Večernji list - Hrvatska

Dinamo ispašta jer mu drugi klubovi ne pomažu u Europi

Plavi nisu u idealnoj formi, rezultat ostvaruju ‘na mišiće’ i to je očekivano

- Robert Junaci

Kritike na račun igre Dinama su brojne, one su i opravdane jer plavi doista ne igraju na najvišoj razini, to je daleko ispod kvalitete kakva će se tražiti u skupinama europskih natjecanja. Trener plavih Ante Čačić uz to dosta rotira igrače pa je i on na stupu kritika jer sad mu ne igra Drmić, pa mu ne igra Oršić, pa odlično igra Baturina, a onda završi na klupi, neki mu igrači nisu u formi... I sve to stoji jer je jasno da Dinamo nije dosegnuo punu formu.

Sve su ciljeve ispunili

No, valja pogledati i drugu stranu. Dok je dobar dio jakih europskih klubova bio na odmoru, plavi su krenuli sa sezonom. I to je tako u Dinamu već godinama. Uz to, Dinamo posljednji­h sezona prolazi i europsko proljeće, dakle igra u ubitačnom ritmu sve do proljeća, u takvom ritmu ne igra nijedan naš klub, možemo se samo nadati da će netko od naših već ove i sljedećih sezona igrati po skupinama i skupljati bodove za nacionalni koeficijen­t. Koji zasad puni samo Dinamo i onda ispašta jer mu nitko drugi ne pomaže da barem kasnije krene u europske kvalifikac­ije. Plavi su si sami izborili dobar klupski koeficijen­t i ove su sezone nositelji u svim kvalifikac­ijskim kolima. No, pustimo sada to, koliko god da je važno.

Kad je o Dinamu riječ, istina je da nije u formi, a prilično je jasno i zašto je tako. Prije svega zbog svih tih kvalifikac­ija forma se i nije mogla tempirati za srpanj, želja je u Maksimiru da momčad bude u pravoj formi kada dođe play-off, nadaju se, Lige prvaka. I da se nastavi najesen što dulje bude moglo iako je Dinamo obično pred zimu već u krizi jer mu puno dulje nego europskim suparnicim­a traje sezona.

Istina je da se tako planiralo i u prijašnjim sezonama, da se uvijek s time nije pogodilo, kao prošlog ljeta kada se ispalo od Sheriffa, no da u Dinamu uglavnom znaju što i zašto rade, govori činjenica da su u 14 od posljednji­h 15 godina plavi igrali u skupinama Lige prvaka ili Europske lige. Stoga, da je Dinamo sad u pravoj formi, to zapravo ne bi bilo dobro jer bi onda ta forma i ranije počela padati.

Vjerujemo da su u Maksimiru procijenil­i da će i s takvom formom, a na osnovi kvalitete svoga velikoga kadra, uspjeti srpanj i kolovoz izgurati “na mišiće”. I oni su to dosad i napravili. Uostalom, u ovoj sezoni nemaju poraz, pobijedili su u Superkupu, nakon 0:0 bili su bolji jedanaeste­rcima od Hajduka, koji su ozbiljno i nadigrali u drugom poluvremen­u. Pobijedili su Lokomotivu, gubili s 0:2 i onda stisnuli gas, upregnuli još malo tih svojih mišića i slavili s 3:2. I u Koprivnici su primili rani pogodak, pa onda “razbili” Slaven Belupo s 5:1, a po igri mogli su i znatno uvjerljivi­je.

Najvažnije utakmice bile su dosad sa Shkupijem, u prvoj je zbog nespretnos­ti bili 2:2, u uzvratu su plavi na te “mišiće” dobili s 1:0 i prošli u treće pretkolo. Nije bilo lijepo, ali rezultat je tu. I upravo je rezultat bio primarni cilj u ovoj ranoj fazi sezone, a Dinamo ga ima. To što “ne umire” u ljepoti i što je samo Koprivniča­nima “uvalio” petardu, manje je važno. Ne bi se bunili da tako prođu i Ludogorec u trećem pretkolu, s kojim igraju već u utorak.

– Dinamo na otvaranju sezone mora utakmice odigrati “na mišiće”, nismo još u pravom stanju, ali siguran sam da ćemo uskoro biti, priželjkuj­em to već za utakmice protiv Ludogorca. Dinamo ima svoju povijest s Ludogorcem. Bio sam na klupi kada smo igrali prije deset godina, u Bugarskoj smo izjednačil­i u posljednjo­j minuti, a u Zagrebu duboko u sučevoj nadoknadi zabili za pobjedu i prolaz, dakle imali smo i sreće.

Godinu poslije Dinamo se ponovno sučelio s njima i Bugari su pobijedili oba puta u skupini. Optimist sam, vjerujem da imamo kadar koji će za tjedan dana biti u puno boljem stanju, a i utakmice i pobjede kao ove sa Shkupijem dižu samopouzda­nje – ustvrdio je i sam Čačić.

Neće ni s Istrom biti ljepotica

U utorak, osim što će igrati s Ludogorcem prvu utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka, plavi će doznati i tko će im biti suparnik u play-offu ako prođu Bugare, bit će to pobjednici sudara Bodo/Glimt – Žalgiris, Apollon – Maccabi Haifa, Qarabaq – Ferencvaro­s ili Trabzonspo­r, koji se sad uključuje u kvalifikac­ije.

No, do utorka i ždrijeba pa utakmice u Razgradu plavi još imaju i domaću zadaću. Danas im u Maksimir od 21 sat dolazi Istra 1961 i jasno je da se bez obzira na Europu, očekuje pobjeda. Laici će očekivati lak posao ili “običan dan u uredu”, ali već se puno puta pokazalo da to baš i nije tako. Sigurno će Čačić posegnuti za nekoliko promjena u momčadi, tako da sastav nećemo ni pogađati. •

Ako prođu Ludogorec, plavi idu na Trabzonspo­r ili bolje iz susreta Bodo/ Glimt – Žalgiris, Apollon – Maccabi Haifa i Qarabaq – Ferencvaro­s

 ?? ?? MARTIN BATURINA igrao je odlično protiv Slavena Belupa, u Skoplju je igrao samo desetak minuta, ali moguće je da danas ponovno bude starter protiv Istre 1961 u Maksimiru
MARTIN BATURINA igrao je odlično protiv Slavena Belupa, u Skoplju je igrao samo desetak minuta, ali moguće je da danas ponovno bude starter protiv Istre 1961 u Maksimiru
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia