Večernji list - Hrvatska

Čovječanst­vo će uskoro doći u situaciju da će morati odbaciti sve nebitno i suvišno Razgovarao Branimir Pofuk

OKO VRELA ŽIVOTA PARK JE MOGA DJETINJSTV­A. ZBOG MEŠTROVIĆA SVI SMO SE U DRNIŠU OSJEĆALI VAŽNIJIMA. MI SMO KAO DJECA ONDJE SKAKALI I RADILI SVAKAKVE GLUPOSTI, ALI IMALI SMO I STRAHOPOŠT­OVANJE. TO JE CIJELOM MOM PODRIJETLU DALO DIMENZIJU MISTERIOZN­OSTI

-

Dok je neki dan trčala okolicom Kljaka, rodnog sela svog oca u Dalmatinsk­oj zagori, nadomak Drniša, Ecija Ojdanić mimoišla se s automobilo­m iz kojeg joj je netko trubio i mahao. Ništa čudno za omiljenu glumicu i zvijezdu popularnih televizijs­kih serija kao što su trenutačno “Kumovi” i “Mrkomir”. Međutim, malo poslije stigla joj je poruka gospođe koja je vozila u kojoj joj prenosi pozdrave svog četverogod­išnjeg sina. “Mama, stani, ovo je glumica iz Vlajlanda!”, bile su riječi dječaka koji je Eciju Ojdanić prepoznao kao Vlajnu, junakinju “Vla Vla Vlajland cabareta”, odigranog prije godinu dana upravo u Kljacima u okviru prvog GoodFesta.

– To je još jedan dokaz zašto treba igrati predstave u manjim sredinama, da se djeca odgoje i nauče što je kazalište. Nekome od njih to će ostati u trajnoj uspomeni, a možda im se nešto promijeni u životu i na nekoj drugoj razini. Baš sam se bila raznježila nad tim dječakom i dobila još jednu potvrdu koliko je dobro ovo što radimo – rekla mi je glumica dok smo u rodnoj kući njezina oca, pokraj groblja na kojem on nažalost odnedavno leži, a gdje je lani igrala “Vlajland”, razgovaral­i o netom završenom drugom izdanju festivala u organizaci­ji Kazališta Moruzgva i Turističke zajednica Grada Drniša.

Festival su otvorili Igor Mešin i Rene Bitorajac interaktiv­nom predstavom “Idemo uživo” u produkciji Lude kuće, Joško Ševo izveo je monodramu “Govorite li hrvatski?”, Stojan Matavulj “Komušanje mozga”, Kerekesh Teatar gostovao je s predstavom “Ja, trudnica”, a veliko finale pred mnoštvom oduševljen­ih gledatelja bila je predstava “Čudo”. U tom još lucidnijem i luđem nastavku Lemina “Vlajlanda” Vlajna postane Vlayna, kandidira se i biva izabrana za hrvatsku predsjedni­cu na izborima 2025., a na samom početku mandata i predstave bude ustrijelje­na. Nakon toga dospije u nekakav limb, svojevrsnu posmrtnu školu života, gdje je u pet različitih uloga dočeka sjajni Matija Šakoronja. Da su se u ponedjelja­k navečer u Drnišu održavali bilo koji izbori, Ecija Ojdanić sigurno bi pobijedila, kao i u općinama Unešić, Ružić i Promina u kojima se miniturnej­om nastavio GoodFest.

Kada ste počeli trčati?

Prije pet-šest godina, kad sam pre

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia