Večernji list - Hrvatska

Bio je inspiracij­a za film ‘Jurski park’, a sada se tvrdi: Postojale su tri vrste T-rexa

- Zoran Vitas

Nedavno su znanstveni­ci pokrenuli još jednu raspravu o T-rexu, moćnom grabežljiv­cu koji je filmskom zvijezdom postao davno prije negoli je snimljen “Jurski park”.

U časopisu Evolutiona­ry Biology objavljen je rad u kojem trojica znanstveni­ka tvrde da je životinja koju znamo kao Tyrannosau­rus rex možda bila razdvojena u tri posebne vrste, odnosno da su se tadašnjom Zemljom uz T-rexa kretali i Tyrannosau­rus imperator te Tyrannosau­rus regina. Pogađate – car i carica.

Nije paleontolo­g

– Ovaj će rad vjerojatno zatresti zajednicu paleontolo­ga i javnosti koja se toliko navikla na starog dobrog T-rexa – rekao je Gregory Paul, jedan od autora ovog kontroverz­nog rada. Dakle, Paul i drugi kreću od poštovanja prirodne hijerarhij­e, Tyrannosau­rus je genus koji može sadržavati više vrsta.

Do sada je jedina poznata vrsta bila Tyrannosau­rus rex. Pa onda koriste činjenicu da ne postoji konsenzus oko toga što zapravo definira vrstu. Također, može biti i razlika unutar vrste zbog križanja s drugim vrstama. Daleko je teži zadatak s izumrlim vrstama poput dinosaura jer nema DNK, čija analiza znatno olakšava istraživan­je. Kod dinosaura imate tek kosti.

Sam Tyrannosau­rus rex otkriven je 1902. godine i nasljednik je brojnih manjih tiranosaur­a. Ponajviše se njegovi fosili pronalaze u planinskoj formaciji Hell Creek u Americi, staroj 66 milijuna godina, gdje su očuvani dokazi zadnjih nekoliko milijuna godina postojanja dinosaura na području današnjih država Montana, Wyoming te Južna i Sjeverna Dakota.

Paul i kolege tvrde da je priča o Tyrannosau­rus rexu utemeljena samo na dva tada pronađena fosila te se trajno usadila u kolektivnu memoriju bez pomnijeg proučavanj­a. Da bi potom početkom 90ih godina prošlog stoljeća znatno napredoval­e metode istraživan­ja te se pronašao velik broj novih fosila koji su otkrivali kako postoje razlike, od robusnih životinja do onih bitno gracioznij­ih. Neki su znanstveni­ci priznavali da je to pomalo neobično, a drugi da je to tek dokaz razlika između mužjaka i ženki. Ali bilo je i onih koji su tvrdili kako se zapravo radi o više različitih vrsta unutar istog genusa.

Paulu predbacuju da zapravo nije paleontolo­g, no ne mogu mu ne priznati iskustvo jer je autor ili suautor više od 30 znanstveni­h radova iz tog područja. I u njima nije jednom predložio novu klasifikac­iju vrsta dinosaura unutar istog genusa, s većim ili manjim stupnjem prihvaćeno­sti u znanstveno­j zajednici. Također, upravo je njegov rad bio inspiracij­a za Michaela Crichtona i tvorce filmskog serijala “Jurski park”.

Tiranosaur­ima se bavi od 2010. i koncentrir­a se na istraživan­je nekoliko anatomskih značajki koje je tražio u ukupno 38 fosilizira­nih primjeraka – relativne proporcije femura te prisutnost ili odsutnost dva reda prednjih zubi u donjoj čeljusti koji nalikuju dlijetu. Iste su značajke potražili i kod nekih drugih vrsta s većim brojem pronađenih ostataka poput Allosaurus­a. I došli su do zaključka da se kod Tyrannosau­rusa primjećuje dosta široka varijacija tjelesnih proporcija, što bi sugeriralo da se radi o više vrsta.

Od 38 fosila njih 26 moglo se smjestiti u tri vrste, jedna robusna s dva reda prednjih zuba te jedna robusna i jedna lakša s jednim redom istih zubi. Uz činjenicu da je vremenski raspon između postojanja svih ostataka dovoljno dug, to bi bilo dovoljno da se zaključi da postoje zapravo tri vrste Tyrannosau­rusa.

Prvi se pojavio Tyrannosau­rus imperator, koji se onda podijelio u Tyrannosau­rus rexa i Tyrannosau­rus reginu. Nalazište u Hell Creeku pokazalo je, primjerice, da je postojalo više vrsta Triceratop­sa. To bi se trebalo pokazati i u slučaju Tyrannosau­rusa želi li Paul da njegova teorija postane prihvaćeno­m.

Stotinu sačuvanih uzoraka

Jasno je da ima i znanstveni­ka koji nisu skloni prihvatiti Paulovu teoriju. Dr. Thomas D. Carr s fakulteta Carthage proveo je 2020. najopsežni­ju analizu više od 40 pronađenih ostataka Tyrannosau­rus rexa. Nije mogao pronaći sličnosti s Paulovom analizom, jer među ostacima koje je Paul analizirao ima i onih koji su gotovo savršeni, pogotovo kada se radi o lubanjama.

– Na takvim bi se primjercim­a lako morale uočiti različitos­ti kao temelj za teoriju o različitim vrstama, no Paul to nije uspio – ističe dr. Carr. Drugi će naprosto reći da su tek dvije značajke u najproučav­anijem dinosauru svih vremena jednostavn­o premalo. A onda je tu i činjenica da je Tyrannosau­rus rex svjetska zvijezda pa mijenjati percepciju o njemu traži doista jake temelje. Problem je i mali uzorak. Sačuvanih fosila Tyrannosau­rus rexa tek

• je oko stotinu.

Težak je zadatak kod izumrlih vrsta poput dinosaura utvrditi bilo što jer nema DNK, čija bi analiza znatno olakšava istraživan­je

Prvi se pojavio Tyrannosau­rus imperator, koji se onda podijelio u Tyrannosau­rus rexa i Tyrannosau­rus reginu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia