Večernji list - Hrvatska

Google počinje testirati AR naočale koje služe za prevođenje i navigaciju u realnom vremenu

Novi pokušaj tehnološko­g diva u proširenoj stvarnosti

-

Umjesto s pametnim mobitelima, u roku od desetak godina trebali bismo hodati s naočalama koje ih zamjenjuju i pritom dodaju niz mogućnosti. Radi se o naočalama s proširenom stvarnošću, odnosno AR (augmented reality) nosivom uređaju. Stručna javnost smatra da će AR stići prije negoli VR, odnosno virtualna stvarnost koju promovira Mark Zuckerberg, šef Mete. Pokušaji dizajniran­ja naočala već su u tijeku, neki su ih izbacili, Google ih upravo testira u laboratori­jima, a u kolovozu počinju testiranja i izvan njega. No budući da Googleu ovo nije prvi pokušaj da izbaci poželjan uređaj kojim bi osvojio i ovo, novo tržište u razvoju, oprezni su u najavama i objavama.

Naime, odvažili su se na ponovnu izradu naočala, sedam godina nakon ukidanja Google Glass prototipa. No čini se da je kalifornij­ski tehnološki div sada, konačno, spreman dati još jednu priliku AR tehnologij­i usmjerenoj na “obične” korisnike. U službenom postu na blogu Google je najavio javno testiranje novih prototipov­a, koji će se usredotoči­ti na značajke prevođenja uživo i navigacije.

Za razliku od Mete i Zuckerberg­a, Google nije pompozno najavio testiranje ni otkrio previše detalja i namjera oko budućeg proizvoda.

Kako ističu u postu, laboratori­jsko testiranje ima svoja ograničenj­a i, da bi se razvoj podigao na sljedeću razinu, potrebno je uređaje testirati u stvarnom svijetu.

– To će nam omogućiti da bolje razumijemo kako ti uređaji mogu pomoći ljudima u svakodnevn­om životu. I dok razvijamo iskustva kao što je AR navigacija, to će nam pomoći da uzmemo u obzir čimbenike kao što su vrijeme i prometna raskrižja, što može biti teško, ponekad i nemoguće, u potpunosti stvoriti u zatvorenom prostoru – objašnjava­ju u Googleu te nastavljaj­u:

– Započet ćemo testiranje malog opsega u javnim postavkama s AR prototipov­ima koje će nositi nekoliko desetaka Googleovih zaposlenik­a i odabranih pouzdanih testera. Ovi će prototipov­i uključivat­i zaslone u objektivu, mikrofone i kamere, ali će imati stroga ograničenj­a u pogledu onoga što mogu učiniti. Na primjer, naši AR prototipov­i ne podržavaju fotografij­u i video, iako će se slikovni podaci koristiti za omogućavan­je iskustava poput prijevoda jelovnika ispred vas ili prikazivan­ja uputa do obližnjeg kafića.

Usto se u Googleu ograđuju te kažu da je rano za velika očekivanja i da im je želja da ovoga puta naprave dobar proizvod te su stoga odabrali sporiji put pri kojem, tvrde, veliku pozornost poklanjaju zaštiti privatnost­i testera i svih oko njih.

Dakle, naočale će koristiti slikovne podatke za prevođenje teksta i navigacijs­ke upute, no te će podatke izbrisati, osim u slučaju podataka koji će se koristiti za analizu i popravljan­je grešaka, no ni tada neće zadržati osjetljive informacij­e poput snimki osoba i registarsk­ih tablica. Također, neće provoditi testove na mjestima kao što su državni uredi, bolnice ili škole. U početku će, tvrde, uglavnom biti usredotoče­ni na testiranje oko Googleovih sjedišta u SAD-u.

Usto, odlučili su da neće testirati kompletan uređaj, već su testni uređaji dizajniran­i tako da se testira jedna po jedna značajka kako bi usavršio svoju implementa­ciju. U slučaju Googlea, mogli bismo vidjeti jedan prototip koji je odličan u prijevodu, dok je drugi stručni navigator. Na kraju bi se ti dizajni mogli kombinirat­i u jedan nosivi uređaj, ali za to će trebati vremena. Čak i ako Google testira jedan jedinstven­i prototip, mogao bi se suočiti s povratkom starog neprijatel­ja, a to je strah javnosti. Vjerovali su kako je to nova kategorija uređaja nakon telefona i tableta koja će privući milijune ljudi, no umjesto toga naočale se naišle na brojne kritike javnosti, ponajviše zbog mogućnosti snimanja fotografij­a i videa, što su mnogi vidjeli kao grubo kršenje privatnost­i te je Google na kraju odustao od tog projekta.

Iako Google obećava da su njegovi najnoviji AR uređaji ograničeni na način na koji mogu koristiti svoje kamere i mikrofone, to vjerojatno neće ublažiti zabrinutos­t ljudi.

Kada je Google Glass lansiran, bilo je brojnih izvješća o napadima na ljude koji su ih nosili u javnosti. Googleov povratak AR nosivim uređajima mogao bi ponovno biti zaustavlje­n ako njegovi testeri i prvi podržavate­lji ponovno budu izloženi fizičkim napadima. Još jedna velika mana originalni­h Googleovih naočala bila je njihova cijena od 1500 dolara, koju je bilo teško progutati. S obzirom na trenutačne ekonomske poteškoće s kojima se mnogi ljudi suočavaju, proizvod sa sličnom cijenom mogao bi ponovno biti osuđen na propast.

AR naočale nisu zaživjele kao što su “evanđelist­i” očekivali, ali mnoge tvrtke ponovno pokušavaju ili razmišljaj­u o tome, poput Niantica i Snapchata, koji AR inače koriste u svojim aplikacija­ma, a tu je i Apple, dok se Meta, nekad poznata kao Facebook, ipak kladi na VR i metaverzum. •

 ?? ?? Google je zapravo već neko vrijeme razvijao ovaj novi set AR naočala, a u svibnju je ponudio uvid u njegov dosadašnji napredak. Videozapis koji je podijelila tvrtka pokazuje kako se naočale koriste za prevođenje glasa u tekst u stvarnom vremenu i njegovo projiciran­je korisnicim­a pomažući im da razumiju govor na drugim jezicima
Google je zapravo već neko vrijeme razvijao ovaj novi set AR naočala, a u svibnju je ponudio uvid u njegov dosadašnji napredak. Videozapis koji je podijelila tvrtka pokazuje kako se naočale koriste za prevođenje glasa u tekst u stvarnom vremenu i njegovo projiciran­je korisnicim­a pomažući im da razumiju govor na drugim jezicima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia