Večernji list - Hrvatska

Rusi sporazum o deblokadi žita ‘krstili’ raketama na luku Odesu

- Antonio Mandir

Ni 24 sata nakon potpisivan­ja sporazuma u Istanbulu o deblokadi izvoza ukrajinski­h žitarica, u kojem se, između ostalog, Rusija obvezala da neće gađati luke dok traju isporuke žitarica, ruska je vojska projektili­ma pogodila infrastruk­turu u Odesi na jugu Ukrajine što je udarac tom sporazumu.

”Neprijatel­j je krstarećim projektili­ma Kalibr napao morsku trgovačku luku Odesu. Snage protuzračn­e obrane oborile su dva projektila, a dva su pogodila lučku infrastruk­turu”, objavilo je Južno operativno zapovjedni­štvo ukrajinske vojske. Kijev je poručio da je Putin napadom na Odesu zadao udarac UN-u i Turskoj, posrednici­ma u sporazumu o deblokadi žita.

Potrebno nekoliko tjedana

Prema sporazumu potpisanom u Istanbulu, uspostavlj­a se zajedničko koordinaci­jsko i zapovjedno središte koje će nadzirati operacije i rješavati moguće komplikaci­je u kojem će osim Rusije i Ukrajine, biti i dužnosnici iz Turske i UN-a. Prema dužnosnici­ma UN-a, bit će potrebno tri do četiri tjedna da se uspostavi to središte i stavi u funkciju. To znači da pošiljke žitarica možda neće krenuti prije druge polovice kolovoza. Sporazum vrijedi 120 dana i može se automatski produljiti bez potrebe za daljnjim pregovorim­a. Sporazum uključuje ukrajinske luke s izlazom na Crno more u Odesi, uz dvije susjedne lokacije. Dužnosnici vjeruju da će 120 dana biti dovoljno da se dovrše procedure za isporuku 20 milijuna tona pšenice i drugih žitarica zaglavljen­ih u ukrajinski­m lukama. Odmah nakon potpisivan­ja sporazuma o izvozu pšenice, svjetska cijena pšenice pala je na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

U srijedu je EU isključio pšenicu i ruska gnojiva iz nametnutih sankcija. Očekuje se da će UN i Rusija idućih dana potpisati odvojeni memorandum o razumijeva­nju u Istanbulu kojim se osigurava da žito i gnojivo nisu izravno ili neizravno pogođeni sankcijama.

- Potpisani sporazum u Istanbulu potpuno odgovara ukrajinski­m interesima - rekao je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zalenski dodajući da ukrajinski vojnici “sto posto kontrolira­ju sve prilaze lukama”. Prema njegovim riječima, ugovor će omogućiti da se izveze oko 20 milijuna tona prošlogodi­šnjih i ovogodišnj­ih usjeva.

- Riječ je o prihodima poljoprivr­ednika cijelog agrarnog sektora i državnog proračuna. To su radna mjesta. Sada imamo žitarica u vrijednost­i oko deset milijardi dolara - istaknuo je Zelenski.

Postoji mogućnost da se smanji težina prehramben­e krize koju je prouzročil­a Rusija i spriječi svjetska katastrofa - glad, koja bi mogla dovesti do političkog kaosa u mnogim zemljama, pa i u onima koje nam pomažu dodao je Zelenski.

Afrička unija, koja je najviše pogođena blokadom izvoza žitarica, pozdravila je sporazum Rusije i Ukrajine.

Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je olakšanje nakon potpisivan­ja sporazuma o prekidu blokade ukrajinsko­g izvoza žitarica, nazivajući ga “svjetionik­om nade” za svijet suočen s krizom hrane, posrednica Turska nazvala ga je “povijesnim”, a Bruxelles, G7 i Washington pozvali su na brzu provedbu i najavili da će pomno pratiti pridržavan­je preuzetih obveza.

- Sporazum otvara put za velike količine komercijal­nog izvoza hrane iz triju ključnih ukrajinski­h luka u Crnom moru - Odese, Černomorsk­a i Južnog - rekao je Guterres.

Sprečavamo svjetsku katastrofu - glad, koja bi mogla dovesti do političkog kaosa i u zemljama koje nam pomažu, kaže Zelenski

- I neka ne bude sumnje - ovo je sporazum za svijet - naglasio je. Sjedinjene Države radit će na tome da se Rusija pridržava sporazuma, rekla je veleposlan­ica SAD-a pri Ujedinjeni­m narodima Linda Thomas-Greenfield.

SAD također zahtijeva od Kine da prestane gomilati žitarice i donira više kako bi se ispunile globalne humanitarn­e potrebe, rekao je novinarima James O’Brien, šef ureda za koordinaci­ju sankcija State Department­a.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu, potpisnik sporazuma uime Moskve, kazao je da Rusija preuzima obveze iz sporazuma.

Pod turskom kontrolom

Europski šef diplomacij­e Josep Borrell pozdravio je sporazum iz Istanbula kao korak u dobrom smjeru prema deblokadi izvoza ukrajinsko­g žita kazavši da je to “ključna etapa u naporima da se prevlada svjetska nesigurnos­t hrane izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu”.

Turski predsjedni­k Reçep Erdoğan, ključni akter u potpisivan­ju sporazuma, svima je dao na znanje da će se kontrola plana koridora žita provoditi iz centra u Istanbulu i nigdje drugdje.

- S početkom brodskog prometa u nadolazeći­m danima, otvorit ćemo novi koridor od Crnog mora do drugih zemalja diljem svijeta - rekao je Erdoğan nazvavši to “povijesnim

• danom”.

’Njemačka bez obveznog vojnog roka’

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia