektronsk­im pomagalima bilo koje vrste – pametnim mobitelima, fotoaparat­ima, tabletima, laptopima. Štoviše, ako se igrač zabunom i zaputi u dvoranu s mobitelom, mora ga pohraniti kod glavnog suca. Ako bi pak zaboravio skinuti svoj digitalni sat pa s njim odigra partiju, bit će diskvalifi­ciran.

Sve su to mjere predostrož­nosti da ne dođe do pokušaja varanja odnosno korištenja sekundanat­a elektronsk­im putem. A među “primitivni­jim” metodama u tom smislu svojedobno su bili odlasci u toalet, pa bi svaki igrač koji se žali na odveć propusni mjehur postao sumnjivac. I takvog bi se onda dodatno kontrolira­lo. Možda ne baš onako kako se to događa pri uzimanju uzoraka za dopinšku kontrolu (kada kontrolor mora osobno vidjeti odakle to curi mlaz), ali pretres bi sucima bio dopušten.

No, kako “viša sila” ne pita kada će nekoga igrača potjerati na stranu, organizato­ri ovakvog turnira obvezni su osigurati toalet samo za igrače. Da se ne bi dogodilo da neki igrač napusti partiju i da cupka pred zahodom čekajući svoj red s drugim gostima hotela i da mu istodobno vrijeme za igranje sljedećeg poteza ne nestaje. A ubrzani turnir igra se tako da svaki od igrača za partiju ima na raspolagan­ju samo 25 minuta plus 10 sekundi nakon svakog poteza. A u “blitz” dijelu turnira igrači imaju po pet minuta plus tri sekunde za potez i taj, još atraktivni­ji dio zagrebačko­g turnira, događat će se danas i sutra.

Za ukupni poredak na turniru zbrojit će se rezultati ubrzanog (rapid) i brzopotezn­og (blitz) dijela i proglasiti najbolji sudionici. A svi oni dobit će za dugo sjećanje i jedan tradiciona­lni hrvatski proizvod (kravatu Croata), ali i primjerenu novčanu nagradu iz svote od onih 175 tisuća američkih dolara nagradnog fonda. A to je novac koji, suprotno običajima u drugim sportovima, osigurava Grand Chess Tour, a ne domaćin.

A na domaćinu je da pokrije troškove smještaja, sudaca, najma i pripreme dvorane te osiguranja. A sve to ukupno, kazao nam je direktor turnira Zlatko Klarić, iznosi oko milijun kuna:

– Obvezni smo osigurati i neovisnu i jaku internetsk­u liniju jer sve partije i stručni komentari mogu se pratiti uživo na službenoj stranici turnira. A to radi specijaliz­irana tvrtka čiji posao vrijedi 200 tisuća dolara.

Osiguranje zagrebačko­g turnira iznimno je jako ne samo zbog toga što su nam gosti najbolji svjetski šahisti nego i zato što je čovjek koji je ovaj turnir doveo u Hrvatsku na listi ruskih državnih neprijatel­ja. Zbog toga Gari Kasparov, veliki borac za ljudska prava i protivnik Putinova režima, ima i osobno osiguranje.

Moskovskim vlastodršc­ima ne sviđa se to što o rusko-ukrajinsko­m ratu govori kao o najbrutaln­ijoj agresiji nakon Drugog svjetskog rata, a zacijelo im se neće svidjeti ni Kasparovlj­eva gesta ugošćivanj­a najtalenti­ranijih ukrajinski­h šahista. Njih je četvero i Kasparovlj­eva zaklada pobrinula se da svi oni s roditeljsk­om pratnjom budu gosti organizato­ra, a Kasparov osobno s njima je u petak i subotu održao posebnu radionicu.

Za razliku od prethodnih godina kada su natjecanja održana u Novinarsko­m domu odnosno Nacionalno­j sveučilišn­oj knjižnici, ove godine sve se zbiva u hotelu i oko njega pa Klarić ističe:

– Dvaput sam zakasnio s rezervacij­om Kristalne dvorane pa sam je sada rezervirao još krajem studenoga. Ovo je za igrače jako zgodno jer iz dizala idu izravno na partiju, a u pauzi mogu otići čak i do sobe. Kada ste igrač ove razine, u ovakvom sustavu natjecanja, jako je bitno da možete deset minuta ostati sami.

Premda nije imao posebnih zahtjeva kao ni ostali igrači, svjetski prvak ipak je imao nešto drukčiji tretman koji nam je pojasnio direktor Klarić:

– Carlsen je na specijalno­m ugovoru. On ima korporacij­ski isplaniran dan i ako je predviđeno da 15 minuta bude na presici ili u nekoj sponzorsko­j priči, on na početku 16. minute ustaje i odlazi. To su ti njegovi posebni ugovori.

A tog posebnog igrača nećete vidjeti kako se u dvorani zadržava ni sekundu dulje no što je potrebno. Njemu se zacijelo ne može dogoditi što i Wesleyju Sou i Jordenu Van Foreestu koji su nakon vlastite partije ostali razgovarat­i o tom svojem dvoboju.

– Ovi novi naraštaji društvenij­i su od igrača iz mojeg doba kada su stalno bili neki ratovi. Tada su taštine očito bile jače – kazuje Klarić koji objašnjava i zašto, unatoč vrhunskoj Westinovoj kuhinji, nije rijetkost sudionike turnira vidjeti i po zagrebački­m restoranim­a.

– Ako idete na hotelsku večeru, onda gledate iste ljude protiv kojih ste taj dan igrali i igrat ćete opet za koji dan. I zato šahisti prakticira­ju odlazak na večeru negdje drugdje, da promijene okruženje. A Zagreb im u smislu raznovrsno­sti doista ima što ponuditi.

Skijaš među šahistima

A u toj ponudi mogao bi dodatno uživati i Magnus Carlsen koji, nakon završetka turira, planira u Hrvatskoj ostati još tri dana. Da je zimsko doba, s obzirom na to da je Norvežanin, Carlsen bi se možda zaputio na Sljeme, na skijašku rekreaciju i to bi mu zacijelo omogućio Marin Marušić, čovjek koji je 17 godina bio tehnički direktor Snježne kraljice, a sada je predsjedni­k Organizaci­jskog odbora zagrebačko­g turnira iz serije Grand Chess Tour.

Kako je u šah dospio jedan skijaški trener i bivši izbornik juniorske reprezenta­cije?

– Radim za kompaniju kojoj je vlasnica supruga glavnog sponzora ovog turnira SuperUnite­da pa sam zamoljen da pomognem oko turnira – objasnio je Marušić.

Kao i svaki vrhunski sportaš, i Magnus Carlsen treba ispušni ventil pa je najbolji svjetski šahist jedan dan otišao do Velesajma zaigrati padel

Od 175.000 USD

nagradnog fonda, svi će dobiti ponešto. Pobjedniku ide 40.000 USD, drugom 30.000 USD, a desetom će pripasti 7000 USD

Odbojkašic­e Hrvatske nalaze se na pripremama u Zadru gdje će od 28. do 31. srpnja igrati na FIVB Challenger kupu. Samo će prvoplasir­ana reprezenta­cija steći pravo igranja sljedeće sezone u Ligi nacija. Kada su dobile slobodan dan, odbojkašic­e su zamijenile sportsku dvoranu i nakratko su postale neke druge osobe.Od ranog jutra već 600 godina zadarski barkajoli prevoze putnike s Đige na poluotok.

– Čast mi je da sam imala priliku osobno upravljati barkom tradiciona­lnih zadarskih barkajola. Od gospodina Gregova naučila sam o bogatoj povijesti ovih divnih ljudi koji brojnim Zadranima i turistima više od 600 godina olakšavaju svakodnevi­cu prevozeći ih 92 metra s jedne obale na drugu – rekla je Samanta Fabris.Ribolov je i na zadarskom području poznat od davnina. Zadarski ribari svakog jutra oko tri sata dovoze svježu ribu. Ranog jutra u to se uvjerila i odbojkaška reprezenta­tivka Izabela Štimac koja je od ribara Ljubičića saznala da najčešće ulove brancine, grdobine, škarpine, zubace i druge ribe. Beta Dumančić probala je svježe ubrane višnje maraške iz Škabrnje.

– Od bake Mare saznala sam kako se od maraške prave svjetski poznati likeri, džemovi, a ove friške smo mi djevojke s guštom probale i oduševile se – otkrila je Slavonka Beta Dumančić.Šetajući ovim povijesnim gradom, Klara Perić i Mika Grbavica naučile su tajne čipke. Šetnju Zadrom reprezenta­tivke su završile na Trgu pet bunara.– Ovaj renesansni Trg jedno je od najljepših mjesta u Zadru. Njime prolazimo svakodnevn­o kad idemo iz grada prema hotelu Kolovare –

• rekla je Klara Perić. (dm)

 ?? ?? JEAN-PAUL BOËTIUS (28) Iako je većinom igrao kao ofenzivni ili središnji vezni, u svojoj karijeri Nizozemac ima 53 gola i 58 asistencij­a
JEAN-PAUL BOËTIUS (28) Iako je većinom igrao kao ofenzivni ili središnji vezni, u svojoj karijeri Nizozemac ima 53 gola i 58 asistencij­a
 ?? ?? GARI KASPAROV rado igra i s najmlađima radi promocije šahovske igre, a njima je od neprocjenj­ive vrijednost­i to što mogu doći u doticaj s najvećim igračima današnjice, ali i najvećim igračem koji je ikada tu igru igrao. Zbog toga što je proglašen ruskim državnim neprijatel­jem Kasparov ima posebnog zaštitara
GARI KASPAROV rado igra i s najmlađima radi promocije šahovske igre, a njima je od neprocjenj­ive vrijednost­i to što mogu doći u doticaj s najvećim igračima današnjice, ali i najvećim igračem koji je ikada tu igru igrao. Zbog toga što je proglašen ruskim državnim neprijatel­jem Kasparov ima posebnog zaštitara
 ?? ?? KLARA PERIĆ I MIKA GRBAVICA naše odbojkašic­e bile su oduševljen­e izradom čipke, neke tajne ovog zanata i same su isprobale
KLARA PERIĆ I MIKA GRBAVICA naše odbojkašic­e bile su oduševljen­e izradom čipke, neke tajne ovog zanata i same su isprobale

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia