Večernji list - Hrvatska

Katolička crkva ratnu je siročad u logorima

- Darko Pavičić

Između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavn­e crkve otvorio se novi problem. I on ponovno potječe iz prošlosti. A riječ je o proizvodu komunistič­ke propagandn­e mašinerije protiv Katoličke crkve poslije Drugog svjetskog rata, koji je sada kao narativ uzela Srpska pravoslavn­a crkva. Upozorili su na to biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine kada su ovoga tjedna napisali otvoreno pismo patrijarhu SPC-a Porfiriju “o neistinama glede djece u ratnim prihvatili­štima u Jastrebars­kom i Sisku”. Što se točno dogodilo?

Na što se poziva SPC

SPC je, naime, na zasjedanju Svetog arhijerejs­kog sabora 23. svibnja odlučio pribrojiti svojim svecima i “svetu djecu mučenike jastrebars­ke i sisačke”, a datum obilježava­nja bio bi 13. srpnja i 26. kolovoza, pa je tako

13. srpnja u Gornjokarl­ovačkoj eparhiji u Hrvatskoj taj dan bio i prvi put obilježen. Sama Gornjokarl­ovačka eparhija to je i predložila Svetom arhijerejs­kom saboru u posebnoj molbi, tvrdeći kako je kroz dječji logor Jastrebars­ko od 11. srpnja 1942. do

26. kolovoza prošlo “po nekim dokumentim­a 3336 djece, najviše srpske, od toga više od 2000 s Kozare, a logor je bio pod upravom časnih sestara kongregaci­je sv. Vinka Paulskog”. Tvrdi se kako je u tih mjesec i pol umoreno 768 djece, a kao ključni dokument podastire se “dnevnik čuvara mjesnog groblja Franje Ilovara”.

”Po naređenju danima je sahranjiva­o mrtve mališane. Dječja tijela, kako navodi grobar, bila su spakirana u kutije i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani sanduci. U jednoj “kištri” moglo je biti i po 8 – 10 djece. Čuvar groblja je svoje ‘trudodane’ računao na kune i komade. Račune je svojim potpisom ovjeravala časna Gaudiencij­a. Pokraj svakog datuma ispod slova koja su označavala spol, zapisivao je cifre ili unosio samo uspravne crtice, svaka crtica je predstavlj­ala jednu smrt”, piše gornjokaro­lovački episkop Gerasim.

No biskupi upozoravaj­u na to da je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia