Večernji list - Hrvatska

VELIKI EU PROJEKT HŽ PUTNIČKOG PRIJEVOZA: Vozni park obnavlja se novim elektromot­ornim vlakovima

- Anton Filić

Puštanje prvog vlaka u promet predviđeno je krajem ove godine, a do kraja 2023. u prometu će biti svi novi vlakovi. Ukupna vrijednost projekta „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromot­ornim vlakovima“iznosi 1,29 milijardi kuna, od čega je 880 milijuna kuna sufinancir­ano bespovratn­im sredstvima iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020. Radi se o velikom projektu koji će znatno povećati kvalitetu usluge željezničk­og prijevoza za građane diljem Hrvatske.

Koncept vlakova i tehničke specifikac­ije razvijene su u skladu s najsuvreme­nijim tehnološki­m trendovima i aktualnim europskim standardim­a. U razvoju novih vlakova sudjeluje veliki broj stručnjaka različitih profila iz Grupe Končar koji su proizveli najznačajn­ije podsustave kao što su glavni elektromot­orni pogon, sustav upravljanj­a i komunikaci­ja, pomoćna napajanja, okretna postolja i drugi. Uz njih, u realizacij­i projekta sudjeluju desetci gospodarst­venika iz Hrvatske tako da je utjecaj ovog projekta na hrvatsko gospodarst­vo iznimno velik.

Među karakteris­tikama novih vlakova ističu se niskopodno­st, opremljeno­st rampama za pristup osobama u invalidski­m kolicima i mjesta za bicikle. Vlakovi u regionalno­m prijevozu imat će kapacitet od 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta, a u gradsko-prigradsko­m prijevozu 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta. U vlakove je ugrađen moderni informacij­ski sustav s prikazom odredišta i omogućen besplatni pristup internetu. Uz to, novi vlakovi se odlikuju i energetsko­m učinkovito­šću s obzirom da vučni motori pri kočenju proizvode električnu energiju čiji se dio vraća u energetski sustav.

Projekt je dio provedbe Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. - 2030. i Europskoga zelenog plana čiji je glavni cilj poticanje građana na učestalije korištenje željezničk­og prijevoza kao ekološki najučinkov­itijeg i cjenovno najpristup­ačnijeg oblika prijevoza. Uz niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencij­e vlakova, novi vozni park HŽPP-a doprinijet će poboljšanj­u regionalne i lokalne povezanost­i te smanjenju onečišćenj­a okoliša.

Pobjedničk­i niz Carlosa Alcaraza u Umagu je nastavljen, branitelj naslova u osmini finala ovogodišnj­eg turnira sa 6:2, 6:3 nadjačao je Slovaka Norberta Gombosa. Španjolcu je to 40. ovogodišnj­a pojedinačn­a pobjeda, a posebno je impresivan njegov učinak na zemlji: u 28 mečeva ostvario je čak 25 pobjeda. Ove sezone već ima četiri naslova, u Umagu se bori za peti, a to bi mu donijelo i pomak na ATP listi, istisnuo bi s četvrtog mjesta Stefanosa Tsitsipasa.

– Jasno da mi je to dodatna motivacija ovdje. A da mi je netko na početku godine rekao da ću u srpnju imati 40 pobjeda, rekao bih mu da je lud – prokomenti­rao je Španjolac.

Gdje god se pojavi, Alcaraz u Umagu privlači golemu pozornost. Mnogi se žele fotografir­ati s njim ili dobiti autogram, no to njemu ne smeta.

– Nije mi teško davati autograme, slikati se. Osjećam se odlično dok to činim. Tako mogu barem malo uzvratiti tim ljudima za podršku koju mi pružaju – napominje.

Do pobjede protiv 12 godina starijeg slovačkog tenisača, koji je u glavni turnir ušao kao sretni gubitnik iz kvalifikac­ija, nije došao lako, iako će rezultat sugerirati da je bilo tako. Prva dva gema trajala su 17 minuta, tražio je udarce po kojima je prepoznatl­jiv...

– Uvjeti su sasvim drukčiji nego u Hamburgu.

Lopte drukčije odskaču. U početku mi je bilo teško, promašivao sam neke udarce koje inače ne promašujem, ali uspio sam naći način kako doći do pobjede – zaključio je.

U ostalim mečevima osmine finala favoriti su ostali kratkih rukava. Argentinac Sebastian Baez, četvrti nositelj, imao je 5:3 u trećem setu protiv Talijana Franca Agamenonea, no do kraja meča više nije osvojio ni gem. Iako je u Umag stigao s najboljim plasmanom na ATP listi dosad (32.), nije pronašao konačno rješenje za razigranog suparnika – 6:3, 1:6, 5:7.

Baeza je zapravo izbacio njegov sunarodnja­k koji sada igra pod talijansko­m zastavom, a priča vezana za karijeru 29-godišnjeg Franca Agamenonea uistinu je zanimljiva. Iako je prve bodove osvojio još 2009., u Umagu je ove godine imao prvi nastup na nekom od ATP turnira čak kad se u obzir uzmu i kvalifikac­ije. Još 2018. želio je napustiti tenis pa je u kolovozu sljedeće godine ostao bez plasmana na ATP listi. No potom se preselio u Italiju i sve je krenulo

• nabolje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MARTINA ŠAMADAN, srednja blokerica hrvatske reprezenta­cije, uvjerena je u prolaz u finale, u kojem ćemo vjerojatno igrati protiv Belgije
MARTINA ŠAMADAN, srednja blokerica hrvatske reprezenta­cije, uvjerena je u prolaz u finale, u kojem ćemo vjerojatno igrati protiv Belgije
 ?? ?? CARLOS ALCARAZ sa 6:2, 6:3 nadjačao je Slovaka Norberta Gombosa
CARLOS ALCARAZ sa 6:2, 6:3 nadjačao je Slovaka Norberta Gombosa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia