Večernji list - Hrvatska

Hummelsa počastimo gemištom, umalo smo izbacili Hajduk iz Kupa, a od smokava radimo i – kobasice

- Srđan Hebar

Utrke magaraca, sjajni pršuti, zlatni novčići, otočić do kojeg se može preplivati, pa i kava od – smokve, ali i svjetski nogometni prvak koji tu pije gemište na račun domaćih. Posedarje ima priču koju će ispričati onima koji se spuste s autoceste. Samo treba doći. Od Dalmatine – dvije ili tri minute vožnje, i eto nas na plaži. Mir, tišina, tek koji vrisak kupačice u crvenom badiću koja veselo skače u Novigradsk­o more. Ni parkirališ­te tu nije problem, a i na plaži vas čeka mjesto, kao i u kafiću. Za dvotjedni bijeg od gradske gužve ili samo kratku pauzu na putu prema jugu, Posedarje nudi – sve što treba.

Kazalište ponos mjesta

– Vidite onu crkvicu na malom otoku? Pomorac kojeg je tu prije šest stotina godina zateklo nevrijeme, strašna bura, zakleo se da će, ostane li živ, na otočiću izgraditi crkvu – pokazuju na plaži prema otočiću na kojem je Crkva Sv. Duha. I plaža se tako zove.

I ostao je živ?

– Tako je! Inače crkve ne bi bilo, zar ne? A pomorci su tu kod nas dolazili još u 3. stoljeću prije Krista, ronioci su otkrili drveno-kamenu luku tu pod morem ispred Posedarja! A gore na Budimu pronađen je i novac, jadranska Korkira! Najstariji je to novac pronađen na području Liburnije, a na kovanicama je bio profil kovrčavog mladića, boga Apolona! Mi sad u Zagrebu kujemo nove kovanice eura, a tu je kovanica bilo još otkad – hvale se domaći.

A gdje je novac danas?

– Odnijeli su ga u Zadar, valjda će nam ga vratiti – smiju se domaći.

Na plaži smo, ručnik do ručnika. A oko nas sve priče iz davnina. Ima i aktualnih, naravno.

Njemački reprezenta­tivac i osvajač titule Svjetskog prvaka Mats Hummels i supruga Catherine imaju raskošnu Villu Jasmin, tamo prema hotelu Lucia. Najam vile stoji i do tisuću eura na dan. Naravno, kada oni nisu tu.

– Mi domaći častimo ga gemištom ili pivom! Popije na naš račun, vrlo je simpatičan. Godinama oni dolaze, a nekad i on nama okrene

rundu – govore.

Nisu ni oni loši u sportu.

– Jednom je naš NK Hrvatski Vitez umalo izbacio Hajduka iz Kupa, a sjećamo se i da smo zamalo tukli slavnu Jugoplasti­ku s Tvrdićem i Šolmanom. Uvijek nam ti najveći umaknu za dlaku! Ali barem se lijepo feštalo.

Kad smo kod kafića, najbolja se kava pije u Tavoli tu uz more. A turisti ujutro idu na tržnicu, kod bake Zore.

– Evo dva pomidora za plažu – govori, pa pruža domaće rajčice iz vrta iznad crkve.

Kazalište Knezovi posedarski ponos je mjesta, dobri duh kraja Boris Ante Magaš vrijedno brine o predstavam­a, svakoga dana on marljivo piše scenarije, režira, osmišljava što će tko glumiti.

– Za mene nema stajanja – govori Boris Ante Magaš.

Idemo na magarce. Imaju tu, kao i u Tribunju, neslužbenu Veliku nagradu Posedarja. Favorit ove godine? Magarac Roki.

– Vidi, sad je 50 godina otkako smo održali prvu utrku magaraca! – priča Eugen Novaković, majstor od smokava pa nastavlja:

– Sjećam se i prve, i našeg magarca Bećara, ali taj nije nikad pobijedio. Svaka je kuća nekad imala magarca, a štos je bio da bi konkurenci­ja vodećem magarcu često bacila vodu prije cilja, magarac bi se uplašio, zakopao se, pa bi ga vlasnik morao dizati i nositi preko vode. Neki nose supruge preko praga, a kod nas su magarca nosili preko vode – govori Novaković.

Specijalit­et ovog kraja su smokvenjac­i. Smokvenjak­a je ovdje nekad bilo u svakoj kući. Kad bi si čestitali Božić, Novu godinu ili Uskrs – dar bi bio smokvenjak. A Novaković je tu autoritet.

Marmelada do Singapura

– Kavu, odnosno kavovinu od smokve nedavno sam pravio, pije se s mlijekom ili šlagom. Probala ju je i Višnja Pevec, svidjela joj se. Pa to ne radi nitko na Starom kontinentu! A moja je marmelada od smokve putovala sve do Singapura! Radim i kobasice od smokve, ni to nitko nema... – govori Novaković.

Sve u svemu, u Posedarju priča ima koliko želiš. Tko želi slušati. A tko se želi odmarati, tu dolje na plaži neće mu nitko smetati. Mjesta ima, a ima i smještaja... U pansionu Marin soba za dvoje za noć na utorak – 450 kuna. •

Neki nose supruge preko praga, a ovdje magarca preko vode – kako su nekad izgledale utrke, prepričava­ju domaći

 ?? ?? POMIDORI ZA PLAŽU Najbolja se kava pije u Tavoli uz more, a turisti ujutro idu na tržnicu, kod bake Zore. – Evo dva pomidora za plažu – govori, pa pruža domaće rajčice iz vrta iznad crkve
POMIDORI ZA PLAŽU Najbolja se kava pije u Tavoli uz more, a turisti ujutro idu na tržnicu, kod bake Zore. – Evo dva pomidora za plažu – govori, pa pruža domaće rajčice iz vrta iznad crkve
 ?? ??
 ?? ?? Pomorci su dolazili još u 3. stoljeću prije Krista, ronioci su otkrili drveno-kamenu luku pod morem ispred Posedarja, a na Budimu pronađen je i najstariji novac s područja Liburnije, jadranska Korkira
Pomorci su dolazili još u 3. stoljeću prije Krista, ronioci su otkrili drveno-kamenu luku pod morem ispred Posedarja, a na Budimu pronađen je i najstariji novac s područja Liburnije, jadranska Korkira
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia