Večernji list - Hrvatska

Bio sam u Budimpešti na edukaciji FBI-a

-

U posljednja dva tjedna rada Sabora u ovom mjesecu na sjednici niste bili dva dana i zato će vam od mjesečnog zastupničk­og paušala biti oduzeto 300 kuna. Kako su vam se i zašto dogodila ta dva neradna dana?

Mogao sam naći neki razlog i ta dva dana pravdati nekim stranačkim aktivnosti­ma na terenu. I to bi bilo dovoljno za opravdanje, što mnogi zastupnici i čine. No nisam to želio činiti jer sam službeno bio 18 dana u Budimpešti na edukaciji FBI-a za borbu protiv korupcije nakon čega sam bio i na sjednicama Sabora. Kako zbog svega toga obitelj nisam vidio 25 dana, otišao sam kući. I eto, tako sam ta dva dana propustio biti u Saboru. A kako smo upravo mi iz Mosta uveli to kažnjavanj­e zastupnika koji ne dolaze u Sabor, nisam se želio bilo čime pravdati nego sam želio biti kažnjen za ta dva dana izostanka. I to je u redu. Uostalom, ja sam među najaktivni­jim i najredovit­ijim zastupnici­ma u Saboru, i po broju javljanja i po broju upućenih zakonskih amandmana. Ipak, prava su pitanja kako to da je uz praznu sabornicu na kraju mjeseca kažnjeno samo devet zastupnika i na koji se način zapravo pravdaju izostanci iz sabornice.

Rekorder po nedolasku u sabornicu ispao je Milan Vrkljan koji se nijedan dan nije pojavio u Saboru pa će ostati bez cijelog paušala, što je 1500 kuna. On se pravdao da u Saboru volontira, dok plaću zarađuje kao liječnik u bolnici, a u bolnici ga je zapalo da baš u srpnju ide na odmor. Što kažete na takav odnos prema zastupničk­om poslu?

Naš su poslodavac građani i oni nam svake četiri godine ili produljuju ugovor o radu i nagrađaju nas zbog našeg

Rad Sabora u proteklih godinu dana ostat će zapamćen i po tome što opet nije ni predložen, a kamoli donesen Etički kodeks Sabora, čije predlaganj­e i donošenje HDZ stalno obećava i ta obećanja krši. Zašto HDZ stalno izbjegava reagulirat­i pravila zastupničk­og ponašanja koja uključuju i antikorupc­ijske mjere?

To ne mogu znati. Iako ne mislim da će bilo koji pravilnik riješiti pitanje ponašanja zastupnika. Nama je potrebno podizanje svijesti i etike u društvu te promjena mentalitet­a, da nam se ne događa da nam se ljudi s optužnicam­a i uskočki optuženici vraćaju u Sabor pa da o njima ovisi vladajuća većina. To najprije treba mijenjati, a jedini to mogu birači budu li kažnjavali one koji se tako ponašaju i nagrađival­i one koji se odgovorno odnose prema poslu. (Božena Matijević)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia