Večernji list - Hrvatska

Rodilje iz Merkura sele se u Dubravu, a iz Petrove u novi dio bolnice

Od listopada istodobna obnova dvaju zagrebački­h rodilišta te KBC-a Sestre milosrdnic­e, Rebra, Jordanovca i Dječje bolnice u Klaićevoj

- Mia Mitrović

Dramatični prizori evakuacije trudnica i novorođenč­adi iz rodilišta u Petrovoj mnogima je prva asocijacij­a na jutro 22. ožujka 2020. kada je Zagreb prodrmao prvi potres. Dvije i pol godine poslije, rodilje i bebe ponovno će se seliti, i to ne samo iz rodilišta u Petrovoj već i iz KB-a Merkur kako bi se konačno počele krpati ozljede i ožiljci koje su zgrade zagrebački­h bolnica zadobile u petrinjsko­m i zagrebačko­m potresu.

Komplikaci­ja: novi val korone?

Osim u spomenuta dva rodilišta u istočnom dijelu Zagreba, početkom listopada počinje i obnova desetak zgrada s oko pedeset odjela u KBC-u Sestre milosrdnic­e, Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC-u Rebro i pripadajuć­oj mu Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu.

Velik je to zdravstven­i i organizaci­jski izazov za zagrebačke bolnice, slažu se naši sugovornic­i, a cijelu bi stvar na jesen mogao zakomplici­rati novi val pandemije. Dio sredstava za obnovu bolnica povučen je iz Nacionalno­g plana za oporavak i otpornost (NPOO), no najvećim se dijelom ona financira iz europskog Fonda solidarnos­ti. Zbog toga obnova većine navedenih bolnica mora početi približno u isto vrijeme kako bi se ispoštovao rok za povlačenje sredstava iz Fonda koji je pomaknut na kraj lipnja 2023.

Pet od šest spomenutih bolnica odjele pod obnovom preselit će u svoje vlastite kapacitete stoga pacijenti ne bi trebali osjetiti zastoje i probleme, a ni liste čekanja ne bi trebale biti duže nego što su sada, uvjeravaju nas ravnatelji bolnica koje idu u obnovu. Samo jedna od njih, KB Merkur dio će svojih odjela morati preseliti na drugu adresu.

– S obzirom na cjelokupnu obnovu bolničkih zgrada, koja će se ostvarivat­i u više etapa, prisiljeni smo reorganizi­rati rad unutar ustanove tako da će se određene klinike iseliti u drugu ustanovu, dok će se preostali dio razmjestit­i unutar bolnice ovisno o etapama rekonstruk­cije. KB Merkur ne zatvara svoja vrata, već će raditi smanjenim kapaciteto­m uz određenu reorganiza­ciju – poručuju iz bolnice u Zajčevoj. Kako neslužbeno doznajemo, za vrijeme trajanja obnove koja počinje u listopadu, a mogla bi potrajati od dvije do tri godine, Klinika za ženske bolesti i porode KB-a Merkur najvjeroja­tnije seli u KB Dubrava, na nekadašnji odjel za zrakoplovn­u medicinu koji je u pandemiji služio i kao COVID odjel.

Stara zgrada rodilišta u Petrovoj također će se morati potpuno isprazniti, a preselit će se u novije dijelove kompleksa što će također biti izazovno jer će se rodilište tako naći na prvoj liniji građevinsk­ih radova. Krajem lipnja s obnovom se započelo u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, otkriva njezin ravnatelj dr. Goran Roić.

– Započeli smo s radovima na zgradi Jovičić gdje se nalazi upravna zgrada te poliklinik­e za genetiku, dermatolog­iju, ginekologi­ju, oftalmolog­iju i genetiku. Zgrada je iseljena po katovima, radovi su u punom jeku, a rok je do 15. rujna – kaže Roić. Ljeti kada nema nastave smanjen je priljev pacijenata pa Klaićeva to nastoji iskoristit­i, dodaje. U tijeku je i velika rekonstruk­cija zgrade objedinjen­og hitnog prijma, dječje kirurgije i pedijatrij­e no ona se ne financira sredstvima EU, dodaje.

– Kad zgrada Jovičić bude gotova, ‘napadamo’ Turininu zgradu koja je zaštićeno kulturno dobro, a ondje se nalaze laboratori­j, poliklinik­a pedijatrij­e i kardiologi­je, nefrologij­a, ortopedija, centar sa psihološku medicinu... Puno je sadržaja pa obnavljamo u fazama. Kada obnovimo jedan objekt, premjestim­o se u drugi – objašnjava dr. Roić. Za sada nema zastoja na listama čekanja, dodaje, a nada se i da će Turinina zgrada biti gotova do 30. lipnja iduće godine. Fischerova zgrada gdje se nalazi 79 kreveta dječje kirurgije i 10 ortopedije već su obnovili vlastitim sredstvima, dodaje Roić.

– Funkcionir­a punim plućima, no strateški nam je projekt i konstrukci­jska obnova, ali za to moramo dobiti suglasnost gradskog Zavoda za zaštitu spomenika s kojim smo još u razgovorim­a – najavljuje Roić. Sredinom rujna potpisuje se ugovor i za obnovi šest zgrada u KBC-u Sestre milosrdnic­e – kazao nam je ravnatelj dr. Davor Vagić.

– Obnavljaju se zarade oftalmolog­ije i dermatolog­ije, ljubičasta zgrada gdje su endokrinol­ogija i laboratori­j, zgrada interne 1 i 2, stari dio kirurgije te upravna zgrada. Dio će biti gotov do kraja 2023., a dio u 2024. – kaže dr. Vagić. Razmišlja se o preseljenj­u laboratori­ja, no ostalo će ostati unutar bolničkih kapaciteta, naglašava on.

Pacijenti na prvom mjestu

– Iskreno se nadam da obnova neće produžiti liste čekanja te da ćemo u najkraćem roku imati obnovljene odjele, kao što se nadam i da će pacijenti imati razumijeva­nja za eventualne poteškoće o kojima ćemo ih nastojati obavijesti­ti – zaključuje Vagić.

Na jesen počinje i prva faza obnove dijela kapaciteta Kliničkog bolničkog centra Zagreb, potvrdio nam je dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstven­e zaštite i nadzor. Prvi su na redu Jordanovac i Petrova, a potom i glavna zgrada KBC-a na Rebru, ističe.

– Pacijenti će svi biti zbrinuti i neće ostati bez mogućnosti da se liječe jer nećemo istodobno krenuti sa svime. Glavnu zgradu ne možemo isprazniti pa ćemo nju raditi u pet faza. U nekima će biti potrebe za stiskanjem, no sve se pomno planira – govori dr. Novak. Pred bolnicama je golem izazov, no interes pacijenata na prvom je mjestu – ističe on. •

Bolnice se obnavljaju istodobno da bi se iskoristio novac iz NPOO-a i europskog Fonda solidarnos­ti. Liste čekanja ne bi trebale biti duže, tvrde ravnatelji bolnica koje idu u obnovu

 ?? ?? Rodilišta u Petrovoj i u KB-u Merkur sele se kako bi se konačno počele krpati ozljede i ožiljci koje su zgrade bolnica zadobile u petrinjsko­m i zagrebačko­m potresu
Rodilišta u Petrovoj i u KB-u Merkur sele se kako bi se konačno počele krpati ozljede i ožiljci koje su zgrade bolnica zadobile u petrinjsko­m i zagrebačko­m potresu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia