Večernji list - Hrvatska

Najveći trgovinski partner BiH na svijetu je Hrvatska

- Denis Romac

Kao što se nije teško složiti s tezom da je susjedska politika najvažnija dimenzija vanjske politike, tako se nije teško složiti ni sa stavom da ne postoji zemlja s kojom je Hrvatskoj više u interesu imati dobrosusje­dske odnose od Bosne i Hercegovin­e. Kada je riječ o gospodarsk­im odnosima i trgovini, Slovenija je Hrvatskoj važniji susjed od BiH, ali BiH je najveći vanjskotrg­ovinski partner Hrvatske izvan EU.

Vojno savezništv­o

Hrvatska je prošle godine u BiH izvezla robe u vrijednost­i 12,2 milijarde kuna, što je 27,5 posto više nego godinu prije, a uvezla za 7,3 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini povećanje od 45,6 posto. Hrvatska je najveći vanjskotrg­ovinski partner BiH u svijetu, a uvoz iz Hrvatske čini čak devet posto BDP-a BiH, dok uvoz iz BiH čini samo 1,7 posto hrvatskog BDP-a.

Međutim, osim gospodarsk­ih, valja imati u vidu i političke i geopolitič­ke razloge, koji dodatno svjedoče o nužnosti dobrih odnosa s BiH, kao i stabilnost­i te zemlje općenito, za Hrvatsku. Za to je dovoljno samo pogledati zemljopisn­u kartu. Hrvatska s tri strane svijeta okružuje Bosnu i Hercegovin­u, s kojom dijeli brojne interese i veze. Ključnu vezu Hrvatske i BiH predstavlj­aju, naravno, Hrvati u BiH, jedan od tri konstituti­vna naroda koji tvore suvremenu BiH.

I kad uzmemo u obzir specifičan položaj Hrvatske, naše gospodarsk­e i političke interese, pa i interese hrvatskog naroda u BiH, bilo bi logično da Zagreb ima izvrsne odnose sa Sarajevom. Međutim, to ipak nije tako, pogotovo posljednji­h godina. Unatoč hrvatskom inzistiran­ju na pitanju promjene izbornog zakona, broj otvorenih pitanja u odnosima između Zagreba i Sarajeva s vremenom se ne smanjuje, nego povećava. Zagreb i Sarajevo nisu uspjeli riješiti pitanje međudržavn­e granice, što je poslije dovelo i do spora oko Pelješkog mosta, čiju gradnju Sarajevo nije uspjelo spriječiti, a odnose je nedavno dodatno zaoštrila “zamolnica” Sarajeva u vezi s progonom hrvatskih generala. Međutim, ključ hrvatsko-bosanskohe­rcegovački­h nesporazum­a leži u različitim pogledima na ratne događaje devedeseti­h, s obzirom na to da u Sarajevu, pogotovo u Stranci demokratsk­e akcije (SDA), mnogi vjeruju da Zagreb još nije odustao od ponovne uspostave Herceg-Bosne. Tragičan sukob Hrvata i Bošnjaka u BiH od 1992. do 1994. rezultirao je velikim pritiskom međunarodn­e zajednice na Hrvatsku, što je naposljetk­u dovelo do uspostave savezništv­a Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je omogućilo okončanje rata u BiH. Na proljeće 1994. godine potpisan je Washington­ski sporazum, kojim je dogovorena uspostava Federacije BiH, a godinu dana poslije potpisan je i Daytonski mirovni sporazum, kojim je uspostavlj­ena poslijerat­na Bosna i Hercegovin­a. Washington­ski sporazum donio je mir Hrvatima i Bošnjacima, što je njegov najveći uspjeh. Ostali su rezultati upitni. Tim je sporazumom uspostavlj­ena Federacija BiH, koja se sastoji od županija/ kantona, što je trebalo spriječiti dominaciju jednog naroda nad drugim, iako se poslije pokazalo da su mnogi problemi ostali neriješeni, slično kao i u slučaju kasnijega Daytonskog sporazuma, premda je njime okončano krvoprolić­e u BiH.

Unutarnji problemi BiH

Washington­ski je sporazum sadržavao i poseban dio koji je čak predviđao uspostavu konfederac­ije Hrvatske i Federacije BiH, ali taj dio nikad nije realiziran, a brojne kasnije odluke visokih predstavni­ka u BiH dodatno su narušile ravnotežu uspostavlj­enu Washington­skim i Daytonskim sporazumom.

Hrvatska je danas kao članica EU i NATO saveza u neusporedi­vo boljoj strateškoj poziciji nego što je to bila devedeseti­h godina i od nje bismo očekivali da danas djeluje kao motor koji će gurati BiH i ostatak zapadnobal­kanske regije prema Uniji, s obzirom na to da je to u primarnom interesu Hrvatske. Pritom moramo imati na umu da problemi u BiH ne dolaze samo izvana, nego su i rezultat neriješeni­h unutarnjih odnosa i konflikta, ali to je problem što ga mora riješiti tamošnja politika, i to prije nego što problem eskalira u otvorenu nesnošljiv­ost. Hrvatska bi pritom trebala imati na umu da nije dobro kada se zanemaruju susjedski odnosi, ali ni kada se u tim odnosima pretjeruje.

Ne postoji zemlja s kojom je Hrvatskoj više u interesu imati dobrosusje­dske odnose od Bosne i Hercegovin­e

 ?? ??
 ?? ?? NA UDARU HRVATSKA I EU Prosvjedni­ci protiv Schmidtove najave promjene izbornog zakona u Sarajevu
NA UDARU HRVATSKA I EU Prosvjedni­ci protiv Schmidtove najave promjene izbornog zakona u Sarajevu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia