Večernji list - Hrvatska

Po povezivost­i internetom i digitalnim javnim uslugama Hrvatska na dnu ljestvice EU

Indeks gospodarsk­e i društvene digitaliza­cije – DESI 2022.

- Tanja Ivančić

Hrvatska je, kada je riječ o indeksu gospodarsk­e i društvene digitaliza­cije (DESI), ove godine zauzela 21. mjesto od 27 država članica Europske unije. Za razliku od lani, kada smo bili na 19. mjestu, pali smo za dva mjesta u poretku, a preskočili su nas Italija i Cipar.

Naime, kada je o indeksu digitaliza­cije riječ, sve zemlje zapravo napreduju iz godine u godinu, a brzina promjena te spremnost i agilnost država da usvoje nove tehnologij­e bilo u biznisima, javnoj upravi ili obrazovanj­u diktiraju poredak na ljestvici. Hrvatska je povećala svoj ukupni broj bodova, no to nije bilo dovoljno da se održi na istom mjestu u poretku.

Sporije od Hrvatske zadnjih nekoliko godina su Mađarska, Slovačka, Poljska, Grčka, Bugarska i Rumunjska, dok su na vrhu ljestvice DESI 2022. Finska, Danska, Nizozemska i Švedska. DESI indeks mjeri se u 4. glavna područja – povezivost, ljudski kapital, integracij­a tehnologij­e i digitalne javne usluge. Ono što nas je ove godine poguralo prema dnu ljestvice digitaliza­cije jest kategorija povezivost­i. Lani smo bili na 20. mjestu, a sada smo se srozali na 24. mjesto, odnosno na začelje ljestvice.

– Od četiri ključne komponente od kojih se sastoji DESI indeks, područje povezivost­i, odnosno digitalne infrastruk­ture glavni je faktor ovakvog rangiranja Hrvatske. Naime, cijene usluga i relativno spori napredak u razvoju fiksnog širokopoja­snog interneta u odnosu na druge države EU uzrok su pada na ljestvici – stoji u komentaru Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva na čijem je čelu Bernard Gršić.

Što se tiče kategorije ljudskog kapitala, ove godine popeli smo se na 9. mjesto, za razliku od lanjskog 16. mjesta, i iznad smo prosjeka EU. U kategoriji integracij­a digitalnih tehnologij­a DESI 2022. kaže da smo u odnosu na lani pali za jedno mjesto te smo zauzeli 14. poziciju, no ipak smo neznatno bolji od prosjeka EU. Digitalne javne usluge već su godinama kategorija u kojoj Hrvatska zauzima mjesta na dnu ljestvice, ali sa stabilnim trendom napretka. Prije dvije godine bili smo 25., lani 24. a sada smo na 23 mjestu.

– Hrvatska je znatno poboljšala svoju poziciju u području ljudskog kapitala, porasli smo i u komponenti javnih digitalnih usluga, a nedostatak ICT stručnjaka otežava integracij­e digitalnih tehnologij­a, primarno u malim i srednjim poduzećima. Usprkos ovogodišnj­em DESI indeksu, Hrvatska je na dobrom putu jer je putem Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti osigurala sredstva za daljnju digitalnu transforma­ciju, uključujuć­i gradnju mreže za brzi prijenos podataka koja u ovom trenutku relativno zaostaje u odnosu na najrazvije­nije članice EU – komentar je koji smo dobili iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. •

 ?? ??
 ?? ?? od 16 do 74 godine ima barem osnovne digitalne vještine, u EU je prosjek 54%
od 16 do 74 godine ima barem osnovne digitalne vještine, u EU je prosjek 54%
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia