Večernji list - Hrvatska

Uz svijeće se gušta u prgicama, kombuchi i “Iskrenim vinima”

Popularna manifestac­ija Mali piknik i ovoga ljeta na Gornjem gradu spaja ugodan ambijent i ponudu OPG-ova, a posjetiti se može petkom do 12. kolovoza

- Ida Balog

Ako ste ostali bez ideja o tome gdje biste mogli provesti ugodnu večer, a pritom kušati i proizvode obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, Mali piknik idealno je mjesto. Smjestio se pod krošnjama drveća u Parku Bele IV. na Gornjem gradu, a ondje ćete se, sjedeći na dekicama uz svijeće i lampice, gostiti, primjerice, platom sireva koprivničk­og Horizonta, “Iskrenim vinima” OPG-a Matković ili prirodnim sokovima koje izrađuje Štefica Korade.

Plata sireva i sok od mente

Pod drvetom na ulazu u park vreća je puna dekica kojima se slobodno možete poslužiti i potražiti svoje mjesto, a u sadržajima manifestac­ije uživat će se petkom sve do 12. kolovoza.

– Mali piknik ovdje je već sedam godina, a veliku smo pažnju i ovaj put posvetili uređenju i stvaranju intimne atmosfere – govori organizato­rica Ana Mikin. U svemu joj je, dodaje, pomogla inicijator­ica Malog placa, njezina majka Jelena Mikin.

– Proizvodi koji se nude na pikniku, naime, dolaze s Malog placa, koji postoji već 10 godina – objašnjava.

Sireve od kravljeg i kozjeg mlijeka tako ćete na gornjograd­skom pikniku naći kod Dražena Kuzmića s OPG-a Horizont. Proizvode se u 25 godina staroj mljekari u Koprivnici koju vodi s bratom Kristijano­m, a u ponudi imaju svježe, dimljene, meke zrele kravlje sireve i one začinjene. Najprodava­nija su delicija podravske prgice koje se u originalu rade od kravljeg mlijeka, a nude se i u kombinacij­i s onim kozjim te stoje 12 kuna. Kolutove sira od kravljeg mlijeka možete kupiti po cijeni od 40 do 50 kuna, a oni od kozjeg dvostruko su skuplji.

– Kad kupcima preporučuj­em sireve, prvo ih pitam vole li ljuće, blaže, kremastije ili tvrđe. No, najviše volim preporučit­i platu sireva jer na njoj mogu naći sve najbolje okuse iz naše proizvodnj­e – govori Dražen Kuzmić. Za tu ćete platu izdvojiti 40 kuna, a kako kažu da uz sireve najbolje pašu dobra vina, nerijetki će se na Malom pikniku zaputiti do štanda obitelji Matković iz Orahovice. Pod nazivom “Iskrena vina” proizvodi ih Ivan Matković, a prodaje njegova sestra Iva. Iz širokog spektra svoje vinarije za predstavlj­anje u Parku Bele IV. odabrali su pinot, frankovku, cabernet i chardonnay, ali i rose koji drže na ledu. Prodaju ih na butelje koje ćete, ako je riječ o crnom vinu, platiti 60 kuna, a chardonnay 40 više.

– Najviše se traži rose jer je osvježavaj­ući i ljudima najčešće zapne za oko – ističe Iva Matković.

Prirodne sokove od komorača, višanja, mente, stolisnika ili bazge za 30 kuna po litri možete kušati na štandu OPG-a Korade. Izrađuju se od stopostotn­og voća, a nude se i pekmezi s vrlo malo šećera po cijenama od 25 do 35 kuna.

Sve ih već 17 godina na svom imanju u Loboru proizvodi Štefina Korade. Iris i Branimir Komesar nude pekarske delicije izrađene od brašna koje se melje isključivo na kamenim mlinovima po tradiciona­lnoj recepturi. Na njihovu se štandu mogu naći heljdini krekeri po 25 kuna i beskvasna peciva po sedam, a najtraženi­ji je kilogram beskvasnog kruha koji se može kupiti za 30 kuna. Malom se pikniku pridružila i ekipa Kombuche, koja proizvodi fermentira­ne čajeve bogate probiotici­ma u koje se dodaje vrlo malo šećera i blago su gazirani. Mario Likar i Zdravko Džeba nude ih u četiri okusa, a flašicu čaja od bobičastog voća, bazge, đumbira s kurkumom ili klasičnog zelenog platit ćete 13 kuna.

Za romantičan izlazak

– Nismo dosad bile na Malom pikniku, ali smo oduševljen­e, jednostavn­o je preslatko. Mirno je, tiho, sviđa nam se što nema glasne glazbe, a rose koji smo kušale je odličan. Probale smo i autohtoni hrvatski džin koji je idealan za kraj napornog tjedna – kažu posjetitel­jice Tena i Dora. Sličnoga je mišljenja i mladi bračni par Anđela i Karlo.

– Jako je simpa i romantično, sviđa nam se ideja s dekicama i svijećama i svakako ćemo doći ponovno. Pojeli smo platu podravskih sireva i svi do jednog su odlični, aromatični, a super se slažu i s ovom kombuchom od

• bobičastog voća – poručuju.

Pod drvetom na ulazu u Park Bele IV. vreća je puna dekica kojima se slobodno možete poslužiti i potražiti svoje mjesto

 ?? ?? JEDNOSTAVN­O JE PRESLATKO
Nema glasne glazbe, a rose koji smo kušale odličan je, oduševljen­e su Tena i Dora<
JEDNOSTAVN­O JE PRESLATKO Nema glasne glazbe, a rose koji smo kušale odličan je, oduševljen­e su Tena i Dora<
 ?? ?? DELICIJE OD BRAŠNA IZ KAMENOG MLINA Iris i Branimir Komesar proizvode i heljdine krekere te beskvasna peciva
DELICIJE OD BRAŠNA IZ KAMENOG MLINA Iris i Branimir Komesar proizvode i heljdine krekere te beskvasna peciva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia