Večernji list - Hrvatska

Još 1457 zaraženih i 11 umrlih, veći udio pozitivnih

-

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen­o 1467 novih slučajeva zaraze koronaviru­som te je trenutačno aktivno 10.516 slučajeva, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju je 671 pacijent, od kojih je na respirator­u 25. U samoizolac­iji je 6108 osoba.

Do danas je ukupno zabilježen­o 1.184.303 zaraženih, od kojih je 16.288 umrlo. Ukupno se oporavilo 1.157.499 zaraženih, od toga 2009 u posljednja 24 sata.

Hrvatska je na udaru novog vala visokozara­znih podvarijan­ti koronaviru­sa koje su povećale udio pozitivnih među testiranim­a na čak 30 posto, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Na našim prostorima sada cirkuliraj­u podvarijan­te omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5. Najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave, rekli su u HZJZ-u. Novi val zaraze u Hrvatskoj je počeo krajem lipnja od kada se bilježi povećani udio pozitivnih u ukupno testiranim­a. Najviše novozaraže­nih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinsk­a i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljn­ija situacija u Virovitičk­o-podravskoj županiji koja ima samo troje novozaraže­nih. Unatoč porastu broja hospitaliz­iranih i umrlih, to nije povećalo interes za cijepljenj­e pa se dnevno cijepi samo 300 do 400 osoba, a prvom dozom manje od 50.

Iako su neke europske države već prošle vrhunac novog vala zaraze, u Hrvatskoj je on još uvijek u uzlaznoj fazi, a vrhunac se očekuje u kolovozu.

Iako se u javnosti u zadnje vrijeme razvila polemika o tome koliko zaštitne maske uopće štite od novih varijanti virusa, u HZJZ-u ističu da su one i dalje temelj prevencije širenja kapljičnih infekcija. •

 ?? ?? MNOGI TURISTI, poput ovih u Šibeniku, koriste zaštitne maske
MNOGI TURISTI, poput ovih u Šibeniku, koriste zaštitne maske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia