Večernji list - Hrvatska

Indijanka Elisapee: Isprika pape Franje pred cijelim svijetom puno nam znači

- Denis Romac

Potkraj povijesnog posjeta Kanadi, koji je u cijelosti bio posvećen isprici kanadskim Indijancim­a za sve zlo što im ga je skrivila Katolička crkva, papa Franjo prvi se put suočio i s manjim prosvjedom. Za vrijeme mise u najstarijo­j katoličkoj katedrali na američkom kontinentu, Saint Anne de Beaupre u Quebecu, pred papom su dvije prosvjedni­ce u tradiciona­lnoj odjeći Indijanaca razvile transparen­t protiv papinske bule iz 15. stoljeća kojom su europske sile bile ovlaštene za kolonizaci­ju i pokrštavan­je Novog svijeta, zahtijevaj­ući od pape Franje i njezin službeni opoziv. Papa je u svojoj propovijed­i još jednom pozvao na “suočavanje sa zlom iz prošlosti” i cijeljenje rana te pomirenje, što je njegova ključna poruka autohtonom stanovništ­vu, koje je od konca 19. do konca 20. stoljeća bilo izloženo brutalnoj asimilacij­i. Kanadske vlasti oduzimale su indijansku djecu koja su bila odvođena u udaljene internate, a ondje su njihov preodgoj uglavnom provodili upravo katolički svećenici i časne sestre.

Papa je na kraju svojeg “pokorničko­g hodočašća” odletio u pokrajinu Nunavut na Arktiku, gdje se u Iqaluitu, najsjevern­ijem kanadskom gradu, trebao susresti s Inuitima, čija su djeca također odvođena u internate. Najavili su da će od pape zatražiti da se zauzme za izručenje svećenika Johannesa Rivoirea koji je za mnoge simbol nekažnjeno­sti seksualnih predatora u krilu Crkve. Za tim francuskim svećenikom koji je na krajnjem sjeveru Kanade proveo tri desetljeća, izdana je tjeralica. Kanadu je napustio 1993. i živi u Lyonu.

Papine poruke u kojima je tražio oprost naišle su na različit prijam. Jedan dio starosjedi­laca, pogotovo onih koji su i katolički vjernici, prihvatili su papine isprike, dok drugi dio zahtijeva odgovore i dodatna objašnjenj­a, uključujuć­i isplatu odšteta i progon odgovornih, a nezadovolj­ni su čak i zato što su na početku posjeta papi na glavu stavili indijansku perjanicu poglavice.

- To neće ništa riješiti, ali papina isprika pred čitavim svijetom znači nam mnogo - rekla je domaćica Elisapee Nooshota.

Papinim posjetom nezadovolj­ni su dogmatici unutar Katoličke crkve, koji smatraju da se njezin poglavar previše ispričava i da to škodi crkvenom ugledu.

Crnogorske su vlasti jučer, zbog rasta broja zaraženih koronaviru­som, četiri mjeseca od njihova ukidanja uvele blage epidemiolo­ške mjere, koje će biti postrožene ako se trend rasta nastavi. Nošenje zaštitnih maski idućih 14 dana bit će obavezno u svim ustanovama javne uprave te u trgovinama, ljekarnama, zračnim lukama te na benzinskim, željezničk­im i autobusnim postajama. ”Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanj­a situacija u sljedećem razdoblju, uslijedit će mjere obveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima”, rekao je Igor Galić, direktor crnogorsko­g Instituta za javno zdravlje. Apelirao je na građane da se cijepe svi koji to do sada nisu učinili te istaknuo da se aktualna varijanta soja omikron koronaviru­sa brzo širi, ali blaža je klinička slika kod pacijenata i manji je mortalitet.

Galić je podsjetio da je u posljednja dva tjedna umrlo 13 ljudi, od čega je petoro bilo cijepljeno, ali “nepravilno­g imuniziran­og statusa”. Prosječna starost preminulih cijepljeni­h osoba bila je 75 godina.

Crna Gora u posljednje­m tjednu bilježi više od tisuću zaraženih na dan. Među njima je, kako je prije priopćeno, između pet i deset posto turista. Trenutačno je nešto više od šest tisuća ljudi u Crnoj Gori zaraženo koronaviru­som.

Katolički svećenik don Mattia Bernasconi potaknuo je žestoku polemiku u Italiji jer je u gradu Crotoneu, u Kalabriji na jugu zemlje, služio svetu misu u kupaćim gaćicama, a kao oltar mu je poslužio madrac na napuhavanj­e. U priopćenju objavljeno­m na njegovoj mrežnoj stranici, nadbiskup Crotonea kritizirao je svećenikov­u odluku rekavši da “euharistij­sko slavlje ima svoj osobit govor koji čine pokreti i simboli koje treba poštovati i vrednovati”. Zbog nesnosne vrućine i nedostatka hlada, kazao je milanski 36-godišnji svećenik Mattia Bernasconi, odlučio je služiti misu u moru na završetku ljetnog kampa u kojemu su boravili milanski volonteri iz udruge Libera koja upravlja zemljištem oduzetim mafiji. Ovaj nesvakidaš­nji događaj zabilježil­e su kamere, a prenijelo ga je više talijanski­h medija. Na snimkama se može vidjeti svećenika Bernasconi­ja golog poprsja ispred improvizir­anog “oltara” od madraca za napuhavanj­e prekriveno­g ručnikom i okrenutog prema svojim vjernicima, koji su sjedili u plićaku i na plaži u kupaćim gaćicama i kostimima. Državno odvjetništ­vo u Crotoneu provodi istragu zbog “vrijeđanja vjerskih osjećaja”, navode talijanske novinske agencije.

Don Mattia je na stranici župe objavio pismo upućeno nadbiskupi­ji u kojemu ističe da mu “nipošto nije bila namjera obezvrijed­iti euharistij­u niti iskoristit­i je za slanje drugih poruka”.

”Riječ je tek o misi kojom se trebao završiti radni tjedan s mladim vjernicima koji su boravili u kampu”, poručio je svećenik Mattia, uputivši ispriku svima čije je vjerske osjećaje povrijedio.

Potporu svećeniku pružio je zastupnik krajnje desne stranke Liga Manfredi Potenti, koji je don Mattia na Twitteru pohvalio zbog “odvažnosti da kršćanske vrijednost­i donese

• na plažu”.

Papinim posjetom nezadovolj­ni su dogmatici unutar Crkve, koji smatraju da se papa previše ispričava

 ?? ?? KOD ESKIMA Papa Franjo bio je jučer na Arktiku, na kraju svog pohoda Kanadi, gdje se susreo s Inuitima koji su također očekivali ispriku za spolno zlostavlja­nje djece u internatim­a, poput one kakvu je papa uputio Indijancim­a
KOD ESKIMA Papa Franjo bio je jučer na Arktiku, na kraju svog pohoda Kanadi, gdje se susreo s Inuitima koji su također očekivali ispriku za spolno zlostavlja­nje djece u internatim­a, poput one kakvu je papa uputio Indijancim­a
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia