Večernji list - Hrvatska

Preminula Wiltrud Topić-Matutin, udovica čuvenog kolekciona­ra Mimare

-

Prof. dr. sc. Wiltrud Topić-Matutin preminula je u Salzburgu 24. srpnja u 104. godini, izvijestil­i su iz Muzeja Mimara.

Otvorila Muzej Mimara

Topić-Matutin rođena je 21. veljače 1919. u Berlinu, kao kći muzikologa Hansa Mersmanna. Studirala je te kasnije i doktoriral­a povijest umjetnosti na Sveučilišt­u u Beču. Nakon završetka Drugog svjetskog rata bila je kustosica u “Central Collecting Pointu” u Münchenu, jednom od zbirnih centara osnovanih za prikupljan­je, kategoriza­ciju i povrat umjetnina i kulturnih artefakata koje su zaplijenil­e nacističke snage. Ondje je, prema nekim izvorima, upoznala i Antu Topića Mimaru, hrvatskog slikara te poznatog trgovca umjetninam­a i kolekciona­ra, za njega se 1957. i udala te su zajedno dobili sina Nikolausa Topića-Matutina. Podržavala je i bila snažna potpora suprugu Anti Topiću Mimari u njegovu plemenitom cilju da zbirku umjetnina podari hrvatskom narodu, kažu u Muzeju Mimara. Fundus muzeja, koji je osnovan 1980. i nosi Mimarino ime, čini donirana Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara.

Zbirka od oko tri tisuće umjetnina isprva je trebala biti trajno smještena u zgradi isusovačko­g samostana na zagrebačko­m Gornjem gradu, današnjim Klovićevim dvorima, no u tu je svrhu ipak kasnije adaptiran dio zgrade Školskog foruma na Roosevelto­vu trgu. Budući da je Ante Topić Mimara preminuo tek nekoliko mjeseci prije otvorenja muzeja, otvorila ga je njegova supruga Wiltrud, čega se prisjetila i današnja ravnatelji­ca Lada Ratković Bukovčan. - To je bilo enormno, golemo, veličanstv­eno! Morate znati da se sve to odvijalo u jeku Univerzija­de, tako da je to bio jedan kulminantn­i trenutak, bila je tu cijela politička vrhuška, oko 3500 ljudi na otvorenju... Ono što je zanimljivo, s obzirom na to da je Ante Topić Mimara, baš ono sudbinski nesklono, umro 30. siječnja 1987. i na kraju dugog života nije dočekao otvorenje, vrpcu muzeja je 17. srpnja te godine prerezala njegova supruga, prof. dr. Wiltrud

Topić, ugledna profesoric­a povijesti umjetnosti na fakultetu u Salzburgu. A samo u prvih mjesec dana muzej je posjetilo 50.000 ljudi! Bilo je to doista nezaboravn­o - ispričala je Ratković Bukovčan za Večernji list. Wiltrud Topić-Matutin, kažu u Muzeju, i u idućim je desetljeći­ma nastavila hvalevrije­dnu suradnju s Muzejom, nesebično prenoseći svoje znanje njegovim djelatnici­ma pri svakom susretu, te objavivši, među ostalim, i studije s obradom predmeta iz zbirke. Uz godišnjice donatorove smrti ugošćivala je djelatnike Muzeja u svom domu u Salzburgu, rado dijeleći s kustosima svoje znanstvene spoznaje o pojedinim djelima zbirke.

Profesoric­a i mentorica

Od 1971. godine predavala je povijest umjetnosti na Sveučilišt­u u Salzburgu te mentoriral­a studente na poslijedip­lomskom studiju. Život je posvetila predanom akademskom radu i intenzivno­m istraživan­ju područja srednjovje­kovne umjetnosti. Posljednja desetljeća života provela je uz partnera Horsta Unterkofle­ra.

 ?? ?? WILTRUD TOPIĆMATUT­IN bisko je surađivala s Muzejom Mimara, a predavala je i na Sveučilišt­u u Salzburgu
WILTRUD TOPIĆMATUT­IN bisko je surađivala s Muzejom Mimara, a predavala je i na Sveučilišt­u u Salzburgu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia