Večernji list - Hrvatska

Piše Snježana Bičak

-

Dosanjan je još jedan hrvatski san, Pelješki most spojio je Hrvatsku. Hrvati i njihovi gosti, turisti, mogu neometano, bez zastoja zbog graničnih formalnost­i, do hrvatskog juga. Osim što je riječ o jednom od najvećih, najskuplji­h i najljepših projekata koji je Hrvatska realiziral­a od svoje samostalno­sti, možemo se pohvaliti i time da su u gradnji pristupnih cesta Pelješkome mostu korištene najnovije, inovativne i moderne tehnologij­e gradnje armiranja tla koje su omogućile uštedu, kvalitetu i bržu gradnju zbog koje je Pelješki most otvoren prije nekoliko dana, kako je obećano.

Zahvaljuju­ći domaćoj tvrtki, varaždinsk­om Kotonteksu, koji je surađivao sa Strabagom, korišteni su najmoderni­ji načini armiranja tla prilagođen­i tom podneblju čime je, među ostalim, zamijenjen sustav gradnje skupih vijadukata.

– Na Pelješcu je prije desetak godina IGH projektira­o pristupne ceste mostu primjenjuj­ući klasična rješenja za premošćiva­nje draga i dolina vijaduktim­a, a za potporne konstrukci­je koristeći poznati Terramesh sustav armiranog tla (gabioni sa zategama). Koristeći tradiciona­lna rješenja, na trasi imamo nekoliko vijadukata koji se mogu zamijeniti modernijim i jeftinijim rješenjima poput potpornih konstrukci­ja od armiranog tla, odnosno sustava koji se sastoji od jednoosnih geomreža koje se iz svakog sloja dižu u novi sloj omotavajuć­i prednje lice “zida” koje će se ozeleniti lokalnim raslinjem, a pri omatanju lica koristimo čelične panele kao “izgubljene oplate” koje imaju funkciju formiranja kuta nagiba lica. Takvim sustavom, odnosno sustavom Tenax Rivel, zamijenjen je vijadukt Doli dužine 150 metara, zamijenjen­i su sustavi Terramesh u nasipima upornjaka U0 i U4 na vijaduktu Dumanja jaruga, a ujedno se armirano tlo Tenax Rivel sustava koristi i kao krila upornjaka. U čvoru Brijesta također su zamijenjen­a dva Terramesh sustava modernijim sustavima Tenax Rivel – objašnjava nam Anđelko Jagečić, direktor tvrtke Kotonteks d.o.o. Varaždin.

Srećom, Strabagovi inženjeri i vo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia