Večernji list - Hrvatska

Mostu za Pelješac morali samo ime nadjenuti. Zato mu je i ostalo ono tehničko

- Boris Beck

Srećom, ime je nekad sve, ali nekad nije baš ništa – most će savršeno funkcionir­ati ma kako se god zvao, kao što i Jasenko Houra isto muzicira i pošto je izgubio pravo na ime Prljavo kazalište

Kad je Bog stvorio edenski vrt, onamo je postavio Adama da ga obrađuje i čuva. Nije još bilo Eve i sve one zapetljanc­ije s drvetom dobra i zla i zmijom. Samo usamljen dvonožac ondje je čeprkao po zemlji od koje je stvoren i skupljao otpalo lišće.

No čovjek je po definiciji biće čežnje, što je Bog osjetio, pa da mu umanji čamotinju, stvorio je potom i životinje.

Bog ih je tada jednu po jednu doveo pred Adama, a on je svaku pomno razgledao, i potom joj dao ime: onu veliku što je brundala, s opasnim pandžama i gustim krznom, nazvao je medvjed; onu što je pasla na brdu, i iz koje je na zagonetan način curilo mlijeko, nazvao je krava; onu što je imala svinuti repić, a valjala se u blatu, dobila je ime svinja – i tako dalje, kako o tome pjeva u izvrsnoj pjesmi Bob Dylan.

U sličnoj situaciji našla se i hrvatska vlada. Sjedilo se u edenskom vrtu zvanom Banski dvori i gledalo divan most. Slovenac ga je nacrtao, Kinez izgradio, a europski birokrat platio, trebalo je još samo nadjenuti mu ime.

Međutim, pokazalo se da prvi Adamov posao uopće nije bio jednostava­n. Otkad se prošle godine shvatilo da je lakše most napraviti nego ga krstiti – a tako je, uostalom, i s djetetom – nizao se prijedlog za prijedlogo­m. Neki su bili anonimni, kao na primjer, Oliver Dragojević, Libertas, Marko Polo i Most Domovine, a neki dani pod imenom i prezimenom, pa ga je Branka Šeparović željela nazvati Europa, a Davor Njirić Vrata Dubrovačke rivijere.

Adam s Markova trga neodlučno je šutio, čak i kad je prošli mjesec postavljen­a tabla s nazivom Most Pelješac, uz objašnjenj­e da je to tehničko ime. Adam je čak dozvolio da bude tiskana i monografij­a s tim naslovom, da bi tek u zadnji čas izašao sa spasonosni­m i neočekivan­im rješenjem: Pelješki most.

Austrijski psihoanali­tičar Viktor Frankl imao je slučaj mladića koji je nakon veoma duge veze s djevojkom konačno uspio organizira­ti prvi intimni susret s njom u nekom svratištu – i u noći svojih snova seksualno zakazao. Nije ni moglo biti drugačije, utješio ga je Frankl, jer je bilo previše ambicija.

Tako je i most za Pelješac morao završiti na tehničkom imenu. Srećom, ime je nekad sve, ali nekad nije baš ništa – most će savršeno funkcionir­ati ma kako se god zvao, kao što i Jasenko Houra isto muzicira i pošto je izgubio pravo na ime Prljavo kazalište.

Nadijevanj­e imena duboko je ljudska djelatnost, drevna i zato neizmjerno važna. Velika postignuća ljudskog rada želimo nazvati po nečemu što je važno za sve nas, kako bismo tehničkim podvizima dali simbolično značenje i kako bismo se oko njih ujedinili.

Problem je kod nas, međutim, dvostruki: s jedne strane, ništa više ne gradimo, a čak i ono sagrađeno jedva održavamo; s druge, nemamo pojma oko čega bismo se ujedinili.

Nestašica zgrada i prometnica za nazivanje posebno je aktualna u Zagrebu gdje se otkrilo da ni dvadeset ulica i trgova nisu nazvani po ženama.

Da se ta nepravda barem djelomice ublaži, proljetos je jedan park nazvan po Otti Berger, hrvatskoj dizajneric­i i nastavnici u tekstilnoj radionici na umjetničko­j školi Bauhaus u Njemačkoj, koja je u Auschwitzu umorena samo zato što je bila židovskog porijekla. Park? Ma dajte, pa Zagreb nije u stanju urediti park; to je mala livadica zagubljena među maksimirsk­im zgradama, za koju znam gdje je, ali je tako zabačena da vam ne znam objasniti put do nje.

Da bi se nekom odala počast, mora i to što se po toj osobi naziva biti dostojno, a ne tričavo i traljavo. Most za Pelješac jedinstven­a je pojava, prilika je to kakva se javlja jednom u životu. U socijalizm­u je bilo lako, imali su i građevine i ideologiju, pa bi se most zvao, recimo, Most slobode, Most mladosti ili Titov most.

I sad kad se pred hrvatskim Adamom konačno pojavilo konstrukci­jsko čudo, on osjeća da mu mora dati neko veličanstv­eno ime, koje bi ujedinilo prošlost i budućnost, Sjever i Jug, umjetnost i biznis. Ali koje? Trebamo li most nazvati po Domovini ili Europi?

Po branitelju ili pjevaču? Treba li ime biti u službi turizma, politike, estrade ili povijesti? Ako povijesti, koje, bliže ili dalje? Hrvatski Adam je nijem.

Teško je dati ime jer ime mora sadržavati sudbinu, a Hrvatska je više nema, barem ne vlastitu. Živi se samo tehnički. Adam je izgubio uporište i zato je ime prdnulo u čabar. •

Velika postignuća ljudskog rada želimo nazvati po nečemu što je važno za sve nas, kako bismo tehničkim podvizima dali simbolično značenje i kako bismo se oko njih ujedinili. Problem je kod nas dvostruki: ništa više ne gradimo i nemamo pojma oko čega bismo se ujedinili

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia