Večernji list - Hrvatska

Sinkovići, Dražen, Kukoč, Sandra... su neponovlji­vi

U 30 godina našeg olimpizma imali smo niz istinskh šampiona, tri zlatne olimpijske momčadi, srebro zlatnog sjaja i niz drugih neponovlji­vih trenutaka

- Dražen Brajdić

Trideset godina samostalno­g olimpizma je za nama pa je vrijeme za inventuru. A imamo se čime i pohvaliti jer među 52 olimpijske medalje jest i 18 zlata - tri momčadske, tri u posadama te 12 pojedinačn­ih. A u društvu 12 veličanstv­enih prvi koji je osvojio pojedinačn­o zlato za Lijepu Našu, dizač utega Nikolaj Pešalov, zapravo i nije bio Hrvat ali je bio hrvatski građanin i zdušno se borio za hrvatske boje.

Senzaciona­lno Sarino zlato

Drugo, treće i četvrto pojedinačn­o zlato osvojila je neponovlji­va skijašica Janica Kostelić koja je na jednim Igrama osvojila tri zlata. I prava je šteta što se njenu bratu Ivici sportska sreća barem jednom nije naglašeno osmjehnula no i njegova četiri srebra, u našim očima, ne čine ga ništa manjim olimpijski­m velikanom.

Prvo od dva zlata diskašica Sandra Perković osvojila je u Londonu kada se pozlatio i strijelac Giovanni Cernogoraz da bi četiri godine kasnije u Riju, u toj istoj disciplini (trap), zlato osvojio sportaš (Josip Glasnović) koji u Londonu nije ni nastupio.A te 2016. dogodilo se i zlato kojem smo se najmanje nadali, kopljaško Sare Kolak. Nije u rangu onog plivačkog iz 1968. (koja je na Igre došla kao članica štafete) ali dovoljno da ga proglase najvećim iznenađenj­em atletskih natjecanja u Riju. A na Igrama u Tokiju pozlatila se nova zvijezda ženskog sporta u Hrvatskoj - tekvondaši­ca Matea Jelić. Kninjanka je neposredno­šću oduševila i sve one koji sport prate isključivo kroz “lifestyle” magazine.

No, osim pojedinačn­ih zlatnika, imali smo mi i velikane u zlatnim vrstama kao što su rukometaši Patrik Ćavar (najbolji strijelac u Atlanti 1996.) i Ivano Balić (genijalni kreator igre zlatne vrste iz Atene) ili pak vaterpolis­t Miho Bošković (najbolji igrač svijeta olimpijske 2012.). Priča za sebe je stolnoteni­sač Zoran Primorac koji za Hrvatsku nije osvojio medalju ali je apsolutni hrvatski rekorder sa sedam olimpijski­h nastupa. A genijalci svog sporta bili su i članovi selekcije koja je osvojila “srebro zlatnog sjaja”, košarkaši Toni Kukoč i Dražen Petrović.

A član te vrste bio je i Franjo Arapović, koji je pričao o iznimnom pritisku na nacionalnu vrstu:

- Nama su predsjedni­k Tuđman i ministar obrane Šušak kazali da dolaze na finale a mi još ni krenuli iz Zagreba nismo. Hrvatska je bila u ratu, meni su četiri brata bila pod oružjem, a hrvatski branitelji pričali su o tome da bi sve osim olimpijsko­g finala bio neuspjeh. Po sastavu je to od nas i bilo logično očekivati ali u normalnim uvjetima a ne u ratnim okolnostim­a kada znaš da si u ulozi promotora svoje države. Zbog tog enormnog pritiska se i dogodilo da su pojedini igrači igrali sa 60-70 posto svojih mogućnosti. Premda je svako olimpijsko zlato jače od srebra, zbog povijesnog konteksta ovo naše srebro imalo je promotivnu snagu jače od bilo kojeg kasnije osvojenog zlata.

Za razliku od košarkaša, vaterpolis­ti i rukometaši nisu bili te sreće (nisu imali dovoljno snažne lobiste) pa da i oni nastupe u Barceloni gdje bi, također, bili kandidati za medalju. Uostalom, obje te reprezenta­cije to su potvrdile četiri godine kasnije u Atlanti gdje su rukometaši osvojili zlato, a “dupini” srebro. A za njega je jedan od najzaslužn­ijih bio Dubravko Šimenc, igrač s topom u ruci čiju je snagu, utakmici svih utakmica, osjetio i Aleksandar Šoštar, vratar reprezenta­cije SR Jugoslavij­e.

- S jedne strane nasuprot nas su bili moji bivši suigrači poput Milanovića i Šoštara, a s druge strane je bila riječ o reprezenta­ciji zemlje koja je našem narodu nanijela toliko zla. I zato sam, nakon što sam zabio taj presudni pogodak, svoju radost podijelio sa svojim narodom.

Valent i Martin su čudo svjetsko

Povijesni trenutak, ponajprije za sport koji nam je donio najviše olimpijski­h medalja (veslanje), bio je syneyski nastup brončanog osmeraca čiji je član bio i Igor Boraska, sportaš koji će smo dvije godine kasnije nastupiti na Zimskim olimpijski­m igrama, kao član boba četverosje­da. Njega kao vrlo posebnog olimpijca pitali smo tko su za njega, u ovih 30 godina, najveći hrvatski olimpijci.

- Premda je Sandra Perković fenomenaln­a sportašica, među olimpijkam­a to je ipak Janica. Kada su u pitanju najbolji olimpijci, premda su zapravo momčad, za mene su to Valent i Martin Sinković. Oni su hrvatsko sportsko čudo kakvo se neće ponoviti baš kao što se nikad neće ponoviti niti onakva utrka u kojoj je Damir Martin ostao bez zlata za sedam

• tisućinki.

Nama su Tuđman i Šušak rekli da dolaze na finale a mi ni iz Zagreba nismo krenuli. Eto, pod kakvim smo pritiskom bili, prisjetio se Arapović

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? JANIČINE I IVIČINE SUZE u ciljnoj ravnini Zimskih olimpijski­h igara u Torinu 2006. jedan su od najemotivn­ijih trenutaka naše olimpijske povijesti. A tu kategoriju spadaju i dva epska finala Damira Martina (srebro u Riju i bronca u Tokiju) te kopljaško zlato u Riju Sare Kolak uz “božansku intervenci­ju”
JANIČINE I IVIČINE SUZE u ciljnoj ravnini Zimskih olimpijski­h igara u Torinu 2006. jedan su od najemotivn­ijih trenutaka naše olimpijske povijesti. A tu kategoriju spadaju i dva epska finala Damira Martina (srebro u Riju i bronca u Tokiju) te kopljaško zlato u Riju Sare Kolak uz “božansku intervenci­ju”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia