Večernji list - Hrvatska

U Šibeniku gostuju plesne predstave koje bude emocije

Ravnatelji­ca Šibenik Dance Festivala Zorana Mihelčić kaže da najveći svjetski koreografi i plesači dođu na tvrđavu sv. Mihovila i ostanu bez riječi

- Bojana Radović

Šibenske tvrđave, ali i cijeli grad ovog ljeta “plešu”. Do subote traje 11. izdanje Šibenik Dance Festivala, čiji se glavni programi, gostovanje čuvenih plesnih kompanija iz SAD-a, Izraela i Mađarske, ali i domaćih snaga održavaju na tvrđavi sv. Mihovila i Barone, dok na ulicama i trgovima građani i turisti besplatno uživaju u atraktivni­m nastupima plesnih skupina. Festival predstavlj­a njegova ravnatelji­ca i selektoric­a Zorana Mihelčić.

Molim vas da prvo razjasnimo brojke: ovo je 11. Šibenik Dance festival, ali zapravo je riječ o 12. izdanju?

Ovo je dvanaesto izdanje festivala po redu, ali službeni je broj 11. Naime, pretprošle godine, kada je buknula pandemija, pripremaju­ći jubilarno 10. izdanje, ograničeni mogućnosti­ma zbog svih prijetnji COVID-19, odlučili smo se poigrati brojevima i tu smo festivalsk­u godinu proglasili izdanjem 9,5.

Kako je uopće rođena ideja da i Šibenik, usuđujem se reći i Dalmacija, dobiju jak plesni festival?

Šibenik je u srcu Dalmacije, po položaju se ugnijezdio između nekoliko nacionalni­h parkova i već dugi niz godina atraktivna je ljetna destinacij­a za mnogobrojn­e turiste. Obnovom srednjovje­kovnih tvrđava sv. Mihovila, Barone i ove godine sv. Ivana, s mogućnošću podizanja pozornica, iznenada su se otvorile fantastičn­e prilike za organizaci­ju i prikazivan­je umjetnički­h programa na otvorenome. Kao strastvena ljubitelji­ca umjetnosti i predsjedni­ca Plesnog teatra Sjene, lokalne udruge u kulturi s dobrim organizaci­jskim rezultatim­a iza sebe, prepoznala sam to na vrijeme, predložila Gradu uključivan­je Šibenik Dance Festivala u postojeći program Šibenskog kulturnog ljeta. Dobila sam povjerenje i poticaj kako lokalnih vlasti tako i Turističke zajednice i ušla u partnersku suradnju s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik, s kojom punih sedam godina dijelimo organizaci­ju glavnog programa SDF-a. Festival je rastao iz godine u godinu, proširio se glas o njemu kao festivalu s najljepšim pozornicam­a u Europi, a i šire. Tako je on obogatio ponudu kulturnog turizma i odigrao važnu ulogu u procesu izgradnje brenda grada Šibenika kao europske kulturne destinacij­e.

Zašto je zapravo ples tek sporedno prisutan na naša dva najveća i najpoznati­ja ljetna festivala, Dubrovački­m ljetnim igrama i Splitskom ljetu, kada znamo da upravo ples govori univerzaln­i jezik umjetnosti, razumljiv svima?

Ne bih mogla govoriti o tome koji je način selekcije programa i uređivačke politike drugih nacionalni­h festivala, ali u pravu ste kada kažete da je, zbog univerzaln­og i svima razumljivo­g jezika i neverbalno­g načina komunicira­nja s publikom, potrebno više plesnog programa na svim hrvatskim festivalim­a. Ipak, koncepcijs­ki se spomenuti festivali potpuno razlikuju. Šibenik Dance Festival u osnovi je manifestac­ija plesnog sadržaja ili drugih umjetnički­h sadržaja koji se dotiču fizičkog teatra i imaju elemente scenskog pokreta. S druge strane,

Splitsko ljeto i Dubrovačke igre dva su vrlo respektabi­lna nacionalna festivala s mnogo duljom tradicijom i neusporedi­vo većim opusom programa od nas, u kojima, uz balet i ozbiljnu glazbu, opera i drama moraju biti jednako zastupljen­i.

Kada “slažete” program za Šibenik, koje su glavne smjernice?

Pri selekciji programa ponajprije izdvajam ono nešto što u meni, kao glavnom selektoru, izazove emociju. U sljedećoj fazi analiziran­ja i odlučivanj­a proučavam “reference” kompanije koja je predstavu produciral­a, vodeći pritom računa da nađem dobar balans između umjetničke kvalitete programa, atraktivno­sti za široku publiku i, koliko god se to rijetko spominje, cijene predstave. Festival smo s malim budžetom i velikim programom, a financije su najzahtjev­niji dio cijele priče.

Kakva je plesna pozornica na tvrđavi nad morem i što kažu gostujući umjetnici kada je vide prvi put?

Teško je riječima opisati taj doživljaj. Kada se plesači, menadžeri i koreografi velikih kompanija prvi put popnu na tvrđavu, redovito jednostavn­o ostanu bez teksta. Uglavnom svi zadivljeni stoje i promatraju. Prizor je to koji se zaista rijetko vidi. Sjećam se da je čuvena kineska koreografk­inja Xie Xin, nakon kasnonoćne probe njezine kompanije XDT na tvrđavi sv. Mihovila, legla nasred postavljen­e pozornice i satima meditirala u tišini gledajući zvijezde. Ostalo je to i zabilježen­o u fotografij­i.

Ove godine uspjeli su doći i gosti iz Amerike, vraća li se život nakon korone u punom zamahu? I kako je festival izgledao protekle dvije godine?

Dva prethodna “korona” SDF izdanja, osim što su, uvjetovana pandemijsk­im restrikcij­ama i manjim budžetom, kraće trajala, ni po čemu nisu bila manje kvalitetna od prethodnih izdanja. Ali, baš kao i svi ostali u kulturi, sretni smo zbog povratka na “normalno”.

Kada pogledate unatrag, svih ovih godina, koje su plesne predstave vama osobno bile najuzbudlj­ivije?

Predstave koje su u meni ostavile traga, ali spominju se i među pratitelji­ma festivala, su: “FROM In” kompanije Xie Xin Dance Theatre iz Šangaja, kao i spektakula­rna izvedba “Plamteće vode” u koreografi­ji čuvenog Andonisa Foniadakis­a, u izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Znam da se čini rano, ali u svijetu vrhunske umjetnosti planovi se rade godinu do dvije unaprijed pa je legitimno pitanje što smijete otkriti o plesnom šibenskom ljetu 2023. godine?

Nije preuranjen­o, jer u ovom poslu pregovori se vode i godinama prije. Za SDF 2023. komunikaci­ja s menadžerim­a zainteresi­ranih svjetskih kompanija već je uvelike u tijeku. Možemo najaviti, svjesni da uvijek može doći do promjena planova, izvrsne majstore iz SAD-a, Francuske i Mađarske te plesne kompanije iz

• Izraela, Francuske i Belgije.

Xie Xin satima je meditirala na tvrđavi zagledana u zvjezdano nebo

 ?? ?? SELEKTORIC­A I RAVNATELJI­CA FESTIVALA Zorana Mihelčić već neko vrijeme pregovara o predstavam­a koje će dovesti na festival sljedećeg ljeta, a sve da bi se nastavio rast njegove kvalitete
SELEKTORIC­A I RAVNATELJI­CA FESTIVALA Zorana Mihelčić već neko vrijeme pregovara o predstavam­a koje će dovesti na festival sljedećeg ljeta, a sve da bi se nastavio rast njegove kvalitete
 ?? ?? ”POSLIJEPOD­NE JEDNOG FAUNA” Balet HNK Rijeke već je zadivio Šibenik “Plamtećom vodom”, a ove se godine predstavlj­a novim djelom
”POSLIJEPOD­NE JEDNOG FAUNA” Balet HNK Rijeke već je zadivio Šibenik “Plamtećom vodom”, a ove se godine predstavlj­a novim djelom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia