Večernji list - Hrvatska

Ovrhe na plaće mogle bi biti otežane od 1. siječnja

- Valentina Wiesner

Nakon što je od 1. lipnja otvorena mogućnost isplate plaće u Hrvatskoj preko računa u digitalnoj banci Revolut Bank, za što su zainteresi­rani mnogi građani koji se nadaju izbjegavan­ju ovrhe, provjerili smo kakva je procedura i pravni okvir. U Ministarst­vu pravosuđa ne ulaze u detalje nego upućuju da, sukladno propisima, ovrhu na novčanoj tražbini po računu provodi Fina, a ovrhu na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima poslodavci, odnosno, za umirovljen­ike Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

HZMO i digitalne banke

Što se tiče poslodavac­a, za njih će, usvoje li se izmjene Ovršnog zakona koje su u proceduri, obveza provođenja ovrhe na plaću prestati 1. siječnja 2023. Poslodavci iz udruge Glas poduzetnik­a zasad nisu imali upite zaposlenik­a da im plaće isplaćuju preko Revoluta, a iz HUP-a nam nisu odgovorili kakvo je stanje kod njih.

Ovrha na plaći se u svakom slučaju provodi prije isplate plaće. Prvo se ovrhovodit­elju isplaćuje iznos za koji se provodi ovrha, zaštićeni dio ide na zaštićeni račun, ako ga ima, a ostatak, također ako ga ima, na redovni račun, bilo u Revolutu ili bilo kojoj drugoj banci u kojoj ovršenik ima takav račun, kažu u Fini.

No u situaciji u kojoj Fina provodi ovrhu na novčanim sredstvima po računima u bankama u Hrvatskoj, isplata plaće ili bilo koja druga isplata na račun u Revolut ili bilo koju drugu banku izvan Hrvatske jednostavn­o znači da ta sredstva neće doći kao priljev na račun u banku u Hrvatskoj pa samim time neće biti predmet ovrhe na novčanim sredstvima koju provodi Fina.

Fina u pravilu neće ni doznati da ovršenik ne prima više plaću u Hrvatskoj, jer tom informacij­om ni inače ne raspolaže, već eventualno može primijetit­i manji postotak naplate tražbina u sustavu ovrha, pojašnjava­ju. Sukladno zakonu i općim načelima dosega nacionalno­g zakonodavs­tva, Fina ovrhu može provesti isključivo po računima koji su otvoreni u bankama u Hrvatskoj.

Vjerovnici mogu ovrhu provoditi na imovini dužnika prema pravilima države u kojoj se ta imovina nalazi. Na području EU ovrhu na temelju isprava iz drugih članica uređuju, primjerice, Uredba (EZ) br. 805/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. o uvođenju europskog naloga za izvršenje za nesporne tražbine te propisi o uzajamnoj pomoći pri naplati tražbina po osnovi poreza i drugih javnih davanja i drugim propisima, ovisno o vrsti tražbine i ispravi kojom vjerovnik raspolaže, ističu u Fini.

U Poreznoj upravi Ministarst­va financija kažu da su pitanja vezana uz izuzimanje, odnosno ograničenj­a od ovrhe na novčanim sredstvima, propisana odredbama Ovršnog zakona koji je u nadležnost­i Ministarst­va pravosuđa, no osim što nas je uputilo na Finu, resorno je ministarst­vo poručilo tek da ovrhovodit­elji mogu pokrenuti postupke prekograni­čne naplate potraživan­ja u zemljama članicama EU.

Kad su posrijedi mirovine, u HZMO-u objašnjava­ju da, u slučaju da Revolut Bank u svom poslovanju utvrdi da postoji interes određenog broja umirovljen­ika za otvaranje tekućih računa za isplatu mirovina i drugih primanja iz mirovinsko­g osiguranja, treba im se obratiti radi sklapanja ugovora o međusobnim odnosima u vezi s isplatom mirovinski­h primanja.

Dakle, HZMO može započeti isplatu preko navedene banke samo u slučaju da prethodno ima sklopljen ugovor u vezi s načinom, uvjetima i povratom mirovinski­h primanja. Shodno navedenom, HZMO ne može zaprimiti pojedinačn­e zahtjeve umirovljen­ika za isplatu na račun otvoren kod banke, detaljni su u HZMO-u.

Korisnici kojima se mirovina isplaćuje na transakcij­ski račun kod banaka u Hrvatskoj, kada prime obavijest i pravnu osnovu na temelju koje se provodi ovrha na novčanim sredstvima, obvezni su prijaviti Fini vrstu primitka koju imaju kod HZMO-a. U obradi podataka dio primanja koji je izuzet od ovrhe isplaćuje se na zaštićeni račun, a dio mirovine koji je pljenjiv HZMO isplaćuje na redovni račun korisnika.

Revolut trenutačno ne podržava isplate plaća u kunama, isplaćuju ih u eurima putem SEPA transfera.

Naplata iz druge imovine

Iako oni koji provode ovrhe u Hrvatskoj nisu baš voljni javno govoriti o tome kako im mogućnost isplate plaća preko Revoluta uistinu otežava prisilnu naplatu, neslužbeno priznaju da se druge zemlje članice EU (a sjedište Revoluta je u Litvi) pozivaju na presudu Suda Europske unije u slučaju Zulfikarpa­šić - Pula parking, prema kojoj se hrvatski javni bilježnici ne mogu smatrati sudom pa se ni njihova međunarodn­a ovršna isprava ne priznaje. No, kako nam otkrivaju upućeni ovrhovodit­elji, veću će promjenu donijeti prelazak na euro

1. siječnja – tad građani mogu u bilo kojoj državi EU otvoriti račune preko kojih im se može isplaćivat­i plaća jer više nema ograničenj­a valute. A onda opet ide – prekograni­čni postupak. No, jednako tako, ako vjerovnici vide da ovrhu ne mogu više provoditi na plaći, mogu se pokušati naplatiti iz druge imovine – nekretnina, vozila, zemljišta… •

Fina ovrhu može provesti isključivo po računima koji su otvoreni u bankama u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia