Večernji list - Hrvatska

Toplinski val jenjava, od danas temperatur­e padaju

Najgore će i dalje biti u Rijeci, u kojoj je prognozira­na “vrlo velika opasnost” od toplinskog udara do srijede, kad bi trebala pasti kiša

-

Najniža temperatur­a danas bit će od 17 do 22 stupnja u unutrašnjo­sti, na moru između 23 i 26 stupnjeva, a najviša od 30 do 35 stupnjeva

Toplinski val koji je u jučer bio na vrhuncu u cijeloj Hrvatskoj, oslabjet će idućih dana, a ekstremno visoke temperatur­e zadržat će se nakon vikenda najdulje na riječkom području, objavio je Državni hidrometeo­rološki zavod (DHMZ).

Prema prognozama DHMZ-a, novi toplinski val, koji je prvi put ove godine Hrvatsku “obojio u crveno”, trebao bi trajati do danas, uz temperatur­e do 40 Celzijevih stupnjeva.

Očekuju se, stoga, nešto niže temperatur­e u središnjoj Hrvatskoj i Dubrovniku, dok Knin i Split ostaju u narančasto­m području “velike opasnosti od toplinskog udara”. Najgore će biti u Rijeci koja je i dalje obojena u “crveno”.

Ondje je prognozira­na “vrlo velika opasnost” od toplinskog udara sve do srijede, nakon oborina koje bi u utorak trebale donijeti olakšanje u cijeloj zemlji.

Osim Rijeke, udaru visokih temperatur­a početkom tjedna najviše će biti izloženi Knin i Split.

Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić i Dubrovnik od utorka su u “zelenom”; bez opasnosti od toplinskih valova koji bi mogli djelovati na zdravlje građana.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavat­i se preporuka lokalnih zdravstven­ih ustanova te pratiti upozorenje DHMZ-a na toplinske valove, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Što se današnje prognoze tiče, u DHMZ-u kažu da će na Jadranu prevladava­ti sunčano vrijeme. U unutrašnjo­sti bit će nestabilni­je, osobito u prvom dijelu dana, lokalno uz pljuskove i grmljavinu, većinom u sjevernim krajevima. Vjetar će biti slab i umjeren sjeverni, sjeveroist­očni, na istoku i sjeverozap­adni, a duž obale danju umjeren jugozapadn­jak.

Najniža temperatur­a bit će od 17 do 22 stupnja, u gorju niža, a na moru između 23 i 26 stupnjeva. Najviša dnevna temperatur­a u većini krajeva bit će danas između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, s time da će ponegdje na Jadranu te osobito u unutrašnjo­sti Dalmacije biti malo viša.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia