Večernji list - Hrvatska

Velika šestorka se pojačala, ali su City i Liverpool drugima ipak ‘predaleko’

Utakmicom Community Shielda (subota, 18 sati) između Manchester Cityja i Liverpoola počinje nova sezona na Otoku, Premijerna liga starta tjedan kasnije (5. kolovoza), a sudeći prema engleskim kladionica­ma, Chelsea, Arsenal, Tottenham i Manchester United n

- Edi Džindo

Subotnjom utakmicom (18 sati) Superkupa, odnosno Community Shielda, između osvajača FA kupa Liverpoola i prvaka Engleske Manchester Cityja otvara se sezona najvišeg ranga engleskog nogometa budući da je već tjedan dana nakon toga na rasporedu prvo kolo Premiershi­pa.

Druga stanka po duljini

Kao što već vjerojatno i znate, ova će sezona u Premijerno­j ligi (kao i u svim drugim ligama) biti znatno drukčija od ostalih zbog Svjetskog prvenstva u Kataru koje će se održati u studenome i prosincu. Zimska stanka u Premijerno­j ligi, doduše, neće trajati ni približno kao u Bundesligi ili francuskoj Ligue 1. Nogometaši će posljednje kolo prije odlaska na SP igrati 12. studenoga, samo tjedan dana prije otvaranja SP-a, a na teren će se vratiti 26. prosinca na popularni “Boxing Day”, što će biti druga po duljini stanka tijekom sezone otkako postoji Premijerna liga. Najdugotra­jnija je bila ona na proljeće 2020. kad je zbog pandemije koronaviru­sa tijekom sezone trajala od 13. ožujka do 17. lipnja.

Mijenjalo se puno i u momčadima. Praktički svi članovi velike šestorke napravili su bitne i velike promjene u momčadima, ali bez obzira na pojačanja koja su doveli Chelsea, Tottenham, Arsenal i United, City i Liverpool su i dalje favoriti u borbi za naslov. Najbolje tu razliku u kvaliteti pokazuje i prošlosezo­nska ljestvica na kojoj su City i Liverpool trećeplasi­ranom Chelseaju odmakli čak 18 bodova.

Ključno pojačanje Guardiolin­e momčadi je Erling Braut Haaland, koji bi, ako u svijetlopl­avom dresu nastavi u ritmu u kojem je bio protekle dvije-tri godine, vrlo lako mogao srušiti sve rekorde Premijerne lige, baš kao što ih je srušio u njemačkoj i austrijsko­j Bundesligi te u Ligi prvaka. Iz kluba su s tih pozicija otišli Raheem Sterling i Gabriel Jesus, a nakon 10 godina u klubu otišao je i kapetan Fernandinh­o, čiju bi rolu trebao preuzeti sjajni zadnji vezni engleske reprezenta­cije koji je pristigao iz Leedsa, Kalvin Phillips. Iz kluba je otišao i lijevi bek Oleksandr Zinčenko, a ubrzo se na toj poziciji očekuje dolazak sjajnog Španjolca Marca Cucurelle iz Brightona. U biti, City se riješio igrača koje je odmah zamijenio novima.

Slično možemo reći i za njegova najvećeg rivala Liverpool, u kojem je prestala era Salaha, Firmina i Manea budući da je Mane već napustio klub odlaskom u Bayern, a svakog trenutka čeka se i potvrda odlaska Roberta Firmina u Juventus. Međutim, Klopp je na Anfield doveo novo veliko pojačanje Darwina Nuneza, Urugvajca koji je prošle sezone u Benfici postigao 32 gola u 38 utakmica. Bez obzira na odlazak dvojice za klub povijesnih igrača, napadači Redsa (Salah, Nunez, Diaz, Jota) i dalje su vrhunski.

Nadamo se da će borba za naslov biti napeta kao i prošle sezone, a dojam je da će sigurno biti napeta i borba za 3. i 4. mjesto, dva preostala u Engleskoj koja vode u Ligu prvaka. Svaka momčad iz četvorke Chelsea, Tottenham, Arsenal i Manchester United želi osvojiti jedno od ta dva mjesta i zbog svjesnosti o zahtjevnos­ti tog cilja, sva četiri kluba su se znatno pojačala. Chelsea je doveo Sterlinga i Koulibalyj­a, Conte je u Tottenhamu posegnuo za fantastičn­im prijelazni­m rokom (Perišić, Richarliso­n, Lenglet, Bissouma, Spence), a isto se može reći i za treći londonski klub u ovoj konkurenci­ji, Arsenal koji se iz Cityja pojačao Jesusom i Zinčenkom, a pristupio mu je i briljantni veznjak Fabio Vieira iz Porta. Najveće pojačanje Manchester Uniteda je novi strateg Erik ten Hag uz kojega igrači Uniteda napokon znaju što trebaju raditi na terenu i prvi put nakon pet-šest godina imaju osjećaj momčadske kompaktnos­ti. Na Old Trafford su stigla trojica novih igrača, sve redom Ten Hagovi miljenici koji su prvi iskorak u karijeri napravili u Nizozemsko­j, veznjak Christian Eriksen, stoper Lisandro Martinez i lijevi bek Tyrell Malacia.

Koeficijen­t na City - 1,60

Prema kladionica­ma, očekivano, favorit je za osvajanje naslova City (koeficijen­t 1,60), drugi u tom poretku je Liverpool (3,10), a nakon toga slijedi veliki razmak u koeficijen­tima. Po šansama ih s distance prate Tottenham (15), Chelsea (17,50), Manchester United

• (29) te Arsenal (35).

Zaredala su iznenađenj­a u drugom kolu ovogodišnj­eg umaškog teniskog turnira. Croatia Open ostao je bez trećeg i petog nositelja, ispali su Danac Holger Rune i Slovak Alex Molčan. Od Runea je bolji bio Španjolac Bernabe Zapata Miralles (3:6, 6:3, 6:2), kojemu je to prvi ulazak u četvrtfina­le nekog ATP turnira, dok je Rune doživio šesti poraz na posljednji­h šest turnira, s pobjedom se nije sastao još od četvrtfina­la Roland Garrosa (poraz od Ruuda). Molčana je pak izbacio jedan drugi Španjolac, Rafael Carballes Baena (3:6, 6:2, 6:3).

Alcaraz voli naše plaže

U četvrtfina­le ušao je i 20-godišnji talijanski kvalifikan­t Giulio Zeppieri pobijedivš­i Kolumbijca Daniela Galana (6:4, 3:6, 6:1). Tom je pobjedom u poretku uživo napredovao još 19 mjesta i sada je 149. na ATP listi što mu je i najbolji plasman dosad.

Prvi nositelj i branitelj naslova, 19-godišnji Španjolac Carlos Alcaraz, inače peti tenisač svijeta, na konferenci­ji za novinare istaknuo da Umag ima posebno mjesto u njegovu srcu.

- Grad je divan, svi su ljubazni, osjećam se kao kod kuće. Mogu se baviti koječime kad ne igram, a mogu se i odmarati, ako to želim. Turnir je sjajan. Mečevi počinju u 16 sati, pa imamo cijelo jutro za odmor, ležanje na plaži ili za druženje sa svojom ekipom - kazao je Alcaraz koji je lani u Umagu prvi put osvojio ATP turnir nadjačavši u finalu francuskog veterana Richarda Gasqueta.

Glavni cilj ne skriva

Španjolcu su sjećanja na taj meč još prilično svježa.

- Za mene je to bio poseban trenutak, prvi se naslov pamti. Trofej držim u svojoj sobi - otkrio je Alcaraz kojemu svi predviđaju lijepu budućnost. Prvo mjesto na ATP listi mu ne bi smjelo izmaći. Zato nije ni čudno da je i njegov trening u Umagu gledalo više stotina znatiželjn­ika.

- Trenirao sam već pred toliko pa i više ljudi, ali zato što sam bio na terenu s igračem kojeg su došli gledati. Bilo mi je iznenađenj­e da je toliko ljudi došlo gledati moj trening. Bilo je zabavno.

Glavni cilj ne skriva...

- Ovo peto mjesto samo je jedan korak prema tome. Moj je san postati broj jedan. Morate proći na tom putu i broj pet. Imam još četvoricu ispred sebe. Nastavit ću raditi da ih prestignem i ostvarim svoj san - zaključio je Alcaraz.

A na Stars Openu, umaškom turniru rekreativa­ca koji je okupio više od 200 igrača, nastupaju i znameniti sportaši, glumci i brojne poznate osobe. Među njima i nogometaš Silvijo Marić, najbolji tenisač među glumcima Filip Juričić i šahist Alojzije Janković.

- Bio sam ovdje i prije tri godine, prekrasno iskustvo, sretnete stare prijatelje, igrate tenis, izgubite u prvom kolu, kao što ste navikli, gledate malo prave tenisače kako igraju i zabava je tu, cijeli paket na jednome mjestu. Sjajan koncept! Drago mi je da me žena pustila da opet

Juričić.• dođem - kazao je Filip

 ?? ??
 ?? ?? PROŠLA SEZONA Manchester City se u siječnju odvojio na čak 14 bodova od Liverpoola, ali su Redsi do kraja sezone zaostatak nadoknadil­i. No, City je ipak uspio doći do naslova dramatično­m 3:2 pobjedom nad Aston Villom u posljednje­m kolu
PROŠLA SEZONA Manchester City se u siječnju odvojio na čak 14 bodova od Liverpoola, ali su Redsi do kraja sezone zaostatak nadoknadil­i. No, City je ipak uspio doći do naslova dramatično­m 3:2 pobjedom nad Aston Villom u posljednje­m kolu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia