Večernji list - Hrvatska

GRAŠEVINA DE GOTHO 2020.

– PUNI SJAJ KUTJEVAČKO­G VINOGORJA

-

Često se kaže da terroir definira vino kao i velika vina svijeta, znamo da stoljeća znanja o proizvodnj­i vina otkrivaju prestižne položaje koje donose najbolji izražaj sorte. U duhovnom domu graševine gradu Kutjevo, na obroncima planine Krndije nastavlja se priča o ljudima i strasti koja se prenosi kroz posebnu liniju vina de Gotho Graševina. Nakon odležavanj­a napokon je spremna nova berba graševine de Gotho 2020. Svojom posebnom stilistiko­m de Gotho Graševina je pokazala puni sjaj i potencijal sorte, osvojivši Decanter platinu za berbu 2018. Ovo veliko postignuće usmjerilo je svijet na impresivan potencijal kutjevačko­g vinogorja.

Grožđe za de Gotho graševinu dolazi s posebnog vinogradar­skog položaja Vetovo na kojem se odvija kasnija berba. Spomenuta mikrolokac­ija zbog naglašene prozračnos­ti, ali i velikog broja sunčanih sati, postiže idealnu ravnotežu šećera i kiselina koje koncentrir­aju snaže arome u bobicama. Brano je grožđe s 20 do 30 posto sušica i hladnu maceraciju kako bismo izvukli sve arome i ekstrakte. Nakon fermentaci­je, vino dozrijeva 6 - 12 mjeseci u barrique bačvama od slavonskog hrasta.

Rezultat je jedna slojevita kompleksna i profinjena graševina koju obilježava dubina i mineralnos­t, kao i puna zrelost. U mirisu se javlja med, kruška, dunja, začini, uz osjetan dodir floralnih nota. Bogat i intenzivan okus se otvara nijansama jabuke i breskve uz svijetlu svježinu i dugi završetak na jeziku.

Ograničena boutique linija vina namijenjen­a je ekskluzivn­o HoReCa kanalima prodaje te specijaliz­iranim vinotekama i vinskim prodavaoni­cama. Graševina de Gotho njeguje bogatu tradiciju vinogradar­stva i podrumarst­va koju su osnovali Cisterciti još u 13. stoljeću te pušta duboke korijenje koje se prenose gotovo osam stoljeća. Ovo posebno vino je spremno za ljubitelje vrhunskih vinskih kreacija i odličan je odabir za privatne vinske kolekcije uz dobar potencijal odležavanj­a.

Više informacij­a o novoj berbi de Gotho Graševine pronađite na web stranici vinarije Kutjevo

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia