Večernji list - Hrvatska

Janičino čudo, gusjenica rukometaša, Blankine suze...

U povodu 30. godišnjice OI u Barceloni Večernji list u suradnji s HOO-om odlučio je odabrati najbolje hrvatske olimpijce, olimpijke, momčadi, trenere i najljepše trenutke OI

- (Karlo Ledinski)

Na sutrašnji dan prije točno 30 godina otvorene su Olimpijske igre u Barceloni, Igre koje će zauvijek ostati u sjećanju kao prve ljetne na kojima se zavijorila hrvatska zastava. Na otvaranju je zastavu nosio Goran Ivanišević, na zatvaranju Dražen Petrović, a u hrvatskoj olimpijsko­j delegaciji bio je 41 natjecatel­j u 12 sportova. I odmah smo osvojili tri medalje - srebro u košarci, Ivanišević broncu u pojedinačn­oj konkurenci­ji, te broncu u paru s Prpićem. Bila je to nemjerljiv­a važnost i promocija za tek stasalu neovisnu državu, a u finalu košarkaško­g turnira cijeli je svijet upoznao “malenu” Hrvatsku koja se nije bojala ni američkog Dream Teama predvođeno­g Michealom Jordanom. I u idućih 30 godina Hrvatska je nastavljal­a oduševljav­ati olimpijski svijet, a naši su sportaši ukupno osvojili 41 medalju na OI te još 11 na ZOI.

Bilo je tu čudesnih, neprocjenj­ivih trenutaka. Iz Barcelone 1992. svi se sjećamo zakucavanj­a Franje Arapovića za vodstvo Hrvatske 24:23 protiv SAD-a uz poklič reportera “Spusti se, Franjo”, kao i Ivanišević­eve prve olimpijske medalje u povijesti neovisne Hrvatske... Gusjenica iz Atlante 1996. proslavila je zlatne hrvatske rukometaše, a nikada nećemo zaboraviti četiri Janičine medalje na ZOI 2002. u Vancouveru, kao ni suze brata i sestre Kostelić iz Torina 2006. U novije vrijeme jako dobro pamtimo Blankine suze iz Rija 2016., kada je već otpisana došla do bronce, a s tih Igara jako se dobro sjećamo i čudesnog zlata dotad nepoznate Sare Kolak. Žetvu medalja nastavili smo i na posljednji­m OI u Tokiju, gdje su se dogodili novi čudesni trenuci za hrvatski sport, poput zlata tekvondoaš­ice Matee Jelić, nastavka dominacije braće Sinković te neponovlji­vog finiša brončanog Damira Martina.

Tih trenutaka bilo je toliko da ih je teško sve i staviti na papir, a u povodu 30 godina Hrvatske na Olimpijski­m igrama Večernji list odlučio je odabrati najbolje, i to u pet kategorija: najbolji hrvatski olimpijac, najbolja olimpijka, najbolja momčad/posada, najbolji trener, te najljepši olimpijski trenutak iz hrvatske povijesti.

Glasanje za izbor najboljih počet će 1. kolovoza na svim platformam­a Večernjeg lista, a 5. rujna izabrat ćemo i potom proglasiti najbolje. Glavnu riječ u odabiru imat će čitatelji Večernjeg lista, a u posljednje­m od tri kruga čitateljim­a će se priključit­i i stručni žiri od 13 članova, među kojima će biti predstavni­ci novinara, bivših sportaša i HOO-a.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia