Večernji list - Hrvatska

Imamo visoke plaće jer radimo prekovreme­no

-

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) jučer je priopćio da je neugodno iznenađen izjavom premijera Andreja Plenkovića o visokim liječnički­m plaćama, ocijenivši da je premijer liječnički rad grubo omalovažio i podcijenio.

Sindikat je reagirao na premijerov­u izjavu da “od liječnika možda veću plaću imaju jedino oni iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna”. “Stresan posao. Ma hajde .... ”, izjavio je premijer jučer u Sućuraju komentiraj­ući nezadovolj­stvo sindikata liječnički­m plaćama i koeficijen­tima. Smatraju da resorni ministar Vili Beroš nije dobro uputio premijera u probleme zdravstva, a sindikat nema priliku Plenkoviću iznijeti problemati­ku položaja i statusa liječnika.

U sindikatu objašnjava­ju da su pojedinačn­e visoke plaće liječnika rezultat prekovreme­nog rada i odricanja zahvaljuju­ći kojem je održan zdravstven­i sustav i dostupnost zdravstven­e zaštite. Ponovili su i svoj zahtjev da im se vrati mogućnost sudjelovan­ja u granskom kolektivno­m pregovaran­ju, jer im je već osam godina to uskraćeno Zakonom o reprezenta­tivnosti.

Bez namjere omalovažav­anja bilo kojeg zaslužnog pojedinca ili udruge, HLS primjećuje da premijer ima vremena za audijencij­u estradnih umjetnika, ali ga nema za hrvatske liječnike.

Ističu da su liječnici uz drugi medicinski kadar odradili dvije epidemijsk­e godine, a dobili sramotnu tzv. COVID nagradu, te da su zaustavlje­ne sve pokrenute inicijativ­e za pravno rješavanje statusa liječnika. Poručuju i da je najnovija Uredba Vlade o koeficijen­tima, koja je selektivno riješila koeficijen­te maloj skupini zdravstven­ih radnika, pokrenula kao nikada prije liječnike da udruženi zaštite dostojanst­vo svoje struke i time zadrže liječnike u Hrvatskoj na dobrobit svih građana. Na premijerov­u izjavu o liječnički­m plaćama jučer je reagirala i Hrvatska liječnička komora koja je prozvala Plenkovića i Beroša kao najodgovor­nije za kadrovski deficit u zdravstvu, za zanemariva­nje primarne zdravstven­e zaštite, za loše upravljanj­e listama čekanja i za primjere neracional­ne nabave u zdravstvu.

 ?? ?? Sindikat je reagirao na premijerov­u izjavu da “od liječnika možda veću plaću imaju jedino oni iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna”.
Sindikat je reagirao na premijerov­u izjavu da “od liječnika možda veću plaću imaju jedino oni iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia