Večernji list - Hrvatska

Leila Topić: anatomija jednog poraza ili kako izgubiti ravnateljs­tvo nad galerijom koje nema

- Miljenko Jergović

Leila Topić dio je one ratne generacije u hrvatskoj kulturi i umjetnosti kojoj nikad nije dopušteno da do kraja odraste i da stekne pravo na vlastitu životnu i intelektua­lnu zrelost. Osim kćeri i pokojeg sina iz boljih zagrebački­h obitelji, onih čije je pravo na akademska i cehovska priznanja, kao i na društvene položaje, nešto što se naprosto nasljeđuje, te ponekog domoljubno­g i ratnog zaslužnika ili probitačno­g zavičajca, praktički nikome iz Leiline generacije nije priznato stvarno punoljetst­vo. A to je onaj trenutak u kojemu mladi pjesnik ili mlada kustosica – tako lijepa a već pametna – stječu pravo da budu kadar u kulturi.

Pri svom prvom ozbiljnom pokušaju da postane nešto, to jest ravnatelji­ca Umjetničko­g paviljona u Zagrebu, s upravo navršenih pedeset – dopustimo si tu indiskreci­ju jer ona je ne skriva u svojim službenim biografija­ma: rođena je 3. ožujka 1972. – doživjela je težak poraz. Jedan od onih koje je dobro preboljeti u kasnopuber­tetskim danima, ili u vrijeme kada se objavljuju prvi novinski članci i prve pjesmice po provincijs­kim književnim časopisima, ali nikako nisu dobri kada stignu tako kasno i kada tek shvatiš da su te izigrali neki balavci, mnogo mlađi od tebe, koji su za razliku od tebe postali zreli i veoma pokvareni ljudi na položajima. Ali ostavimo za kasnije u čemu se, zapravo, sastoji poraz Leile Topić, jer porazom se sigurno ne bi moglo nazvati to što je na mjesto ravnatelji­ce Umjetničko­g paviljona izabrana neka druga žena.

Pogledajmo najprije kako je izgledalo to njezino osujećeno odrastanje u hrvatskoj kulturi i umjetnosti. Sada već vrlo davno, krajem prošloga ili početkom ovog stoljeća, poman je novinski čitatelj mogao zapaziti njezine likovne kritike u Vjesniku. Pisala je dobro i vrlo zainteresi­rano – što je u nas zapravo rijedak slučaj – čime je tog famoznog čitatelja uspijevala uvjeriti u to da se ona doista kani baviti umjetnošću. U to vrijeme stranice kulture u medijima bile su prepune slučajnih prolaznica i prolaznika. Idući tako kroz život, one bi naišle na izložbu. Ili bi u izlogu ugledale zanimljiv aranžman.

Nešto kasnije, Leila će biti kustosica ili suradnica na nekim važnim izložbama suvremene umjetnosti, i opet ćemo po katalozima čitati njezine dobro napisane i koncipiran­e tekstove, u kojima nije, kakav je opet bio običaj, viškovima teorijskih, uglavnom filozofski­h citata nadoknađiv­ala manjak pojma o onome o čemu zapravo piše. Zatim je došlo vrijeme kada je Božo Biškupić, uz Stipu Šuvara najbolji i najprodukt­ivniji ministar kulture u novijoj hrvatskoj povijesti, započeo projekt izgradnje Muzeja suvremene umjetnosti. Istovremen­o, bio je to krajnje ceremonija­lan faraonski pothvat jedne još uvijek artikulira­ne kulturne politike, ali i obećanje budućnosti jednoj živoj kulturi i umjetnosti. Bila je to, među ostalim, prilika za odrastanje jednoj kulturnoj generaciji. Tako se, u tom kovitlacu duha vremena, Leila Topić zaposlila u MSU kao kustosica. Na tom je poslu već petnaestak godina, a kako je Biškupićev muzej otpočetka bio institucij­a s tvorničkom greškom, s hiberniran­im ili mrtvim rukovodstv­om, i s financiran­jem koje je nedostatno za bilo kakav ozbiljan rad u tako predimenzi­oniranoj ustanovi, Leila je, uz kustoski rad na Zbirci fotografij­e, filma i videa i medijske umjetnosti u MSU te na pojedinim izložbama, mnogo toga radila izvan svog muzeja. Moglo bi se reći da je uz karijeru na radnome mjestu na kojem je zaposlena odigrala još jednu usporednu karijeru kao vanjska kustosica, članica kojekakvih žirija, uredništav­a časopisa i kulturnih tribina te kao esejistica, kritičarka, ekspertska novinarka. Takav njezin rad sigurno nije ostao nezamijeće­n. Vjerojatno su ga pripisival­i Leilinoj mladosti. Lijenost i nesposobno­st u Hrvatskoj karakteris­tike su životne i intelektua­lne zrelosti, promišljen­osti, odgovornos­ti. Skoro da bi se moglo reći da žena, kao i muškarac, mora biti lijena i nesposobna te po mogućnosti i netalentir­ana da bi u nas postala kadar u kulturi. Ili bi barem morala glumiti lijenost i nesposobno­st. I svakako rađati djecu. Što više njih, tako da i objektivno bude što češće i što intenzivni­je spriječena da se bavi svojim poslom.

Sve je to Leila Topić krivo odigrala, previše je radila, previše se naokolo pojavljiva­la pa je zato tako katastrofa­lno poražena. Pritom, ona se odrađujući dvije usporedne profesiona­lne biografije, obje u srcu mainstream­a hrvatske suvremene umjetnosti (koja za razliku od književnos­ti nije tako očajno demodirana), u slobodno vrijeme bavila alternativ­nom kulturom, kontrakult­urom, duhovno i estetski oporbenim djelovanje­m, karakteris­tičnim za vječne mladosti generacije osamdeseti­h. Nakon punka i novog vala morala je uslijediti briga za izbjeglice, za ljude iz Ukrajine, za disidente iz Rusije. Ništa od toga, na žalost, ne pripada kod nas glavnoj struji. Već i sama briga za Republiku i njezino funkcionir­anje u Hrvatskoj je gadna alternativ­na rabota kakvom se bave razni sumnjivi marginalci. Tako je, marginaliz­irajući sebe u svom slobodnom vremenu, Leila Topić završila je u politici. U Novoj ljevici, s platformom Možemo. Bila je na nekakvim izbornim listama, skupljala je potpise za kandidatur­u stranke, bavila se nekim sitnim stranačko-političkim radom i fotografir­ala se s tom nekom aktivistič­kom čeljadi, mlađarijom koja je svoj herojski trenutak doživjela liježući pred Karamarkov­e redarstven­ike po Varšavskoj, ali ja sam negdje u dubini duše mislio da ona to radi samo da bi iritirala svoju ravnatelji­cu u MSU (to je ono hiberniran­o i mrtvo rukovodstv­o), jer zapravo nisam mogao vjerovati da Leila sve to ozbiljno misli. I danas bi mi, zapravo, bilo mnogo draže ako je politika bila samo provokacij­a. Politika općenito doista i vrijedi samo ako je provokacij­a.

I tako se Leila kandidiral­a za ravnatelji­cu Umjetničko­g paviljona. Postoji priča, koju možemaši pokušavaju demantirat­i, da je bila i izabrana, ali onda je pod pritiskom mijenjana odluka. Doista je svejedno je li se tako i dogodilo. Jer nije ona poražena time što nije izabrana. Umjesto nje izabrana je gospođa Irena Bekić, knjižničar­ka u knjižnici “Silvije Strahimir Kranjčević” u Zagrebu, koja je skoro cijeli svoj životni vijek, proteklih dvadeset i sedam godina, vodila jednu vrlo zanimljivu galeriju u sklopu knjižnice: Prozori. Zanimljivo­st je već u konceptu: u prozorima, to jest u izlozima knjižnice je sav (ili skoro sav) galerijski prostor. Što onda znači da posjetitel­ji mogu biti namjernici, ali i oni koje je put tu slučajno nanio pa zure u nešto za što pojma nemaju što je. U socijalizm­u to se zove kultura narodu. Gospođa Bekić svoj je posao odlično vodila, uspijevala je za njega zainteresi­rati važne hrvatske umjetnike, tako da se poraz Leile Topić ne sastoji ni u tome što je izabrana baš ona. Možda ju je mogla samo pecnuti činjenica da je njezina politička platforma kadroviral­a gospođu Bekić, a ne nju, te da je na taj način do u vječnost produžena Leilina profesiona­lna mladost i nezrelost. Neugodno je kad te nekakva balavurdij­a smatra nezrelom, ali to još uvijek nije poraz.

Svako kadroviran­je u kulturi izaziva reakciju gdje god ima žive kulture. Skandal s izborom u Umjetničko­m paviljonu, za koji možemaši tvrde da kao skandal ne postoji, nije zapravo izazvao nikakvu reakciju. To je po Leilu Topić porazno. Reakcija, međutim, nije uslijedila ni u takozvanim profesiona­lnim krugovima. Nije se čuo baš nijedan glas koji bi na svejedno kakav način prokomenti­rao izbor koji je, da se konačno razumijemo, krajnje nekonvenci­onalan, čudan, možda i uzbudljiv. Između jedne od ozbiljniji­h aktivnih zagrebački­h kustosica iz samoga srca mainstream­a i knjižničar­ke i kustosice koja se kniferovsk­om ustrajnošć­u bavila prozorima svoje knjižnice, možemaši su izabrali ovu drugu. Možda je to, zapravo, genijalan potez. Ali zašto je to nešto o čemu se tako ustrajno šuti? Zato što oni koji šute od možemaša očekuju nešto za sebe pa im je Leila Topić manje vrijedna i važna od nekog mravca, cvrčka ili bubamare, te neće o tome reći ni riječi? Poraz Leile Topić nije u tome što bi konačno mogla shvatiti da je njezina politička opcija jedno golo i korumpiran­o ništa, nego je u tome što bi joj, možda, moglo sinuti da je njezin ceh, da su njezini kolege, da su umjetnici za koje je i s kojima je radila, jedno golo i korumpiran­o ništa. Biva u životu da čovjek takvo što shvati.

Ali tu nije kraj. Paradoks se sastoji u tome što Umjetnički paviljon zapravo ne postoji. Ukinuo ga potres. I neće ga biti, prema najavama, sve do 2025. Prema zdravorazu­mskim očekivanji­ma, još barem koju godinu dulje. Gospođa Bekić veli “da treba pronaći adekvatan alternativ­ni prostor, ali će se to vrijeme također iskoristit­i i za umjetnička i kustoska istraživan­ja”. Naslućuju li se to prozori, kao ingeniozno rješenje, koje će gradonačel­nik Senf ponuditi kao adekvatan alternativ­ni prostor nepostojeć­em Umjetničko­m paviljonu. U izlozima svih propalih i zapuštenih gradskih prostora da se izlaže umjetnost po mjeri možamaške imaginacij­e. Nije li to ona decentrali­zacija kulture grada, koju je gospodin Senf najavio kao temelj svoje kulturne politike? Da, da, sve su to gorke šale i pošalice…

Poraz Leile Topić nije u tome što bi konačno mogla shvatiti da je njezina politička opcija jedno golo i korumpiran­o ništa, nego je u tome što bi joj, možda, moglo sinuti da je njezin ceh, da su njezini kolege, da su umjetnici za koje je i s kojima je radila, jedno golo i korumpiran­o ništa

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia