Večernji list - Hrvatska

Mesićeva “građanska BiH” trpi bolne udarce

- Marinko Jurasić

Prije ni šest mjeseci promoviran je politički recept za “bosanskohe­rcegovačku kuhinju” pod nazivom “Apel za spas BiH”, a čiji je jedini autor ostao Stjepan Mesić, dok su još dvojica bivših članova Predsjedni­štva SFRJ, Bogić Bogićević i Vasil Tupurkovsk­i, zbog zdravlja ipak odustali. Nacional je sažeo Mesićevu ideju: “Koncept konstituti­vnih naroda treba napustiti, a jedino rješenje za BiH je građanska država.” Na društvenim mrežama tada su Mesića pitali što tako nije spasio Jugoslavij­u, ali ovih je dana “građanska BiH” pretrpjela bolne udarce. Ne samo zato što je visoki predstavni­k u BiH Christian Schmidt, osuđujući ratno huškanje, navodno lupio šakom o stol govoreći: “Daytonski sporazum je temelj za ovu zemlju i on je donio mir”; nema prvorazred­nih i drugorazre­dnih građana, “ova zemlja se sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi...” Mnogi su komentiral­i Schmidtovo ultimativn­o traženje političkog dogovora praćenog opozvanom prijetnjom nakon “ratnog” skupa u Sarajevu kako bi se uvođenjem 3-postotnog cenzusa konačno mogla spriječiti izborna nakarada u liku Željka Komšića na štetu predstavlj­anja Hrvata u Domu naroda Federacije BiH. Mesić udarce neizravno trpi i od zagovornik­a građanske BiH i s političke ljevice.

Povjesniča­r Dragan Markovina za Klix.ba kaže: “Poznajem u Mostaru Hrvate koji su bili na lijevoj strani, a sada ih je ovo potpuno otuđilo, distancira­lo od Sarajeva i građanskih stranaka.” Njegov je stav da BiH treba biti građanska, ali: “Problem je kada u tom kontekstu pravite političku platformu, protest, ideju s nacionalni­m strankama. Onda to ljudima, koji su na primjer iz Širokog Brijega ili Banje Luke, zaista ne zvuči uvjerljivo...”

I sociolog Dragan Bagić za Večernji list piše da ponašanje zagovornik­a građanske BiH, “pogotovo prema Hrvatima, sada već ima ozbiljne elemente prisile i nalikuje na ‘prekrštava­nje’ iz ‘političkih Hrvata’ u ‘građane BiH’”. Pri tomu ističe: “Iako sam i sam među onima koji bi rado vidjeli ‘građansku Bosnu i Hercegovin­u’ umjesto države u kojoj se sva pitanja gledaju kroz etničke naočale, jasno je da se takvo stanje ne može nametnuti...”

Kolumnist portala Novosti Ivica Đikić piše o paradoksu s Komšićem kao “konstituti­vnim Hrvatom” kojeg ne zanimaju hrvatski birači “i svoju politiku zasniva na ukidanju koncepta konstituti­vnosti tri naroda” te poziva na prosvjede jer Hrvati iz županija u kojima ih je manje od 3 posto ukupnog broja Hrvata neće imati predstavni­ke u federalnom Domu naroda, “jer on smatra da je dobro da i ti hrvatski delegati budu izabrani glasovima Bošnjaka”. Đikić na to ističe: “I gotovo nikog među bošnjačkim političari­ma i intelektua­lcima, u medijima i među javnim ličnostima, da razobliči tu lažnu borbu za BiH, a ustvari borbu za funkciju, za nastavak destruktiv­nog političkog parazitira­nja, za produžetak prodaje opasnih iluzija bez ijednog konkretnog pozitivnog pomaka za bilo kojeg bosanskohe­rcegovačko­g građanina, izuzev Komšićevog kruga.”Bivši predsjedni­k Ivo Josipović za N1 je rekao: “Mislim da ove priče o građanskoj državi nisu realne. Tamo su sve vodeće politike utemeljene na etnicitetu i vjeri. Građanska država koja je ideal Zapada bit će realna onog trenutka kad se promijeni društvo. Društvo naprosto ne živi zakonitost­i građanske države”, kazao je Josipović. •

Političkom receptu pod nazivom “Apel za spas BiH”, promoviran­om prije šest mjeseci, Stjepan Mesić ostao je jedini autor

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia