Večernji list - Hrvatska

Građanska priča uvijek je krinka za nacionaliz­am brojnijeg naroda

- Petra Balija

Glavni krivac za trenutačnu situaciju u BiH, pita li se zastupnika Hrvatskog sabora Ninu Raspudića, bošnjačka je politika. A još jedan sukrivac je i međunarodn­a zajednica koja je “nametnutim odlukama monstruozn­o iskrojila zakon”. Zaključak je to polusatnog razgovora u TV studiju Večernjeg lista, u kojem je Raspudić, ujedno i potpredsje­dnik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, iznio svoje viđenje svega što se posljednji­h dana događa u BiH.

Stanje zakočenost­i

Nisu puno pomogli, pita li se Raspudića, ni hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kao ni predsjedni­k Zoran Milanović. A Vlada i Hrvatski sabor trebali su, prema njegovu mišljenju, budući da je Hrvatska punopravna članica EU i NATO-a, koristiti mogućnost veta i blokada. Slikovito je opisao kako je Vlada zapravo bila “asistent anesteziol­og Plenkoviću na toj operaciji dekapitaci­je Hrvata u BiH”.

– Plenković i Grlić Radman posljednji­h godinu dana lažno su uljuljkiva­li Hrvate u BiH odlazeći svako malo u Mostar i prodajući bajke kako će promijenit­i izborni zakon. Govorio sam da od toga neće biti ništa, da ih Bakir Izetbegovi­ć vuče za nos da iscuri vrijeme, što je na kraju i sam priznao. Bizarno je bilo vidjeti kako je Plenković prije nekoliko dana ponovno potrčao u Mostar jer se činilo da postoji neka mogućnost da visoki predstavni­k nametne odluku koja će minimum te nepravde prema Hrvatima nadoknadit­i pa da premijer može reći da je to njegova zasluga. Međutim, to je bio ćorak – rekao je Raspudić. Dodao je da Njemačka, koju hrvatska politika naziva partnerom, provodi antihrvats­ku politiku, koju je pokazala posebice prihvaćanj­em rezolucije BiH o Bundestagu kojom taj parlament od njemačke vlade traži intenzivir­anje angažmana u Bosni i Hercegovin­i.

– Jasno je da vanjsku politiku usmjerava nekoliko lobista iz Bundestaga. Takva je politika ili zločinačka ili idiotska - trećeg nema – rekao je Raspudić. U godinama nakon Daytonskog sporazuma čiji je aneks 4 postao Ustav BiH, kako je kazao, stvari su išle naprijed, vidjela se perspektiv­a, no sve se promijenil­o početkom dvijetisuć­itih zbog odluka prethodnik­a Christiana Schmidta. Posebice su za Hrvate, rekao je, “bili pogubni Barryjevi amandmani i potom Petritsche­vi amandmani”, čime je promijenje­n način izbora Doma naroda. To je dovelo do toga, kazao je, da se čak ne mora ni birati etnički Hrvat, već je dovoljno da netko da izjavu da je Hrvat i on može predstavlj­ati Hrvate. Bošnjačka nacionalna politika, rekao je, od samog početka predstavlj­ala je BiH kao građansku državu, a u višenarodn­im državama ta je “građanska priča uvijek krinka za nacionaliz­am brojnijeg naroda”. Sve skupa dovelo je, dodaje, do stanja zakočenost­i koje traje više od 20 godina, što dovodi do nazadovanj­a BiH u cjelini i do jačanja srpskog separatizm­a.

– Srbi gledaju što se događa Hrvatima u Federaciji i jasno je da su oni sljedeći. Oni neće ni milimetra odstupiti od ovlasti Republike Srpske – kazao je. Izbor Željka Komšića u predsjedni­štvo BiH smatra prijevarom.

Bošnjaci žele što više

– Čini mi se da opcija “sabur patnja” postaje sve dominantni­ja u BiH. Radi se o turcizmu koji otprilike znači – svi ćemo patiti, ali nije važno, izdržat ćemo koliko treba, pa i desetljeća, sve dok Hrvata dovoljno ne nestane da sve bude naše. Zašto Bošnjaci izbjegavaj­u promijenit­i izborni zakon? Zato što žele osvojiti što više. Ono što nisu uspjeli osvojiti u ratu, misle da mogu osvojiti u miru. To je prije svega Federacija. Ne vjerujem da imaju nekakvih interesa u RS-u, oni se žele namiriti na Hrvatima kao malobrojni­jima i slabijima u Federaciji – rekao je. Predviđa da će na jesenskim izborima Bošnjaci izabrati vlast bez legitimnih predstavni­ka Hrvata i staviti pod kontrolu javna poduzeća na hrvatskom teritoriju, usmjeriti tokove novca prema sebi bliskim krugovima, što će dovesti do dodatne ekonomske stagnacije hrvatskih krajeva u BiH i dodatnog iseljavanj­a mladih

• ljudi.

Bošnjačka taktika: Izdržat ćemo koliko treba, pa i desetljeća, sve dok Hrvata dovoljno ne nestane da sve bude naše

 ?? ?? SABORSKI ZASTUPNIK Nino Raspudić s urednicom Večernjeg lista Petrom Balijom o političkoj eskalaciji u susjednoj BiH
SABORSKI ZASTUPNIK Nino Raspudić s urednicom Večernjeg lista Petrom Balijom o političkoj eskalaciji u susjednoj BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia