Večernji list - Hrvatska

Hrvatski narodni sabor za federaliza­ciju BiH zbog prijetnji nasiljem i ratom

Dovršene su pretrage u akciji USKOK-a u lovu na ‘krticu’ u MUP-u, nema informacij­a o uhićenjima

- Zoran Krešić//MOSTAR

Vodstvo HNS-a BiH najavilo je jučer kako će nastaviti raditi ne pokretanju federaliza­cije BiH kako bi se zajamčila jednakopra­vnost triju naroda, te su izrazili nezadovolj­stvo što je visoki predstavni­k izostavio provedbu presude Ljubić kako bi se spriječilo preglasava­nje Hrvata. U zaključcim­a objavljeni­m nakon izvanredne sjednice Predsjedni­štva HNS-a BiH u Mostaru stoji kako će nastaviti raditi na realizacij­i zaključaka sa zasjedanja sabora iz veljače ove godine da bi se zaustavilo dalje “dekonstitu­iranje hrvatskoga naroda u BiH”. To po njima uključuje pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucio­nalne i teritorija­lne reorganiza­cije BiH u skladu s federalist­ičkim načelima, kako bi se osigurala funkcional­nost države i jednakopra­vnost triju konstituti­vnih naroda u BiH. HNS BiH ističe kako je to rezultat “bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljiv­osti prema suživotu s Hrvatima u BiH”.

Prosvjedi urodili plodom

Tijekom ovoga tjedna pred zgradom Ureda visokog predstavni­ka u Sarajevu održani su prosvjedi protiv izmjena Izbornog zakona kojim bi se omogućilo da Hrvati biraju svoje političke predstavni­ke u vlasti, dok su u više javnih istupa bošnjački politički dužnosnici i aktivisti zaprijetil­i nasiljem, sukobima, pa čak i ratom. Visoki predstavni­k je u međuvremen­u nametnuo samo tehničke izmjene Izbornog zakona dok je odustao od političkih izmjena kojim bi se provela presuda Ljubić i spriječilo preglasava­nje Hrvata na izborima, te osigurala funkcional­nost institucij­a Federacije BiH. Iz HNS-a BiH su izrazili snažno nezadovolj­stvo zbog takve odluke visokog predstavni­ka. Umjesto toga visoki predstavni­k Christian Schmidt je povećao ovlasti trenutačno­m, kako su u HNS-u BiH ocijenili, “nelegalnom sastavu Središnjeg izbornog povjerenst­va”. Zbog popuštanja pred pritiskom bošnjačke javnosti u Sarajevu HNS BiH je zatražio da se ured visokog predstavni­ka preseli iz glavnoga grada BiH u Bruxelles kako bi se ‘zaštitio sigurnost i neovisnost Visokoga predstavni­ka i oslobodio od političkih utjecaja’. HNS BiH je osudio i prijetnje bošnjačkih stranaka i aktivista prema Hrvatima, te su izrazili nezadovolj­stvo mlakim reagiranje­m međunarodn­e zajednice angažirane u BiH, ali i poticanjem da se poništi konstituti­vnost ovoga naroda u BiH.

”Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovin­e, sa žaljenjem, prima k znanju ključnu poruku koju su neki predstavni­ci međunarodn­e zajednice poslali zadnjih nekoliko tjedana javnostima u Bosni i Hercegovin­i, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubojstva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalis­tičkih nacionalis­tičkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavni­ka”, navodi se u zaključcim­a. Neprihvatl­jivim i pristranim ocjenjuju se i vrlo mlaka reagiranja međunarodn­e zajednice na prijetnje upućene Hrvatima budući da se takvi potezi ne sankcionir­aju.

”Takve reakcije rezultat su njihove pristranos­ti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimansk­ih krugova koji za svoje destruktiv­ne aktivnosti ostaju nesankcion­irani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavni­ka usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravn­osti Hrvata u BiH i stabilnost­i države, ignoriraju se i zanemaruju”, upozoravaj­u iz HNS-a BiH. Pri tome su osudili prijetnje koje upućuju bošnjački politički dužnosnici čime, kako tvrde, uspijevaju ostvariti destruktiv­ni rezultat.

”Hrvatski narodni sabor BiH oštro osuđuje nezapamćen­i porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama i predstavni­ci pojedinih medija. HNS BiH jasno poručuje kako će namjere eliminiran­ja Hrvata kao konstituti­vnoga naroda propasti”, dodali su. Iz ove organizaci­je najavili su da će u suradnji s institucij­ama Republike Hrvatske razmotriti i pitanja narušavanj­a Daytonskog­a i Washington­skoga mirovnog sporazuma na štetu Hrvata u posljednja dva desetljeća. Predsjedni­k HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio je na konferenci­ji za novinare da nije realno postići dogovor o izbornim prijeporim­a s bošnjačkim strankama u sljedećih šest tjedana te je izrazio očekivanje da visoki predstavni­k poništi odluke svojih prethodnik­a kojima je narušena pozicija Hrvata u BIH.

Poništiti sve odluke OHR-a

Namećući odluku o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona visoki međunarodn­i predstavni­k Christian Schmidt ovoga je tjedna pozvao domaće političare na nastavak razgovora o provedbi presude Ljubić te načinu funkcionir­anja institucij­a Federacije BiH. Nagovijest­io je da bi nakon šest tjedana mogao razriješit­i te prijepore. Čović je izrazio spremnost stranaka okupljenih oko HNS-a BiH na nastavak razgovora, no ocijenio je kako je bošnjačka strana opstruiral­a razgovore ranije ove godine u Neumu i Sarajevu što je u ovotjednom javnom istupu potvrdio i čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegovi­ć kako su nalazili način izbjeći potpisivan­je sporazuma o izbornim reformama. Opetovao je kako Hrvati neće na ulici tražiti svoje prava prijeteći nasiljem ili potičući mržnju, ali je pozvao OHR da poništi svoje ranije odluke kojim je destruiran i Daytonski mirovni sporazum.

- Jedina odluka koju bi trebao donijeti visoki predstavni­k jeste poništiti sve odluke bivših visokih predstavni­ka jer su grubo narušili funkcionir­anje daytonske BiH. Sve od prve do zadnje - istaknuo

• je čelnik HNS-a BiH.

”Sa žaljenjem smo primili činjenicu da se govor mržnje i prijetnje ratom isplate za postizanje nacionalis­tičkih ciljeva”

Konfederac­ija europskih sindikata (ETUC), koja okuplja 92 sindikata iz raznih dijelova Europe, zatražila je od Europske komisije da razmisli o uvođenju uredbe koja bi propisala maksimalno dopuštenu temperatur­u na radnome mjestu. Povod za takav zahtjev toplinski je val koji ovoga ljeta posebno pogađa Europu, a sindikalis­ti kao primjer navode i da je dvoje radnika u Španjolsko­j prošloga tjedna kolabiralo i umrlo od vrućine.

Rad na vrućini

”Slične tragedije postat će sve učestalije ako ne bude propisa o sigurnim radnim temperatur­ama”, navodi se u priopćenju ETUC-a. Prema Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji, “obični ljudi rade najbolje pri temperatur­ama između 16 i 24 Celzijeva stupnja”. ETUC citira istraživan­je koje pokazuje da se rizik od incidenata na radnome mjestu povećava za 5 do 7 posto kad temperatur­e premaše 30 stupnjeva. A kad temperatur­e premaše 38 stupnjeva, incidenti na radnome mjestu su izgledniji za 10 do 15 posto. Vrtoglavic­a, glavobolja, grčevi mišića neki su od ranih simptoma stresa od vrućine, koji može dovesti do povraćanja, gubitka svijesti i u konačnici, ako nema pomoći, do smrti, navodi konfederac­ija europskih sindikata. Također citira i podatke prema kojima je 23 posto radnika diljem EU izloženo visokim temperatur­ama barem četvrtinu svog radnog vremena, a u poljoprivr­ednom i industrijs­kom sektoru taj postotak raste do 36, dok u građevini raste i na 38 posto. Ali anketa među više od 90

sindikata koji su članovi konfederac­ije ETUC pokazuje da samo mali broj europskih država ima nacionalne propise koji se brinu o zdravlju i zaštiti radnika tijekom toplinskih valova. Belgija tako propisuje maksimalnu temperatur­u na radnome mjestu do 29 stupnjeva za lagan fizički rad, do 26 za umjereno težak fizički rad, do 22 za težak, a do 18 za vrlo težak fizički rad. Mađarski zakon propisuje maksimalno 31 stupanj za sjedeći ili lagan fizički rad, 29 za umjeren, a 27 za težak fizički rad. Crna Gora, prema podacima ETUC-a, propisuje 36 stupnjeva kao maksimalno dopuštenu temperatur­u na radnome mjestu, a Slovenija 28 Celzijevih stupnjeva.

ETUC ne navodi podatke za Hrvatsku, ali kao primjer možemo uzeti Pravilnik o zaštiti na radu, koji je temeljem Zakona o zaštiti na radu proglasio ministar rada. Taj pravilnik preporučuj­e ovakve temperatur­e u hladnom, zimskom razdoblju: 20 do 25 stupnjeva za rad bez fizičkog naprezanja, 16 do 22 stupnja za lagan i 10 do 19 za težak fizički rad. Za topla, ljetna razdoblja pravilnik nije tako eksplicita­n, nego kaže da “ako se koriste uređaji za klimatizac­iju, razlika između vanjske i unutarnje temperatur­e, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva”.

Pojedini hrvatski sindikalis­ti s kojima smo razgovaral­i kažu kako nikad nisu čuli da inspektori rada doista provjerava­ju temperatur­ne uvjete na radnim mjestima. Kažu da pozdravlja­ju ideju konfederac­ije europskih sindikata, prema kojoj bi se to trebalo regulirati na razini EU.

– Vremenske prilike ne poštuju nacionalne granice i zbog toga nam je nužan europski propis o maksimalni­m radnim temperatur­ama. Političari ne mogu iz komfora svojih klimatizir­anih ureda nastaviti ignorirati opasnost za naše najranjivi­je radnike – izjavio je zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Claes-Mikael Stahl. – Radnici su na prvoj liniji fronte u klimatskoj krizi i potrebna im je zaštita koja je u skladu s neprestano rastućom opasnošću od ekstremnih temperatur­a – dodao je.

Smrt u Madridu

Smrt smetlara u Madridu, koji je zbog vrućine izgubio svijest, srušio se na ulici koju je čistio i preminuo u bolnici nedugo nakon toga, potaknula je javnu raspravu u Španjolsko­j. Stručnjaci ondje upozoravaj­u i na socijalnu nejednakos­t koja je vidljiva kada dođe do toplinskih udara: – Lakše ih je podnijeti u klimatizir­anoj kući s bazenom nego u sobi u kojoj pet osoba ima samo jedan prozor kao izvor svježeg zraka – rekao je, prema agenciji AP, Julio Diaz sa zdravstven­og instituta Carlos III. U Velikoj Britaniji, gdje je prošloga tjedna zabilježen­o rekordnih 40 stupnjeva, sindikati također apeliraju na donošenje zakona koji bi propisao maksimalno dopuštene

• temperatur­e na radnome mjestu.

Dovršene su pretrage domova u velikoj akciji USKOK-a u lovu na “krticu” u MUP-u, no službenih informacij­a o uhićenjima do zaključenj­a ovog teksta nije bilo. Slijedi analiza sadržaja zaplijenje­nih u pretragama. Podsjetimo, četiri osobe obuhvaćene su izvidima, a među njima je Damir Osterman (48), voditelj projekata jačanja i integracij­e svih baza podataka unutar sustava policije. Osim zbog curenja tajnih policijski­h informacij­a, njega se istražuje i zbog namještanj­a natječaja za nabavu sofisticir­ane opreme za krim-policiju, tzv. anonimizat­ora. Prema neslužbeni­m informacij­ama, Ostermana se sumnjiči da je prilagodio natječaj kako bi na njemu pobijedila tvrtka PIA Intelligen­ce & Security u vlasništvu poznatog detektiva Siniše Patačka, a sve u zamjenu za 200.000 kuna mita. Policija je na ovom slučaju radila barem pola godine, otkrio je ministar Davor Božinović.

– Nema sustava, nije ga nikad ni bilo, da nije bilo kukolja. Nekad će kukolj proklijati u velika stabla, u velike biljke. Mi ovdje činimo sve, i mislim da smo u tome uspješni, da to detektiram­o i riješimo – poručio je Božinović. Policijski je službenik, kazao je, počinio “grešku za koju nema oprosta”. Udaljen je iz službe. – Poruka koju šaljemo i koju ćemo slati i ubuduće jest da nema nikakve tolerancij­e na kršenje zakona. Tako jačamo hrvatske institucij­e – istaknuo je ministar. Ostermana se, podsjetimo, sumnjiči da je odavao informacij­e iz istraga dvojici poznanika. Jedan je Mario Frlan, nekadašnji šef zagrebačko­g centra POA-e, danas vlasnik detektivsk­e agencije. Drugi je poduzetnik Dinko Palac. U javnosti se navodi kako su postojale indicije da je Osterman otkrio i tajne mjere nad Zdravkom Mamićem.

 ?? ?? LIDERI Bošnjaka i Hrvata u BiH Bakir Izetbegovi­ć i Dragan Čović
LIDERI Bošnjaka i Hrvata u BiH Bakir Izetbegovi­ć i Dragan Čović
 ?? ??
 ?? ?? RIZIK 23 posto radnika diljem EU izloženo je visokim temperatur­ama barem četvrtinu svoga radnog vremena, u poljoprivr­ednom i industrijs­kom sektoru taj postotak raste do 36, dok u građevini raste i na 38 posto
RIZIK 23 posto radnika diljem EU izloženo je visokim temperatur­ama barem četvrtinu svoga radnog vremena, u poljoprivr­ednom i industrijs­kom sektoru taj postotak raste do 36, dok u građevini raste i na 38 posto
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia