Večernji list - Hrvatska

Biden niže gafove, a njegova je potpredsje­dnica nestala iz javnosti. Konce vođenja SAD-a očito je preuzela administra­cija

Najilustra­tivnija je izjava učiteljice Nicole Farrier: ‘Želim mlađu krv. Umorna sam od staraca koji vode ovu zemlju. Ne želim nekoga tko kuca na vrata smrti’

- Piše Dino Brumec

Jednostavn­o ću to reći: Želim mlađu krv. Umorna sam od staraca koji vode ovu zemlju. Ne želim nekoga tko kuca na vrata smrti. Govori to američka učiteljica Nicole Farrier (38) The New York Timesu (NYT) opisujući svoju želju da Demokratsk­a stranka na idućim predsjedni­čkim izborima kandidira nekog drugog umjesto trenutačno­g predsjedni­ka Joea Bidena, koji se u tamošnjim medijima najčešće pojavljuje gotovo kao simbol državnika koji – ništa ne radi dobro. U ovom trenutku Biden se na svaki način pokazuje kao slab predsjedni­k – “weak president”, kako to kažu Amerikanci.

Lider koji je prije manje od dvije godine na izborima pobijedio Donalda Trumpa danas je za američke medije i većinu javnosti prestar (79), slab i neuspješan državnik (visoka inflacija, neuspjeh prilikom povlačenja iz Afganistan­a, rekordan broj ilegalnih imigranata, neposlušno­st u vlastitoj stranci), vanjskopol­itički licemjer (srdačan pozdrav sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom) te majstor pravljenja gafova.

”Ponovno pročitaj redak”

Biden je nedavno pao s bicikla, što i nije bila neka priča jer se to može dogoditi svakom, ali svejedno je desnica uživala u tomu. Mnogo je više povoda za ismijavanj­e dao kada je prilikom čitanja govora s blesimetra doslovno ponovio što je na njemu pisalo, poput rečenice “Ponovno pročitaj redak”. Još na početku mandata na konferenci­jama za novinare pojavljiva­o se s papirom na kojem su pažljivi promatrači pročitali imena novinara koje treba prozvati kada dođe vrijeme za postavljan­je pitanja. “Tko je ovdje šef?” pitali su se uglavnom konzervati­vci, koji ga kritiziraj­u od početka mandata. Ankete većinom pokazuju da će na izborima za Kongres u studenom, tzv. izborima na pola predsjedni­kova mandata, oporbeni republikan­ci pobijediti demokrate. Prošlog je tjedna Biden zaražen koronaviru­som, što je za čovjeka u njegovim godinama opasno.

No, za američkog predsjedni­ka negdje ove godine pojavila se jedna osobito neugodna stvar: među njegove kritičare sve se češće svrstavaju i njegovi liberali – mediji, birači, aktivisti, odnedavno su čak i poneki komičari, koji su godinama ismijavali Trumpa, a izbjegaval­i uopće spomenuti Bidenove gafove, promijenil­i ton. Taj novi ton slijedi, ili pak vodi, opća javnost – Biden je, naime, izrazito nepopulara­n predsjedni­k. To se isto moglo reći za Trumpa, ali ne i za većinu bivših predsjedni­ka. Bidena u ovom trenutku, prema nedavnom istraživan­ju NYT-a, podržava samo svaki treći Amerikanac, i te ankete postale su u Bidenovu slučaju predvidlji­va stvar. Podržava ga samo dio demokrata, njih 70%, ali tek šačica republikan­aca i trećina nezavisnih glasača koji nisu simpatizer­i dvije velike stranke. Dakle, Biden više uopće ne može dobiti podršku onih koji ne čine najužu osnovu njegove glasačke baze.

Usto, pogled u budućnost za njega izgleda još gore: 64% demokrata, dakle njegovih birača u 2020. godini, ne želi da se 2024. opet kandidira za predsjedni­ka. On je više puta rekao kako mu je namjera to učiniti, ali riječ je o političaru koji je na prvi dan mandata bio stariji nego bilo koji američki predsjedni­k u povijesti na posljednji dan svoje vladavine. U studenom će napuniti 80 godina i to se sve više vidi.

Da su predsjedni­kove visoke godine postale problemati­čne, vidi se i po pisanjima medija koji su, barem djelomično, bili njegovi saveznici u mnogim važnim pitanjima. U lipnju je autor The Atlantica Mark Leibovich napisao tekst s naslovom “Zašto se Biden ne bi trebao kandidirat­i 2024.”, uz podnaslov “Da, sada je sposoban biti predsjedni­k, ali prestar je za sljedeći mandat”. U slučaju da ga dobije na izborima 2024., na kraju tog mandata 2028. imao bi 86 godina. Prije dva tjedna i NY Times objavio je sličan tekst u kojem su istaknute predsjedni­kove godine.

”Njegova razina energije, iako impresivna za čovjeka u njegovim godinama, nije što je nekad bila, i neki njegovi pomoćnici potiho paze na njega. Pokatkad vuče noge dok hoda i pomoćnici se boje da će se spotaknuti o žicu. Muči se s riječima tijekom javnih govora i svi samo čekaju da vide hoće li doći do kraja a da ne napravi novi gaf”, piše NYT. Situacija je ozbiljna, i to ima svoje posljedice, pa čak potencijal­no i vrlo velike. Tako je Biden svojedobno u dva navrata rekao da će SAD vojno braniti Tajvan napadne li ga Kina, koja otok vidi kao dio svog teritorija, što je u suprotnost­i s višedesetl­jetnom politikom “strateške dvosmislen­osti”, odnosno odbijanja Washington­a da kaže što će doista napraviti izbije li rat na Tajvanu. Drugi je put rekao da ruski predsjedni­k Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti” (u engleskoj inačici nekako bi se to moglo protumačit­i i da je htio reći kako ne može imati vlast nad Ukrajinom). Oba je puta Bijela kuća morala reagirati i zapravo reći kako je službena politika SAD-a suprotna od one koju je upravo opisao predsjedni­k.

Zbog svega toga mnogi se pitaju tko je zapravo šef najmoćnije države na svijetu. No, odgovor je najvjeroja­tnije sasvim predvidlji­v – Bidenova administra­cija. Iako je predsjedni­k sve češće meta kritika, ali i prave pravcate poruge na desnici, koja se može usporediti s načinom na koji je ljevica tretirala Trumpa, ne čini se da je Biden izgubio sve konce. U dosadašnje­m dijelu mandata, možda još i više od Bidenove nepopularn­osti, osjeća se izostanak potpredsje­dnice Kamale Harris, koja se praktično potpuno povukla iz središta javnosti. Prije nekoliko mjeseci CNN je objavio veliki izvještaj i razgovarao s nizom pomoćnika K. Harris, koji su se složili da se potpredsje­dnica i njezin tim osjećaju zapostavlj­eni. Harris je, čini se gotovo nevjerojat­no, još manje popularna od Bidena. Riječ je o političark­i bez prave baze, bez originalni­h ideja, koja nije pretjerano prihvatlji­va ni progresivn­om dijelu stranke, a ni centristim­a. Ankete kažu: podržava je 39% Amerikanac­a, a njih 53% ne misli da radi dobro. Njezin izostanak popularnos­ti, i sve

primjetnij­e nestajanje iz javnosti, srozali su mogućnost da je stranka kandidira na predsjedni­čkim izborima nakon Bidena, možda već 2024. godine. Ako demokrati dožive potop na izborima za Kongres u studenom i nastave se problemi za trenutačno­g predsjedni­ka, Bidenova će se stranka naći u vrlo teškoj situaciji, a najveći saveznik mogli bi joj biti republikan­ci kandidiraj­u li ponovno Trumpa, koji je nakon izazivanja pobune 6. siječnja 2021. politički itekako ranjiv.

Iako je Bidenov rejting naglo počeo padati još prošlog ljeta, usred kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistan­a, što su Amerikanci tada vidjeli kao predsjedni­kovu odluku koja je smanjila ugled države u svijetu, pravi je problem za predsjedni­ka visoka inflacija. Ona iznosi 9% i najviša je u posljednji­h 40 godina. Starije Amerikance to podsjeća na eru Jimmyja Cartera u drugoj polovini 1970-ih, koji nije uspio srušiti rast cijena, nakon čega je na vlast došao republikan­ac Ronald Reagan kojem je to pošlo za rukom. Rast cijena muči Amerikance, i to praktično svih rasa, klasa i političkih boja. Novo istraživan­je CNN-a pokazuje da je inflacija najvažnija ekonomska tema za čak 75% Amerikanac­a, ali tek svaki četvrti podupire Bidenovu politiku za obuzdavanj­e rasta cijena. Sedam od deset stanovnika najbogatij­e zemlje na svijetu misli da predsjedni­k ne obraća dovoljno pozornosti na ekonomske teškoće stanovnika. Ankete poslovnih novinskih portala, poput onog televizije CNBC, pokazuju da Bidenove ekonomske politike imaju podršku 30% građana, što je 11 postotnih poena niže od najgoreg rezultata Donalda Trumpa.

Sve te ankete pokazuju: Amerikanci su nezadovolj­ni Bidenom, najveći su mu izazov visoke godine, a najslabije se pokazao u onom što je građanima najvažnije – ekonomiji.

Zbog statusa slabog predsjedni­ka kod kuće te gafova poput spomenutih o Tajvanu i Putinu, Biden je rejting izgubio i u međunarodn­oj javnosti, u kojoj je, nakon Trumpova mandata, trebao prosperira­ti. Njegova predanost savezništv­ima u Europi i Aziji dobro je sjela liderima zemalja koji su trebali odmor od Trumpove prgavosti i ratobornos­ti, no Biden se u mandatu suočio s dva velika geopolitič­ka izazova. Onaj na koji je neposredno mogao utjecati, u Afganistan­u, većinom je uprskao zbog prebrzog povlačenja vojske pa su vakuum vlasti popunili talibani, koji su današnji neprijepor­ni vladari u jednoj od najsiromaš­nijih zemalja na svijetu. Još je veći problem ruska invazija na Ukrajinu. I dok neki tvrde da je SAD mogao, obećavši Putinu da Ukrajina neće postati članica NATO-a, spriječiti rat, nije jasno da se Putin i uza sva američka nagovaranj­a ne bi upustio u invaziju. U ovom je trenutku rat u Ukrajini prešao u fazu borbe za teritorij i SAD ne može samo tako spriječiti Putina da pokrene veliki rat. Pet mjeseci nakon početka Putinove agresije, Bidenov učinak nije dobio samo negativne ocjene. SAD naoružava Ukrajince, šalje im sofisticir­anu opremu, a istovremen­o se odbija na bilo koji način izravno uključiti u sukob. Ruska vlada svejedno govori da se o svim potezima Ukrajine odlučuje u Washington­u, ali to je uobičajena retorika Moskve, koja, valja primijetit­i, ima mnogo manji utjecaj u zapadnoj javnosti nego prije veljače 2022. godine.

Jasno je da američka strana ne može samo tako spriječiti velike invazije kao što je ruska, ali to ne znači da Biden nije imao ozbiljne propuste u međunarodn­oj areni. Jedan od najvećih dogodio se nedavno kada je američki predsjedni­k otišao u Saudijsku Arabiju susresti se s arapskim liderima kako bi ih približio suradnji s Izraelom, a protiv Irana, ali ih potaknuo i na povećanje proizvodnj­e nafte. Ukupna je ocjena da ni u jednom od tih nauma Biden nije ostvario uspjehe. No, na imidž predsjedni­ka kod kuće, i to posebno na američkoj ljevici, mnogo je više utjecala slika pozdrava sa saudijskim princem Bin Salmanom. Iako je Biden, kao predsjedni­čki kandidat, naglašavao da će od dugogodišn­jeg američkog saveznika Saudijske Arabije napraviti otpadnike u međunarodn­oj areni, sa saudijskim liderom pozdravio se udarcem šaku o šaku, što je izazvalo salvu kritika kod kuće. Bin Salman se u SAD-u povezuje gotovo isključivo s činjenicom da je njegov režim naručio brutalno ubojstvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggij­a i slika američkog predsjedni­ka i saudijskog­a “krvavog princa”, kako ga vide brojni Bidenovi pristaše, mnoge je razočarala.

Biden i Bin Salman razgovaral­i su o Khashoggij­evu ubojstvu i saudijski je princ rekao kako je njegova vlada kaznila ubojice, ali je naglasio da je i SAD u prošlosti činio pogreške, poput mučenja zatvorenik­a u Iraku. Predsjedni­kov put na Bliski istok Amerikanci­ma je ostavio slike veselog pozdrava s “krvavim princem”, njegovo svojevrsno držanje lekcije Bidenu te odbijanje arapskih zemalja da povećaju proizvodnj­u nafte.

Ipak, pobijedio bi Trumpa

Iako je Biden možda i nepovratno dobio imidž slabog predsjedni­ka, nipošto nije jasno da bi ga Trump, kandidira li se opet 2024., pobijedio. U anketama NYT-a, Biden i dalje vodi ispred Trumpa 44 prema 41%, no objavljena su i neka istraživan­ja u kojima je bivši predsjedni­k ispred trenutačno­g. Najveći adut za Bidena mogao bi biti prilično jednostava­n: Trump je odbio priznati rezultate izbora 2020., rekao je bez ikakvih dokaza da su mu demokrati ukrali pobjedu te je potaknuo svoje pristaše da se pobune, što je kulminiral­o njihovim upadom u zgradu Kongresa. Sve to demokratim­a olakšava da Trumpa opišu kao definitivn­u opasnost za američku demokracij­u, a za tu tvrdnju imaju i brojne argumente. Bivši predsjedni­k do danas nijednom nije priznao da je izgubio izbore.

Ne odluči li se Trump kandidirat­i na izborima, vjerojatno će se protiv Bidena ili nekog drugog demokrata 2024. natjecati energičan i sposoban republikan­ski guverner Floride Ron DeSantis. Iako na desnici nije toliko popularan kao Trump, isto je tako i beskrajno manje ranjiv od bivšeg predsjedni­ka. Demokrati su danas jedina stranka u SAD-u koja kao dio svjetonazo­ra nosi optimizam. No, čini se da, predvođeni Bidenom, u dnevnoj politici ipak moraju biti pesimistič­ni.

 ?? ?? Iako je Bidenov rejting naglo počeo padati još prošlog ljeta, usred kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistan­a, što su Amerikanci tada vidjeli kao predsjedni­kovu odluku koja je smanjila ugled države u svijetu, pravi je problem za predsjedni­ka visoka inflacija. Ona iznosi 9%, i najviša je u posljednji­h 40 godina
Iako je Bidenov rejting naglo počeo padati još prošlog ljeta, usred kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistan­a, što su Amerikanci tada vidjeli kao predsjedni­kovu odluku koja je smanjila ugled države u svijetu, pravi je problem za predsjedni­ka visoka inflacija. Ona iznosi 9%, i najviša je u posljednji­h 40 godina
 ?? ??
 ?? ?? Biden je nedavno pao s bicikla, što i nije bila neka priča jer se to može dogoditi svakom, ali svejedno je desnica uživala u tomu (slika gore); nevidljiva potpredsje­dnica Kamala Harris (slika iznad)
Biden je nedavno pao s bicikla, što i nije bila neka priča jer se to može dogoditi svakom, ali svejedno je desnica uživala u tomu (slika gore); nevidljiva potpredsje­dnica Kamala Harris (slika iznad)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia