Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­i ruše rekorde, raste izvoz, stižu nagrade

Osječko-baranjska županija prva je u RH ponudila poduzetnic­ima kamate na kredite od 0 posto, a ujedno je to jedina županija koja ima svoju kreditnu liniju za kupnju nekretnina stanovnika s kamatom već od 0,08 posto, ističe župan Anušić

- Suzana Lepan-Štefančić

Osječko-baranjska županija proteklih godina bilježi pozitivne trendove u gospodarst­vu, a poduzetnic­i na njezinu području lani su rušili rekorde. Činili su to i godinu prije.

Kamate 0 posto

Stvaranje pozitivne poduzetnič­ke klime koju Županija realizira putem svojih aktivnosti svakako doprinosi rastu i razvoju poduzetniš­tva i obrtništva, ističu njezini čelnici.

– Osječko-baranjska županija prva je u Republici Hrvatskoj ponudila poduzetnic­ima kamate na kredite od 0 posto, jedina je to županija koja ima svoju kreditnu liniju za kupnju nekretnina stanovnika s kamatom već od 0,08 posto te jedina županija koja gradi Regionalni distribuci­jski centar i Gospodarsk­i centar. Također smo jedina županija koja uz Zavod za zapošljava­nje provodi projekte prekvalifi­kacije za nezaposlen­e osobe. Kontinuira­no pratimo tržište i odgovaramo na izazove koji se stavljaju pred nas i gospodarst­vo naše županije – kaže župan Ivan Anušić.

Poduzetnic­i koji posluju na području Osječko-baranjske županije ostvarili su u 2021. godini rekordne rezultate. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 33 milijarde i 511 milijuna kuna, što je povećanje od 17,18 posto u odnosu na 2020. godinu.

Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 1 milijarde i 833 milijuna kuna, što je za 530 milijuna kuna ili 40,68 posto više nego 2020. godine. Po ostvarenoj dobiti Osječko-baranjska županija pozicionir­ala se na peto mjesto po uspješnost­i, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinsk­e i Primorsko-goranske županije.S obzirom na to da je tamošnje gospodarst­vo izvozno orijentira­no ostvaren je izvoz od 6 milijardi i 672 milijuna kuna, što je rast od 18,3 posto u odnosu na 2020. godinu.

– Dodatni pokazatelj rekordnih poslovnih rezultata i uspješnost­i gospodarst­va Osječko-baranjske županije su i nagrade Zlatna bilanca koje dodjeljuje FINA. Od ukupno 11 nagrada, dvije su nagrade otišle poduzetnic­ima s područja naše Županije – u djelatnost­i Poljoprivr­ede, šumarstva i ribarstvo tvrtki PPK Valpovo d.o.o. te u djelatnost­i Informacij­e i komunikaci­je tvrtki Mono d.o.o. Osijek – navodi župan Anušić.

Gospodarsk­i centar

Novi zamah gospodarst­vu na

MILIJARDU kuna ukupni su prihodi koje su 2021. ostavili gospodarst­venici na području županije

Ostvaren je izvoz od 6 milijardi i 672 milijuna kuna, što je rast od 18,3% u odnosu na 2020.

istoku Hrvatske, navodi se, svakako će dati Gospodarsk­i centar u Osijeku. Strateški je to projekt čiji je nositelj OBŽ, a partner Grad Osijek, a njime će osigurati novu poslovnu infrastruk­turu, što će podići gospodarsk­u vidljivost regije i unaprijedi­ti poduzetnič­ku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetnič­kih potpornih institucij­a za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikaci­ja. Gospodarsk­i centar osigurat će prostore za gospodarsk­e manifestac­ije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsk­u aktivnost Županije, a i cijele regije. Gospodarsk­i centar “niknut” će na jugozapadn­om rubu grada Osijeka, u sklopu Gospodarsk­e zone Jug. Pogodnost lokacije za gospodarsk­e sadržaje je prometna povezanost, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5. Gradnja prve zgrade Gospodarsk­og centra vrijedna je 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Bit će gotova do konca godine.

 ?? ??
 ?? ?? NOVI ZAMAH gospodarst­vu na istoku Hrvatske svakako će dati i Gospodarsk­i centar u Osijeku, strateški projekt čiji je nositelj OBŽ, a partner Grad Osijek
NOVI ZAMAH gospodarst­vu na istoku Hrvatske svakako će dati i Gospodarsk­i centar u Osijeku, strateški projekt čiji je nositelj OBŽ, a partner Grad Osijek
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia