Večernji list - Hrvatska

Samostalne žene ili one čiji brakovi vode ravno u nasilnu smrt?

- Bojana Radović

Koliko su žene danas, u već poodmaklom 21. stoljeću, uopće slobodne u donošenju odluka koje se tiču njihovih života? Koliko na njih utječu obitelj, zajednica, društvo, običaji? Odgovori na ova pitanja nisu nimalo jednostavn­i, a upravo njima bavi se novi roman Ivane Šojat “Sama” (Naklada Ljevak, urednica Nives Tomašević, 139 kuna). Glavna junakinja romana 38-godišnja je žena. Razvela se (zbog suprugova preljuba) i siguran posao u školi (iz koje je otišla zbog krajnje seksističk­ih ispada ravnatelja te iste škole koje svi doživljava­ju kao veseli dio balkanskog folklora) zamijenila je honorarnim poslom prevoditel­jice. Ima svoj stan, svoje prihode, samostalna je – i sama. Njezini roditelji njezinu životnu situaciju doživljava­ju kao najveći životni poraz.

I upravo tu počinje prava priča, ona o brakovima koji žive svuda oko nas, a koji su sve samo ne protuteža ženama koje su same, jer autorica zapravo piše o beskrajno tragičniji­m samoćama koje se žive udvoje, uz pokoje dijete koje će iz takvog braka nositi sasvim pogrešna očekivanja od ljubavi u vlastitom životu. Tako je potpuno promašen brak roditelja glavne junakinje, u kojem je majka žrtva serijskog preljubnik­a koji nikada nije pristao na razvod, a bio je krajnje vješt u emocionaln­om ucjenjivan­ju žena, a kasnije i kćeri. Na razvod je konačno natjerana i njena najbolja prijatelji­ca, koja godinama uspješno skriva da joj je suprug teški alkoholiča­r (nasreću, od onih koji ne mlate ukućane u pijanstvu), a trenutak u kojem konačno prelomi svoj život onaj je u kojem pijani muž hrče na kauču, a njena malena kćer uspije uključiti štednjak i teško se opeče. A tu je susjeda glavna junakinje, s najtragičn­ijom sudbinom koja iz braka vodi ravno u smrt.

No nije ovo priča u kojoj se nabrajaju tragične ženske sudbine. Ovo je odlično napisana priča o proturječn­im emocijama koje žive u svakoj ženi, a koje su i posljedice svega što su nas učili u životu. Upravo to najbolji je dio ovog romana, ali i najjača strana uspješne književnic­e, koja se nikada ne zaustavi na prvom pogledu, već do kraja istraži taj “pakao” drugih koji toliko jako označuje nas same.

 ?? ?? Roman o ženama
Autorica: Ivana Šojat Naklada Ljevak,139 kuna
Roman o ženama Autorica: Ivana Šojat Naklada Ljevak,139 kuna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia