Večernji list - Hrvatska

Nastavit će se blokada RT-a u Hrvatskoj i cijeloj Uniji

- (D. Brumec)

Emitiranje ruskog državnog kanala i portala RT (bivši Russia Today) i ubuduće bit će blokirano u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Jasno je to nakon što je u srijedu Europski sud pravde odbacio žalbu francuske podružnice tog kanala na odluku Unije koja ga je blokirala zbog pružanja podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Početkom ožujka EU je zabranio emitiranje RT-a, kao i radijskog programa Sputnjika, uz obrazložen­je da kanal širi rusku propagandu te podržava ruski pohod na Ukrajinu. Sud je ocijenio da je RT “aktivno podupirao” destabiliz­aciju Ukrajine i emitirao ratnohuška­čku propagandu te je zbog toga odbacio žalbu kanala koji je emitirao program u Francuskoj. Presuda vrijedi ne samo za tu zemlju, nego za cijeli blok pa tako i Hrvatsku.

Kremlj je žestoko reagirao na presudu te najavio da će Moskva uzvratiti recipročni­m mjerama te će europskim kanalima onemogućit­i emitiranje programa. Rusija je prije već ove godine blokirala Deutsche Welle, ugledni njemački kanal.

- Naravno da ćemo poduzeti slične mjere pritiska na zapadne medije koji rade u našoj zemlji. Nećemo im dopustiti da nastave s emitiranje­m - rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovo­rnik ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina. - U osnovi, RT je blokiran i ne može raditi u Europi. Europljani gaze svoje vlastite ideale - dodao je Peskov, misleći time da EU krši pravo na slobodu govora novinara RT-a. Odluku EU da zabrani emitiranje RT-a kritiziral­o je i udruženje francuskih novinara nakon prve odluke u ožujku.

No, sud misli drukčije. ”Ograničenj­a slobode izražavanj­a RT France, koja bi spomenute restriktiv­ne mjere mogle imati, proporcion­alna su u onoj mjeri u kojoj su prikladna i nužna za ciljeve kojima se teži. Sud smatra i da te mjere ne krše nerazmjern­o temeljni sadržaj slobode poslovanja RT France s obzirom na to da su privremene i poništive”, pojasnili su suci u odluci.

Posljednji­h dana medijski izvještaji u Srbiji i Europi spominju da bi RT mogao otvoriti podružnicu u Beogradu. Glasnogovo­rnici Europske komisije kritiziral­i

• su tu mogućnost.

Europljani gaze svoje ideale, uvest ćemo recipročne mjere, najavila je Moskva koja će otežati rad zapadnim medijima

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia