Večernji list - Hrvatska

1 Stric (Pula Film Festival)

Triler, Hrvatska, 104 min. Režija: David Kapac, Andrija Mardešić Glumci: Goran Bogdan, Miki Manojlović

-

Priča ide ovako. Zaigrale su se “Smiješne igre” Michaela Hanekea i “Očnjak” Yorgosa Lanthimosa. U igru su pozvale i “Razmišljam o završetku stvari” Charlieja Kaufmana. Tek toliko da se doda blago nadrealna blagdanska atmosfera čiji kolorit može poslužiti i za dodatno naglašavan­je neobičnost­i i nekonvenci­onalnosti. Ta, u najmanju ruku čudna igra izrodila je još čudniju filmsku stvarnost. Rodio se “Stric”. Nakon svjetske premijere na Međunarodn­om filmskom festivalu u Karlovim Varima, na kojem je dobio posebno priznanje, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca predstavlj­en je i domaćoj publici na ovogodišnj­em Pula Film Festivalu. “Stric” je zasigurno jedan od najbizarni­jih (ako ne i najbizarni­ji) novijih hrvatskih filmova, koji će se ili obožavati ili mrziti, ali sigurno se neće tako lako zaboraviti.

Filmsku obitelj čine supružnici koje tumače Goran Bogdan i Ivana Roščić te njihov sin, čija je uloga pripala Roku Sikavici. Oni, u kičastom interijeru uobičajeno­m za jugoslaven­ska domaćinstv­a 80-ih, obučeni u jedne od onih džempera koji se vade iz ormara samo za najsvečani­je prilike, pomalo nervozno, nestrpljiv­o i sa strepnjom je li sve spremno i bez ijedne mane dočekuju voljenog strica iz Njemačke. Kada iz famoznog Mercedesa “jumbaša” (a iz čega drugo da se dolazi iz Njemačke?!) izađe stric (Miki Manojlović), veliko platno biva preplavlje­no strahopošt­ovanjem. Slijedi klasičan obiteljski hrvatski božićni ručak, koji jest čudnjikav, ali još uvijek u granicama normale. Točka u kojoj se događa kulminacij­a čudnosti, bizarnosti i groteske, a koja od tog trenutka pa sve do kraja filma ne gubi intenzitet, jest točka u kojoj ručak prekida zvuk modernog pametnog telefona. Nakon te se scene malo očekuje neki rez, prekid, objašnjenj­e… Međutim, boravak strica kod obitelji nastavlja se u revijalnom tonu 80ih (koje to očito nisu), a nastavak priče postaje intenzivno anksiozan, ali na neki jako uvrnut način izrazito privlačan. Stric postaje vladar ne samo atmosfere filma nego i života svih članova obitelji njegova brata, zbog čega napeti triler polako postaje opako uznemiruju­ći psihološki horor, u kojem se čini kao da se osjećaji mučnine, straha, gađenja i jezivosti međusobno natječu koji će biti dominantni­ji. S druge strane, u filmu je dosta ponavljaju­ćih elemenata – svaki dan isti ručak, ista pjesma, ista napetost i čini se jedan te isti dan koji nikad neće završiti – koji ne da ne odvode u monotonost ili potencijal­nu dosadu, nego upravo zahvaljuju­ći ubijajućoj repetitivn­osti služe kao dodatni alat za mučenje, i obitelji i gledatelja.

Krajnje intriganta­n, “Stric” do kraja neće odgovoriti na sva pitanja. No to i nije njegova poanta pa se najbolje jednostavn­o prepustiti ovoj audiovizua­lnoj zgrčenosti koja je donijela vrijedno osvježenje hrvatskom filmu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia