Večernji list - Hrvatska

Vodi stranka Braća Italije

-

Nakon što je nedavno u Italiji pala vlada nacionalno­g jedinstva Marija Draghija, raspisani su novi izvanredni izbori nakon kojih je za većinu međunarodn­ih analitičar­a tema samo jedna – hoće li na vlast u zemlji doći krajnja desnica? Hrvatsku zbog vrlo dubokih ekonomskih veza s Italijom usto zasigurno zanima i hoće li buduća vlada, kakva god bila, donijeti zemlji prijeko potrebnu stabilnost.

Iako je Draghi, kao možda nijedan političar posljednji­h godina, u međunarodn­oj javnosti naišao na simpatije, i to ne samo u Italiji, već u cijeloj Europi, nije uspio održati vladu te su populisti iz Pokreta pet zvijezda (M5S) i desnih stranaka odlučili da više ne mogu podržavati premijera. Zanimljivo je da mediji i ne naglašavaj­u izvanredno stanje na talijansko­j političkoj sceni jer je nestabilno­st jedina konstanta tamošnje politike. Zemlja je u 75 godina nakon Drugog svjetskog rata promijenil­a 67 različitih vlada. Švicarska je poznata po referendum­ima, Francuska po redovitim izbornim sudarima establishm­enta i desnice, Velika Britanija po stoljećima starim konvencija­ma. Italiju pak svi znaju – po njezinoj političkoj nestabilno­sti.

Novi, izvanredni izbori održavaju se 25. rujna, što znači da je do njih ostalo još dva mjeseca kampanje, ali ankete pokazuju da je favorit jasan. Tri desne stranke, koje u ovom trenutku dobro surađuju isključivo zato što se spremaju preuzeti vlast, zajedno imaju gotovo 50% podrške. Najpopular­nija je stranka Braća Italije, koju usput rečeno vodi sestra, odnosno žena, Giorgia Meloni, koja u anketama dobiva podršku od 24%. Tu se stranku najčešće opisuje kao krajnje desnu, odnosno postfašist­ičku, čime se misli da je nastala od grupacija koje korijene vuku još od vladavine Benita Mussolinij­a. Populistič­ka i također desno orijentira­na Liga Mattea Salvinija ima podršku 14% birača, dok desnocentr­istička Naprijed Italijo Silvija Berlusconi­ja računa na 7% glasova. S druge strane, Demokratsk­a stranka lijevog centra ima 22% podrške, a populistič­ki M5S 11%. Ukratko, desnica u ovom trenutku računa na znatno veći broj glasova. Mnogi analitičar­i misle da će ona sastaviti vladu, a neki upravo zbog toga i strahuju za budućnost zemlje.

Hrvatski politički analitičar Višeslav Raos, profesor na Fakultetu političkih znanosti i dobar poznavatel­j prilika u Italiji, opisuje nam odnose na desnici.

– Posljednja je vlada pala kad je Berlusconi u svojoj privatnoj vili okupio svoju stranku, Ligu te Braću Italije, koja jedina nije bila dio Draghijeve velike koalicije. Ta je stranka isplivala na valu kritika načina upravljanj­a pandemijom, plana oporavka nakon COVID-19 te rasprave o načinu potpore Ukrajini. Rim se inače manje iskazao u financijsk­oj i vojnoj pomoći Kijevu u odnosu na druge europske države, a u zemlji postoje i veliki prijepori u kojoj mjeri treba pomoći Ukrajini. Dobar dio krajnje desnice u zemlji ima dobre veze s Moskvom. Čini se da bi desnica mogla formirati većinu, i zato bi moglo biti zanimljivo promatrati kakva će to biti vlada te kako će se u Europskoj uniji održati konsenzus prema ratu u Ukrajini – govori Raos. Dok Salvini i Berlusconi imaju dobre odnose s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom, najdesnija stranka u savezu Braća Italije naglašava atlantizam i podržava pomaganje Kijevu. Meloni je rekla da Kijev i Zapad mogu računati na Italiju formira li desnica vladu. No za neke su pozitivni stavovi kakve Berlusconi i Salvini imaju prema Putinu znak za alarm, a očekuje se da bi to pitanje moglo u budućnosti biti i glavna točka spora na desnici.

– Također, u Italiji raste inflacija, ali i kamate na državne obveznice te se ponovno čini, kao i 2008. te 2011., da je ekonomska situacija u toj zemlji velika opasnost za eurozonu. Sve se to događa kada u taj prostor ulazi Hrvatska, čiji je Italija osim toga glavni vanjskotrg­ovinski partner, i uvozni i izvozni. Nemojmo zaboraviti ni da su u Hrvatskoj bankarski sustav i osiguravat­elji dobrim dijelom u vlasništvu talijanski­h banaka i osiguravat­elja. Hrvatska zbog svega toga mora s oprezom promatrati što se događa u Italiji i priželjkiv­ati da ta zemlja ostane stabilna – smatra politički analitičar.

Neki analitičar­i upozoravaj­u da bi krajnje desna vlada mogla predstavlj­ati veliku političku opasnost. Nijednom europskom zemljom te veličine nije posljednji­h desetljeća upravljala krajnja desnica. Unatoč činjenici da je Meloni godinama pokušavala svoju stranku prikazati kao umjerenu i konzervati­vnu, odrednica “postfašist­ička” koja se vezuje uz Braću Italije strši ne samo u državi, nego na cijelom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia