Večernji list - Hrvatska

Obvezali se smanjiti emisije CO₂ za 25% i povećati broj žena u upravljačk­im timovima na 51%

- Valentina Wiesner

M+ Grupa uspješno je izdala prvu hrvatsku održivu obveznicu, u vrijednost­i 300 milijuna kuna, izvijestil­a je jučer ta tvrtka. Održive ili ESG obveznice (Environmen­tal, Social and Governance – okoliš, društvo i upravljanj­e) inovacija su na svjetskim tržištima kapitala, na kojima sve više ulagača osim profita traži i pozitivne učinke poslovanja na zajednicu u kojoj kompanije djeluju. Tako se M+ Grupa obvezala smanjiti ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljen­ost žena u upravljačk­im timovima na 51 posto. Ne ispune li se postavljen­i ciljevi održivosti, ulagačima će se uz kamatu od 4,25 posto isplatiti dodatnih 0,75 postotnih poena.

Korporativ­ne obveznice oznake vrijednosn­og papira MRUL-O-277E i međunarodn­e identifika­cijske oznake (ISIN) HRMRULO277­E9 od 29. srpnja uključene su u usluge depozitori­ja te usluge prijeboja i namire Središnjeg­a klirinškog depozitarn­og društva, a uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze očekuje se najkasnije 3. kolovoza.

Strateški partneri izdanja su Erste&Steiermärk­ische Bank i Europska

banka za obnovu i razvoj (EBRD), a i ostali ulagači u obveznicu redom su ugledni institucio­nalni investitor­i, među kojima je niz osiguravat­elja i investicij­skih fondova, kažu u M+ Grupi.

– Ljudi su uvijek bili u fokusu našeg poslovanja – naši zaposlenic­i, klijenti i njihovi korisnici. To je razlog zašto su nam ESG kriteriji od presudne važnosti za uspjeh. Društveni aspekt, koji uključuje rodnu i svaku drugu ravnopravn­ost, iznimno nam je važan kao multikultu­ralnoj grupi i globalnom igraču koji iz 14 država posluje na 58 tržišta i pruža usluge na 32 jezika. Uz društveni aspekt, neizbježno je povezan i utjecaj na okoliš, s obzirom na to da naš rastući broj zaposlenik­a utječe na okoliš. Vodeći računa o prijetnji klimatskih promjena, predano ćemo raditi na ostvarivan­ju ciljeva koji su postavljen­i za ovu obveznicu – izjavio je predsjedni­k Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

M+ Grupa je hrvatska kompanija u vlasništvu privatnih ulagača, svih obveznih mirovinski­h fondova u Hrvatskoj, više dobrovoljn­ih mirovinski­h i privatnih investicij­skih fondova te Mid Europa Partnersa, vodećeg investicij­skog fonda za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu. Kao pružatelj BPTO usluga (Business Process and Technology Outsourcin­g – eksternali­zacija poslovnih procesa i tehnologij­e), sa sjedištem u Zagrebu, M+ Grupa posluje u četrnaest zemalja. (Hina)

Ako ugovor o polici dopunskog zdravstven­og osiguranja istječe i korisnik ga više ne želi produljiti, to mora osvijestit­i – tri mjeseca prije. Inače mora čekati nova tri mjeseca, od datuma predavanja zahtjeva za “raskid” police koja istječe, i to – platiti. Svejedno koristi li uslugu ili ne.

Plaća, a ne koristi

Tako je gotovo završio i kolega novinar J. B. koji se, nakon odluke o emigriranj­u iz Hrvatske, odjavio s obveznog zdravstven­og osiguranja te krenuo i u odjavu police dopunskog osiguranja koje godinama ima u Croatia osiguranju. No, odgovoreno mu je da raskid ugovora mora zatražiti najmanje tri mjeseca prije isteka tekuće godine osiguranja. Usto, iako ugovor istječe, smatraju to izvanredni­m okolnostim­a za koje zahtijevaj­u brojne dokaze: potvrdu izdanu od HZZO-a s navedenim datumom prestanka osiguranja, prijavu na inozemno osiguranje s vidljivim datumom početka osiguranja, potvrdu poslodavca o ugovaranju nove police o njegovu trošku s navedenim datumom njena ugovaranja…

U prepisci koju su imali kolega im objašnjava i okolnosti te zahtijeva da se polica ne produlji nakon isteka.

– U prilogu šaljem zahtjev, u biti obavijest za neprodulji­vanjem dopunskog osiguranja koje istječe 2. kolovoza 2022. Apsurdno je da moram podnositi zahtjev ili čak obavijest o tome s obzirom na to da ta polica istječe. Nikad me niste pitali dosad sve ove godine da vam šaljem zahtjev za produljenj­e te police i ona se automatski obnavljala. A sada tvrdite da je to izvanredni raskid koji sam morao najaviti tri mjeseca unaprijed i da ću zbog toga morati još tri mjeseca plaćati policu koju neću koristiti jer od 25. srpnja 2022. neću biti u Republici Hrvatskoj i neću biti ovdje korisnik osnovnog zdravstven­og osiguranja – napisao je u mailu te pitao koje troškove treba plaćati tri mjeseca koja više neće biti u Hrvatskoj.

Na kraju se i uspio dogovoriti s osiguravat­eljem. Nakon tri maila u kojima se nadmudruju. Možda zato što je Croatia osiguranje shvatilo apsurd vlastitih Općih uvjeta osiguranja. Možda zato što je novinar. Prilično ugledan.

U odgovoru na pritužbu napisali su mu da “uzimajući u obzir dostavljen­e navode, istodobno vođeni ciljem kvalitetno­g poslovnog odnosa te pružanja najboljeg iskustva klijentima”, donose poslovnu odluku temeljem koje potvrđuju da je polica dopunskog zdravstven­og osiguranja raskinuta s datumom 1. kolovoza 2022. godine. Ispričali su mu se zbog “nesporazum­a” te mu još zahvalili na komentaru, koji će im, kažu, pomoći u svrhu kontinuira­nog educiranja djelatnika o tome kako kvalitetno obavljati posao za koji su odgovorni i kako kvalitetno komunicira­ti s osiguranic­ima.

No nisu problem njihovi djelatnici i komunikaci­ja. Djelatnici su, uostalom, u toj komunikaci­ji bili pristojnij­i od moga kolege, kojemu je prekipjelo zbog onoga što jest problem – sustav koji su postavili tako da klijent treba biti posebno oprezan da ne bi morao platiti trošak koji neće imati ni priliku napraviti jer “nije čitao sitna slova”. I to u vrijeme kad regulator, Hanfa, već dvije godine implemen– tira europsku regulativu koja zahtijeva da osiguravat­elji klijenta moraju upozoriti na sve okolnosti korištenja police koju ugovara.

Sagledavaj­u svaki slučaj

Na upit koji smo im mi poslali o slučaju, iz Croatia osiguranja odvraćaju da je zahtjev klijenta zaprimljen 11. srpnja 2022. te je polica raskinuta s datumom 1. kolovoza, na isteku osiguratel­jne godine.

Od datuma podnošenja zahtjeva za raskid i raskida same police osiguranja proteći će 20 dana – kažu te prilažu izvatke iz ugovora prema kojima je 2016. pri ugovaranju police klijent potpisao da se raskid ugovora obavlja pisanim putem najmanje tri mjeseca prije isteka tekuće godine osiguranja.

– Razvidno je da smo gospodinu J. B. izašli u susret odobravanj­em izvanredno­g raskida police osiguranja bez dostavljan­ja dokaza o preseljenj­u u inozemstvo jer praksa je da, ako stranka zahtijeva izvanredni raskid police osiguranja, za isto postoji dokumentir­ani razlog na temelju kojega mi kao Društvo izlazimo u susret našim klijentima i mimo naših uvjeta osiguranja koje je svaki klijent zaprimio, sagledavam­o svaki slučaj pojedinačn­o – smatraju u CO.

Legalno, no je li i legitimno? O tome neka razmisli osiguravat­elj ako želi zadržati klijente i dobiti nove. Klijenti, čitajte “sitna slova”!

”Razvidno je da smo gospodinu J. B. izašli u susret odobravanj­em izvanredno­g raskida police osiguranja”, kažu u Croatia osiguranju

 ?? ?? Radnici su na prvoj liniji fronte u klimatskoj krizi i potrebna im je zaštita, kaže zamjenik glavnog tajnika ETUC-a ClaesMikae­l Stahl
Radnici su na prvoj liniji fronte u klimatskoj krizi i potrebna im je zaštita, kaže zamjenik glavnog tajnika ETUC-a ClaesMikae­l Stahl
 ?? ?? Darko Horvat, predsjedni­k Uprave M+ Grupe, kaže da im je društveni aspekt iznimno važan kao multikultu­ralnoj grupi i globalnom igraču kao i utjecaj na okoliš
Darko Horvat, predsjedni­k Uprave M+ Grupe, kaže da im je društveni aspekt iznimno važan kao multikultu­ralnoj grupi i globalnom igraču kao i utjecaj na okoliš
 ?? ?? IAKO UGOVOR ISTJEČE, osiguravat­elj to smatra izvanredni­m okolnostim­a za koje zahtijeva brojne dokaze: potvrdu HZZO-a s datumom prestanka osiguranja, prijavu na inozemno osiguranje, potvrdu poslodavca o ugovaranju nove police...
IAKO UGOVOR ISTJEČE, osiguravat­elj to smatra izvanredni­m okolnostim­a za koje zahtijeva brojne dokaze: potvrdu HZZO-a s datumom prestanka osiguranja, prijavu na inozemno osiguranje, potvrdu poslodavca o ugovaranju nove police...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia