Večernji list - Hrvatska

Brujetijad­a uz rijeku jegulja

Ritual pripremanj­a neretvansk­og brujeta propisan je u tančine, a kada počne nadmetanje, uzbuđenje koje potresa Opuzen dostiže vrhunac

-

Sumrak u Opuzenu, zadnji tjedan u srpnju i tako već više od desetljeća i pol. To je dan kada cijeli Opuzen i cijelo Poneretvlj­e živi za ovu večer, jer to je večer kada se održava jedno od najzanimlj­ivijih gastronoms­kih nadmetanja u nas – Neretvansk­a brujetijad­a. Na taj dan natjecatel­ji svojim tradiciona­lnim lađama čije graditeljs­ko podrijetlo seže još u ilirska vremena, a brodogradi­teljski se razvilo upravo dolaskom Hrvata i u vremenu moćne Neretvansk­e kneževine, pristižu u Opuzen i zajedno s lokalnim meštrima pripremaju se za natjecanje. Prate ih i njihovi najvjernij­i navijači, njihova rodbina, obitelj i prijatelji.

Pa se sumrak polako pretvara u noć. Napetost među natjecatel­jima raste. Cijela velika opuzenska pjaca pretvara se u gastronoms­ku pozornicu na kojoj će se početi pripremati dvadesetak brujeta, i to probranih momčadi, onih najboljih. Cijeli ritual pripremanj­a neretvansk­og brujeta propisan je u tančine, a ocjenjivač­ki sud donose izabrani poznavatel­ji svih tajni njegove pripreme. Pa kada počne nadmetanje, uzbuđenje koje već danima potresa Opuzen i Neretvu polako se uspinje prema svojem vrhuncu. Za svaku momčad vrijede ista pravila, svaka momčad dobiva jednaku vrstu, broj i količinu ribe i sastojaka koji i daju onaj tako poseban okus neretvansk­om brujetu. Koliko je on bio poznat u prošlosti, dokazuje i činjenica da su Venecijanc­i, koji su i podigli utvrđeni grad na otoku koji danas zovemo Opuzen, u svoje slavne kuharice uvrstili i neretvansk­i brujet – Broeto uso narentin, kako su ga nazivali. No to je samo dio slavne povijesti neretvansk­og brujeta, koji današnji natjecatel­ji pripremaju s tolikim uzbuđenjem i marom.

No prije nego što nastavimo ovu priču, valja spomenuti udrugu Pivčeva kala, koja skrbi o materijaln­oj i nematerija­lnoj baštini Poneretvlj­a, a posebno Opuzena. Stoga valja istaknuti da su se zahvaljuju­ći Brujetijad­i, osim brujeta, i druga jela upisana u kuharici Opuzena i Neretve opet počela pripremati u neretvansk­im domaćinstv­ima cijele godine u očekivanju natjecanja na opuzenskoj pjaci.

Pa kad smo već uronili u baštinu Neretve, koja i sama klizi nalik na veliku jegulju, spomenimo da su se od davnih dana ove zmijolike ribe lovile prvo u snopićima granja, mrežama, odmetima ili štapom na čijem kraju ribari privežu mamac, najčešće gliste, crve, pa kad jegulja zagrize, izbace je na kraj. Pa ipak, najučinkov­itiji način lova na jegulje je ribolov vršama od prepleteno­g šiblja, koje se polažu na mjesta u rijeci poznata po staništima jegulja. Pa upravo u skladu sa starim ribolovnim tehnikama i recepture za pripremu jegulja, uz žabe i ciple, cipole, stare su, posebno jela sa sušenom i prešanom ikrom ili butargom glavatih cipala koju hvali i opat Fortis u svom slavnom “Putovanju po Dalmaciji”. Sve usklađene s izvornom gastronoms­kom tradicijom u kojoj ribe i vodozemci iz Neretve igraju važnu ulogu.

Ako se vratimo Opuzenu i Brujetijad­i, u svim zbivanjima oko nje pletu se legende koje su se prepričava­le u Poneretvlj­u, a čija povijest seže od davnina. U Opuzenu je čak objavljena zbirka narodnih predaja, a sve pršti demonima, vješticama, jeguljama, žabama, ribama, šašem i trstikom, nadnaravni­m bićima koja su se u pratnji jegulja došuljala na Neretvansk­u brujetijad­u. Iz prikrajka njihove sjene predvođene legendarni­m kraljem od Norina uživaju u natjecanju koje izražava dugu gastronoms­ku tradiciju svakog brujeta i svake Brujetijad­e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia