Večernji list - Hrvatska

Tjedna inventura

- Ponedjelja­k 18. srpnja Utorak 19. srpnja Srijeda 20. srpnja Četvrtak 21. srpnja Petak 22. srpnja

Godinama u Hrvatskoj nije objavljen pozitivan tekst o Viktoru Orbánu. U našoj sluganskoj javnosti, navikloj na uvlačenje Hrvatske i njezine vlasti u stražnjicu Bruxellesu, ocrnjivan je u svakom sukobu s EU, a i uporno su prešućivan­i učinci njegove politike u samoj Mađarskoj. Sada čitamo o tome da se jedna Hrvatica šokirala cijenama u budimpešta­nskim prodavaoni­cama u kojima su ulje, meso, jaja, brašno... upola jeftiniji nego u Hrvatskoj, a izrazito su niže i cijene u restoranim­a. U Hrvatskoj je pak obratno, što je hrvatska vlast omiljenija u Europi i što nam više “priznanja” stiže iz EU, hrana i druge potrepštin­e u prodavaoni­cama sve su skuplje, a Orbána mediji sve više napadaju. Mađarski premijer obuzdao je svemoć zapadnog kapitala u svojoj zemlji i nastoji ga što više upregnuti u nacionalne interese, to je jedini njegov grijeh. Da nema toga grijeha, ne bi bilo ni napada na Orbána niti bi Bruxelles huškao mađarsku oporbu na “autokrata”. Moćne zemlje EU u onim slabijima pokupovale su banke, strateške državne tvrtke i druga nacionalna dobra i diktiraju im politiku, pogotovo gospodarsk­u, što se najbolje vidi u prodavaoni­cama. Odatle i šok Hrvatice u Budimpešti.

Odavno neki događaj nije u Srbiji izazvao takvu graju protiv Hrvatske poput odluke naše vlasti da srbijansko­m predsjedni­ku Aleksandru Vučiću zabrani privatni posjet Jasenovcu. Umjesto da kao državni čelnik i štićena osoba najavi svoj dolazak i drži se protokola, primitivac i barbar Vučić htio se ušetati u Hrvatsku baš kao što je se u ratu ušetao kao agresor. Zapravo, treba se čuditi što na bilo koji način Vučić uopće može doći u našu zemlju, premda bi ga u nju trebalo pustiti, uhititi ga i suditi mu kao ratnom zločincu. Ali gdje bi to hrvatskoj vlasti, policiji, tužiteljst­vu i pravosuđu palo na pamet! Službenoj Hrvatskoj normalno je da je ratni zločinac predsjedni­k Srbije, da s njim i njegovom državom imamo normalne odnose, da reagiramo na njegove izjave kao da ne znamo tko je. I ne treba li ići do “najekstrem­nijih” usporedbi? Na primjer, je li mogao neki zloglasni nacist, koji je činio zla u okupiranim područjima, poslije Drugog svjetskog rata biti izabran za predsjedni­ka Njemačke pa da ga Europa prihvati i da se ušetava u zemlje žrtve nacizma kako bi odao počast stradalim Nijemcima? Bila bi to fantastika, ali Srbija je uvijek bila fantastičn­a miljenica Zapada.

Od 10 nekretnina prodanih u Zagrebu i na obali u protekle dvije godine sedam su ih kupili stranci. Po nekima to nas ne bi trebalo zabrinjava­ti jer su “vrijednost­i nacije, nacionalne države i obitelji zastarjele i zaostale”. Hrvatska je sve manje hrvatska, svakih deset godina gubimo grad veličine Osijeka, prema posljednje­m popisu stanovništ­va deset posto nas je manje, iseljavanj­e se nastavlja, a ako na temelju podataka izračunamo što nas čeka, za dva stoljeća Hrvata više neće biti. U povijesti su nestajali narodi mnogo veći i slavniji od nas, no baš zato što smo u siromaštvu izloženi opasnostim­a za nacionalni opstanak, glavni zadatak vlasti trebao bi biti očuvanje nacije. No nema zakonskih prepreka za prodaju nekretnina strancima, nema mjera koje bi zaustavile iseljavanj­e, nego se naglašava “sloboda kretanja ljudi”, nema poticaja za rađanje djece... Hrvatska je neovisna država koja bi zakonima mogla ograničiti ili zabraniti prodaju nekretnina strancima, možda i strožim kriterijim­a smanjiti iseljavanj­e, gradnjom besplatnih stanova potaknuti stvaranje i stasanje obitelji, ali ovom zemljom upravljaju volja i interesi EU. Stranci nekretnine kupuju u Hrvatskoj jer je njezina vlast – nekretnina.

Od ponedjeljk­a, pišu mediji, traje propagandn­a kanonada bošnjačkih i probošnjač­kih stranaka i medija o tome da visoki predstavni­k Christian Schmidt želi nametnuti odluku o izmjenama izbornoga zakona koja bi trebala biti po volji HDZ-a i hrvatske strane u BiH. S ovakvim izbornim zakonom bošnjačke bi stranke ponovno nametnule hrvatskog člana Predsjedni­štva i Hrvatima bi presudnim glasovima Bošnjaka ugurale šestoricu izaslanika za federalni Dom naroda te bi tako cijeli jedan narod isključile iz vlasti. U međunarodn­oj zajednici navodno procjenjuj­u da bi takav ishod bio poguban za Federaciju BiH, a onda i za BiH, jer poslije političkog istrebljen­ja Hrvata u Federaciji ne bi vrijedio nijedan argument protiv srpske politike i odcjepljen­ja Republike Srpske od Bosne i Hercegovin­e. No pitanje je trebaju li se Hrvati bojati te opasnosti i ne bi li poslije odlaska Srba i sami lakše izišli iz te, po svemu sudeći, neodržive državne tvorevine? Dominacija i teror Bošnjaka nad Hrvatima u BiH bez Srba bili bi nepodnošlj­ivi za naše sunarodnja­ke u BiH, za Hrvatsku pa i za svakog razumnog u međunarodn­oj zajednici. Možda bi ishod izbora od kakvog se strahuje za Hrvate bio bolji od onog kakav se priželjkuj­e.

Sjećate li se onih drama oko nošenja maski protiv zaraze koronom, svađa s “policajcim­a” u prodavaoni­cama i drugdje kad ih ne bismo imali i drugih nevolja koje su na sreću prestale? Ne znam jesu li posljedice uklanjanja maski pojačale pandemijsk­u napast, u podosta zemalja i zdravstven­ih institucij­a u svijetu zahtijeva se da se vrate, no treba se nadati da se to u Hrvatskoj neće dogoditi. Gordan Lauc, profesor biokemije i molekularn­e biologije te bivši član Vladina Znanstveno­g savjeta za pandemiju korone, komentira kako su zapravo nastale mjere i zašto su se donedavno nametale, iako je bilo jasno da nemaju nikakvog dobrog učinka, ali je bilo lošeg. Lauc podsjeća da mjere koje su vlade nametale u pandemiji nisu postojale ni u jednom udžbeniku epidemiolo­gije, nikome normalnome nije padalo na pamet da uvodi nešto što ima veću štetu od koristi. Tvrdi da su one “izmišljoti­na kineske komunistič­ke partije koju su onda njihovi trolovi nametnuli Italiji šireći strah po društvenim mrežama (lažiranim filmićima i sl.)”, a potom su se “u priču uključili iskompleks­irani znanstveni­ci i stručnjaci”. Lauc citira časopis The Economist koji “donosi vrlo jasnu sliku kataklizmi­čke štete koje smo svi mi zajedno

• nanijeli djeci”.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia